1000 vragen aan jezelf die je helpen om uit te vinden wat er voor jou echt toe doet.


De aftrap van deze vragen ontstond naar aanleiding van een challenge waar ik aan mee deed op Instagram. Het was fijn om te schrijven vanuit een vastgesteld onderwerp merkte ik, een houvast. Schrijven vind ik leuk maar waar begin je? Bovendien schreef ik op deze manier ook eens over onderwerpen die voor mij veel minder voor de hand liggend zijn.

De vragen in deze challenge verzin ik niet zelf maar staan in een bijlage boekje uit Flow Magazine. Flow is een tijdschrift zonder haast, over klein geluk, andere keuzes en een simpeler leven. Het heeft mij de afgelopen jaren meer gebracht dan alleen bladeren in een tijdschrift, zonder dat het zweverig is brengt het je vaak even terug naar de basis.
 
Doe je ook mee met de challenge op Instagram?
Gebruik dan #1000vragenaanjezelf en tag @zettje zodat ik je deelname kan vinden.
Je kunt ook via de Facebook groep deelnemen bij de vragen die daar gesteld zijn!
Hoop dat je er voor jezelf ook iets aan hebt.

Liefs, Lizette

 Vraag en antwoord

Mijn uitgebreide antwoorden op de tot nu toe behandelde vragen lees je hieronder, sommige in een paar zinnen en andere in langere verhalen...  

Created with Sketch.

Niet iedere vraag vind ik makkelijk maar toch heb ik besloten alle vragen, op volgorde, te behandelen en regelmatig gebeurd het dat ik door mijn eigen antwoord word verrast. 

Er zijn ook vragen die ik lastig vind om, in het openbaar, een eerlijk antwoord op te geven. Soms omdat het voor mij confronterend is of door een situatie waar niet iedereen perse over hoeft te weten en soms ook omdat het antwoord anderen in mijn verhaal betrekt. Uiteindelijk heb ik er bewust voor gekozen om toch zo open en eerlijk mogelijk te antwoorden omdat deze vragen juist zijn bedoeld om zelfinzicht te krijgen en een eerlijke en open visie is de enige manier waarop dat ook gaat werken.

Je kunt op de vragen op Instagram reageren via link onderaan mijn antwoord naar mijn instagram account @Zettje of deelnemen in de Facebookgroep. 

    Vragen en antwoorden

⇩  - 123  t/m  101 -  ⇩  

Vraag 125: 

Welk oud zeer heb je?

Created with Sketch.

Zooo heb je even? 

Er zit in mij een heleboel oud zeer en dat heeft mij lang belemmerd in dingen die ik doe. 

In eerdere vragen kon je al in mijn antwoorden lezen over het oud zeer uit mijn jeugd dus die sla ik nu even over, ook omdat ik denk daar tegenwoordig niet echt meer last van hebben.
 
Het oud zeer van mijn scheiding is een ander verhaal, de pijn is echt wel afgenomen maar het blijft een pijnlijk verhaal. Toch beïnvloed dit niet meer dagelijks mijn leven maar dit oude zeer is toch iets wat nu in mijn DNA zit. Vaak hoor ik wel; je moet door! Natuurlijk en dat doe ik ook zeker maar wat eenmaal in je vezels zit gaat daar niet meer uit en ik denk zelfs dat je dat ook niet moet willen. Het maakt allemaal tot wie je nu bent. Door dit oude zeer ben ik veranderd en dan bedoel ik ook in positieve zin, sterker, duidelijker en liever voor mijzelf. Het feit dat ik dit zeer nu in de categorie oud plaatst zegt denk ik genoeg

Dit oude zeer maakt wie ik nu ben!  

 

Iedereen heeft wel oud zeer, het hangt er natuurlijk vanaf wat je daar mee doet, beïnvloed het nog dagelijks in hoge mate je leven dan vraag ik mij af of het wel oud zeer is. Oud betekend in deze context dat het achter je ligt en het wel in jou zit maar het niet je leven bepaald maar het hooguit een richting heeft aangegeven.
 
 
Leuk als je op vraag 125 reageert / antwoord  via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

12 oktober 2021

Vraag 124:

Heb je vaak de tv aan zonder te kijken?

Created with Sketch.

YEP! 

Overdag heb ik vaak de tv aan maar dan op een radiozender, soms zelfs met beeld en dan kijk ik zo af en toe even mee als er iets interessants of grappig gebeurd.
Ook praatprogramma’s kijk ik overdag terug of live in de avond met een handwerkje on the side, het gaat dan om het gesprek en dan hoef ik de hoofden er niet perse bij te zien.

Soms zet ik juist iets in de avond aan, probeer overdag niet te veel tv te kijken, waar ik wel bij op moet letten zodat ik echt even zit te kijken zonder iets on the side. Een serie in het Spaans of Frans of zo iets want dan moet ik de ondertiteling in duiken. 
 
Al eerde heb ik eens uitgelegd dat ik gestructureerd geluid prettig vind, dus geen piep, bladblazer, maaimachines, drilboor, maar muziek of stemmen op de achtergrond om de suis in mijn hoofd niet te horen. Liefst gewoon in de ruimte dus niet met koptelefoon omdat dat dan mijn geluid insluit in mijn hoofd en ik het nog meer hoor. 
 

Dus ja ik heb regelmatig zeg maar gerust vaak de tv aan zonder te kijken! 

Hoe lang kan een antwoord worden op zo een simpele vraag?
 
 
Leuk als je op vraag 124 reageert / antwoord  via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

6 oktober 2021

Vraag 123:

Zeg jij altijd wat je denkt?

Created with Sketch.

Regelmatig floep ik er iets uit, maar ik kan ook nog wel een beetje nuances aanbrengen of soms heel even op mijn lip bijten.

Ondanks mijn cognitieve verstoring kan ik er nog steeds heel snel een grap uitgooien, het ad rem zijn ben ik niet verleerd. Enig sarcasme ben ik ook niet verleerd en ook dat komt er wel eens uitgefloept, sneller ook dan de bedoeling en niet altijd goed getimed.  
 

Toch heb ik wel geleerd om niet altijd gelijk te zeggen wat ik denk. 

Enerzijds omdat je je mening niet altijd hoeft te ventileren en zeker niet als het een ander niet helpt. Als je om mijn mening vraagt krijg je altijd een eerlijk antwoord maar dat is anders dan er mee rondstrooien. In mijn vorige vraag lees je ook dat hoe overtuigd jij ook bent van wat jij vindt een ander dat helemaal niet met jou hoeft te delen.
 
Dan hebben we nog het deel dat het gewoon zinloos is om je mening direct op tafel te leggen omdat je bij voorbaat weet dat het zinloos is, of er een eindeloze discussie ontstaat die nergens op uitkomt, of omdat het kwetsend is… En zo zijn er vast nog meer redenen te bedenken waarom je soms beter even je mond kunt houden..
 
Maar toch ben ik tegenwoordig wel eerlijker in het uitspreken wat ik denk en in sommige gevallen is dat jammer dan voor de ander, dan is het eerder een vorm van tegengas geven.
 
lizette
 
Leuk als je op vraag 123 reageert / antwoord  via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

16 september 2021

Vraag 122:

Waarvoor ben je je ouders dankbaar? 

Created with Sketch.

Allereerst voor mijn geboorte! Dat mijn ouders de wens hadden voor een derde kindje, al heeft mijn moeder daar nog best even over getwijfeld maar achteraf nooit spijt van gehad. 

 
Er waren vroeger veel problemen in ons gezin maar toch ben ik mijn ouders dankbaar voor een onbezorgde jeugd. Wij, mijn broers en ik, mochten veel, kregen veel vrijheid om te spelen en te onderzoeken.

Ook al ging het thuis zeker niet over rozen waren we toch een hecht gezin. Het zou zo kunnen zijn dat mijn oudste broer daar anders over denkt, hij is ruim zes jaar ouder en had veel eerder door hoe de vork in de steel zat. Daar heb ik eerder al overgeschreven en ook dat zal nog wel eens aan bod komen, maar nu is de vraag waar ik dankbaar voor ben.

Er werd bij ons thuis best gediscussieerd maar niet op een ‘mijn zin door drijven’ manier, iedereen mocht zijn mening delen. Over die mening werd dan wel gesproken, wat de één er van vond en de ander, alle voors en tegens en daar ben ik mijn ouders dankbaar voor. Natuurlijk ook mijn broers want zonder deelnemers aan een discussie heb je geen discussie.
Deze gesprekken/discussies waren zeker achteraf gezien heel kostbaar omdat je leert om voor je eigen standpunten op te komen zonder er van uit te gaan dat jouw mening een waarheid is, misschien de jouwe maar niet die van iedereen. Ook leerde ik daarmee om voor mijzelf op te komen alhoewel ik dat pas veel later in de praktijk ben gaan brengen. 
 

Nu breng ik mijn kinderen hetzelfde bij, je mag mondig zijn, je mag opkomen voor je eigen ideeën, je mag je laten horen! Toch zie ik ook bij hun dat je eerst nog te jong bent om het uit te kunnen en durven voeren maar de basis is wel gelegd! 

 
Met mijn vader was de laatste jaren van zijn leven het contact heel slecht, dat is jammer maar was zijn keuze. Het discussiëren wat hij ons had geleerd voelde voor hem als een mes op de keel in de keuzes die hij toen maakte. 
Mijn moeder had altijd haar mening klaar, duidelijk vond ik dat altijd en soms ook bloedirritant, maar ze was als moeder erg zorgzaam voor mij maar ook voor mijn kinderen, en verder familie. 

Ik ben haar heel dankbaar ook voor de mooie herinneringen die ik aan haar heb. 

Die mooie herinneringen heb ik ook zeker aan mijn vader die ook op zijn manier zijn best deed, want de misstappen die hij maakte deed hij vaak om ons alles te willen bieden. Onmachtig met zichzelf, het is alleen zo jammer dat er op het laatste deel zo een zuur randje aan hangt. Hoe gek het ook klinkt die misstappen hebben mij ook veel geleerd want van een slecht voorbeeld kun je ook leren, hoe je het niet wilt doen!  
 
  

Lizette 


 
Leuk als je op vraag 122 reageert / antwoord  via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep   

2 september 2021

Vraag 121:

Verkies jij wel eens werk boven de liefde?

Created with Sketch.

Poeh wat een lastige vraag! Omdat ik afgekeurd ben en geen bijzondere liefde als in een partner heb in mijn leven moet ik even bedenken hoe ik deze ga beantwoorden!

  
Het werk betrek ik even naar mijn hobbymatige bezigheden en de liefde naar de mensen om mij heen. Dan betrap ik mij er wel op dat ik soms als ik bezig ben met bijvoorbeeld schrijven en er komt iemand tussendoor die aandacht nodig heeft ik graag even afmaak waar ik mee bezig ben.
Of dit deels te maken heeft met het niet kunnen multitasken en de draad snel kwijt raken weet ik niet maar soms wil ik gewoon even niet gestoord worden.
 
In mijn vorig leven denk ik dat werk vaak de boventoon voerde omdat dat tenslotte is waar je financieel van afhankelijk bent en om met je liefde leuke dingen te doen moet er natuurlijk ook geld in het laatje komen! Toch denk ik dat daar in die tijd, achteraf gezien, verkeerde keuzes zijn gemaakt, de lat lag hoog qua levensvorm en daardoor werd er een hoop tijd en energie in werken en klussen gestoken. 

Toch heb ik ook ooit mijn drukke baan in de wilgen gehangen om een aantal jaren thuis te kunnen zijn voor de kinderen.

 
Geld maakt niet gelukkig (wel makkelijk als je het hebt) maar echte liefde overleeft ook een hutje op de heide of leven in een kartonnendoos. Al kunnen slechte omstandigheden wel  een dealbreker zijn en of de liefde te veel tegenslag overleeft? Daarbij vind ik dat tegenwoordig het vechten voor de LIEFDE een beetje uitgestorven raakt en wordt er sneller ‘werk’ gemaakt van een nieuwe liefde.

Lizette

30 augustus 2021

 
Leuk als je op vraag 121 reageert / antwoord  via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep 
 
 

Vraag 120: 
Zijn mensen van nature goed?

Created with Sketch.

Een overtuigend JA antwoord ik hier op! 

Als een kind geboren wordt dan heeft het nog geen vooroordelen of kwaad in de zin, maar een open blik zonder oordeel. De mens wordt gevormd door wat hij/zij meemaakt, wat aangediend wordt en mee wordt gegeven vanuit opvoeding en omgeving. 

 
Als je kinderen zou verwisselen van een arm naar rijk gezin en omgekeerd dan denk ik dat dat een kind op een andere manier vormt dan waar het wiegje stond. Een hoop heeft te maken met de kansen die je krijgt of die je juist niet krijgt!
Diegene die zeggen dat je zelf ook een hoop in de hand hebt hebben ook deels gelijk maar als je de kansen niet krijgt ben je niet altijd bij machte om daar verandering in te brengen.
 
Zelf kom ik uit een gezin waar veel mogelijkheden werden geboden qua opleiding maar ook in het leren praten over diverse onderwerpen en dat je daar ook je eigen mening mocht ontwikkelen en dat er naar geluisterd werd en/of over gediscussieerd.  Wij mochten al jong onze eigen koers bepalen maar achteraf denk ik ook wel iets te jong want het is ook wel goed om vanuit je ouders iets meer begeleidt te worden met inzicht naar de toekomst.
 
Toch zijn er vele die heel veel dingen niet aangeboden krijgen en het zicht op de wereld van een heel andere kant aangeboden krijgen. Dat vormt je een heel andere richting op en dan is het extra zwaar om je van ‘nature goed zijn’ in stand te kunnen houden.

Kortom ik denk dat de mens zeker van nature goed is maar zit er in een slecht mens vaak een hoop onmacht en als het balletje eenmaal die verkeerde kant op rolt je toch wel snel af kunt glijden.


Je kunt op vraag 120 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep   
 

22 augustus 2021

   

Vraag 119: 

 Waar moet je vaker de tijd voor nemen?

Created with Sketch.

Waar ik vaker de tijd voor moet nemen is rust, echt rust zonder alsnog iets te doen! 

Als ik ga zitten is daar een mobiel, haakwerkje, tijdschrift, muziek op de achtergrond of een podcast en soms een schilder- of tekenwerkje maar gewoon zitten en niks doen kan ik niet. 

 

Hierboven noemde ik al het tekenen en schilderen en dat is iets waar ik ook meer de tijd voor zou moeten nemen. In de praktijk werkt het zo dat voor ik daarmee aan de slag ga ik al zoveel moet voorbereiden als in klaar zetten van de spullen dat het er niet echt van komt. 

 

Toch kan ik ook niet schrijven dat ik nou echt vind dat ik ergens echt vaker de tijd voor moet nemen want ‘moeten’ legt natuurlijk ook al gelijk een druk die de ontspanning dan al niet meer oplevert die het op zou moeten leveren. Het is denk ik vooral handig om bij wat je ook doet de tijd te nemen en van dat moment te genieten en met aandacht en tijd aan de slag te gaan, dat zou een hoop gestress schelen! 

 

De afgelopen dagen ben ik toevallig via de achterdeur van Instagram in gesprek geraakt met Daphne van @daphne.drinkt.thee en dat bracht mij een heel ander licht op ‘rust nemen’ waar ik mij eens in wil gaan verdiepen nu ik toch met een blessure zit die het haken onmogelijk maakt. Het kan overigens ook geen toeval zijn dat ik juist nu in het boek ‘Happy Ziek’ van @iris_scheysin het hoofdstuk over rust nemen lees en serieus een paar heel prettig ademhaling oefeningen heb gedaan. Dat is denk ik echt waar ik meer tijd voor zou moeten nemen ‘innerlijke rust’ 

 

Waar zou jij meer tijd voor moeten nemen? 

  

Je kunt op vraag 119 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

 

13 augustus 2021 

 


   

Vraag 118:

Sta je graag in de spotlights?

Created with Sketch.

Jarenlang heb ik het lastig gevonden om mijzelf in de spotlights of op de voorgrond te plaatsen, ik hoefde die aandacht niet! Maar toch als ik terugkijk dan is dat iets wat ik op één of andere manier toch altijd gedaan heb. Allereerst omdat ik graag en veel klets en daarom viel ik toch op, op de lagere school nog niet echt daar was ik naar mijn weten meer een grijs muisje. Op de middelbare school veranderde dat, nooit was ik op een brutale manier aanwezig maar er waren docenten die mijn gekakel goed zat waren en dus viel ik daardoor op en kreeg ik regelmatig een berisping. Eén van mijn docenten was het eens zo zat dat hij zei dat hij mij achter het prikbord wilde plakken! 
 

Later viel ik op mijn vervolg opleiding meer op door de creatieve ideeën en op ons dorp omdat ik een periode wat extravagantere kleding droeg, tegenwoordig zou je het wellicht een combinatie van gotic en alternatief kunnen noemen. 

Mijn haar steeds in een andere coupe of in een rotje en vaak in andere kleuren en zelfgemaakte kleding en dan val je op omdat je anders bent dan anderen. Ondanks mijn pogingen om mij in het zwart verdekt op te stellen was dat juist wat mij deed opvallen. Na mijn middelbare schooltijd viel ik terug in een onopvallende degelijkheid, een gezellig maar onopvallend leven, waar ik als middenmoter best tevreden was.
 
Tegenwoordig met de SCHIJT aan de wereld leeftijd durf ik weer meer een ‘tante pollewoppie’ te zijn en zet ik mijzelf in de spotlights op de socials, deze website en de online winkel met mijn verhalen en handgemaakte producten. De onzekerheid is er nog steeds niet af en ik hoef niet in de spotlights om de spotlights maar omdat ik denk dat ik wat uit te dragen heb en natuurlijk mijn handwerken wil verkopen. 
 
Tegenwoordig sta ik in de spotlights door het lopen met een stok of fietsend op mijn driewieler, hoe je het ook wend of keert mensen kijken en dat werkt soms ook op mijn lachspieren want ik krijg diverse blikken.. medelevend, medelijdend maar ook blije koppies met een knik van dat je heb je maar mooi gedaan en soms ook gewoon een vriendelijk knik 
 

Iedereen staat wel eens in de spotlights is het niet doordat je opvalt dan is het wel omdat je juist niet op wilt vallen! 

 
 
Je kunt op vraag 118 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

 9 augusstus 2021

Vraag 117 :

Welk woord zeg je te vaak?

Created with Sketch.

 Uuuhhh ik denk dat ik vooral UUhhhh best vaak uuuhh zeg.. 

 Daarbij ben ik maar gelijk heel eerlijk ik gebruik sowieso veel woorden als in een waterval aan woorden! 

 
Naast uuhhh gebruik ik ook regelmatig de woorden super, geweldig, gezellig, precies, ff, oké, gaaf en hoewel ik de vijftig allang ben gepasseerd ben ik ook niet vies van een klein vloekwoord of benoemd lichaamsdeel. Die laatste gebruik ik nu ik mij er van bewust ben wel minder vaak maar het zou wel wat minder kunnen want mooi klinkt het niet, dus vervang ik deze op het laatste moment in de emotie nog net in Chips, Tutje of Potjandorie
 
Met regelmaat maak ik filmpjes voor mijn Instagram account en dan valt vooral het uuuhh op en dat vind ik bloed irritant van mijzelf maar maak ze niet overnieuw want het is dan maar zo en daarbij doe ik het dan gewoon weer, geen beginnen aan!
 
Nu ben ik wel heel benieuwd wat jouw antwoord is op deze vraag..
 
…Je kunt op vraag 117 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

Vraag 116:

Heb je al naar de wolken gekeken vandaag?

Created with Sketch.

Ja dat heb ik,.. 

Eén van de eerste dingen die ik iedere dag doe. 

Zodra ik mijn rolgordijn omhoog rol heb ik een prachtig uitzicht over de bollenvelden met daarboven de lucht met of zonder wolken. 

Iedere dag een ander schildrijtje,.. 

Sterker nog het kan per uur of zelfs per minuut veranderen. Maar ook als ik ergens loop, fiets of met de auto ben dan kijk ik vaak naar de lucht, intrigerend vind ik dat! Het is ook erg rustgevend de lucht, of dat nu een mooi hemelsblauwe kleur, dreigend donker of wollige wolkjes zijn het blijft mooi 

 
 
Je kunt op vraag 116 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

Vraag 115:

Van welke spullen word je blij? 

Created with Sketch.

Misschien is het je al opgevallen maar ik word van heel veel spullen blij. Niet alleen van verschillende soorten spullen als in hebbedingetjes maar ook gewoon van VEEL!!

 
Alhoewel ik wel aan het minderen ben, vroeger kocht ik gewoon alles wat ik leuk vond maar daar is mijn portemonnee niet meer toe bevoegd! Daarbij kan ik ook niet meer alles met die spulletjes wat ik er vroeger mee deed. Ieder seizoen en liefst nog even tussendoor wisselede ik de woondecoratie in mijn woning maar daar heb ik gewoon de energie niet meer voor. 

Dus ben ik flink aan het ruimen geslagen, lees: ‘met ruimen doorgeslagen!’

 
De schuur is aan de beurt maar ook gelijk maar alle kasten en laatjes waar de afgelopen jaren van alles in verdwenen is. Maar ja weggooien is niet mijn sterkste eigenschap dus moet ik er nog wel iemand anders blij mee kunnen maken!!!!
 
Ach en wat doe je dan als er geen rommelmarkt is, en ik daar ook de energie niet voor heb, dan maak je gewoon nog een Instagram en Facebook account aan, toch? Mijn spulletjes vind je bij ‘uitverKOOPJES en tweedekans Gelukjes’

Maar goed het ging om de spullen waar ik blij van word! Dat zijn natuurlijk mijn wolletje en bolletjes en alles wat daar bij komt voor mijn andere alter ego ZETTElen.homemade. En natuurlijk papier, teken- en verf spullen, de Flow die ik regelmatig doorblader..

Ach ik word gewoon blij van veel maar dan wel iets minder!


Je kunt op vraag 115 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

Vraag 114 : 

Waarom drink je (geen) alcohol?  

Created with Sketch.

 

Maar gelijk met de deur in huis vallen, ik hou wel van een lekker wijntje, Spritz, likeurtje en soms een koud biertje!
Gewoon omdat ik het lekker vind maar niet noodzakelijk om de alcohol, als de smaak het zelfde is dan liever zelfs zonder. Bij een biertje doe ik dat al, proef daarin immers geen verschil, een echte Buckler tuttebol, nou ja een Grollsje of Heineken dan.
 
Het feit is dat ik mij al licht aangeschoten voel zonder alcohol, en ook slinger als ik loop, dronken zonder een druppel. Alhoewel ik vroeger wel een lekkere neut achterover kon slaan op feesten en partijen is dat nu echt beter van niet, dus ik beperk mij tot hooguit een glaasje in het weekend.
 
In mijn leven heb ik ook wel gezien wat overmatig alcohol gebruik kan doen, gebruik je alcohol als je al niet zo lekker in het leven zit dan is het een vlucht en maakt het meer kapot dan je lief is. Een glaasje, twee glaasjes en voor je het weet is de fles leeg. 
 
Voor mij dus een bewuste keuze om er alleen de hoeveelheid van te nemen waar ik bewust van geniet, kaasje er bij en smullen maar. Helemaal zonder zou ook een optie zijn maar omdat mijn leven als zeer beperkt is gun ik mijzelf even mijn nipmoment.
 
Alle tips voor lekkere wijn zonder alcohol zijn dus van harte welkom!

5 juli 2021

 
Je kunt op vraag 114 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  
 
 
 

   

Vraag 113 : 

Heb je losse eindjes in je leven?  

Created with Sketch.

Er zijn in mijn geval nogal wat losse eindjes in mijn leven maar wat wordt er precies bedoeld  met losse eindjes? 

Ik zie het als zaken waar ik nooit antwoord op heb gekregen, dingen die je op een andere manier af had willen sluiten maar waar je op één of andere manier niet makkelijk een punt achter kan zetten omdat het een los eindje blijft.
Met veel vragen in deze 1000 vragen aan jezelf Challenge kom ik toch eigenlijk weer terug op de zelfde losse eindjes.

Zo maakte mijn vader er vaak financieel nogal een potje van en hebben we uiteindelijk toen de hele boel escaleren nooit echt vragen beantwoord gekregen op hoe bepaalde dingen zijn ontstaan. Inmiddels is het echter zo dat ik die antwoorden ook niet meer per se hoef te krijgen, die tijd is gepasseerd en mijn vader leeft inmiddels niet meer en wat geweest is is geweest en valt niet meer terug te draaien.

Dan hebben we natuurlijk nog de voor mij heel onverwachtse scheiding waar ik achterbleef met heel veel vraagtekens.. losse eindjes. Ook daarin is inmiddels wel duidelijk dat ik op veel vragen geen antwoorden meer ga krijgen en soms moet je verder in het leven met onbeantwoorde vragen. En zoals ik al eerder schreef blijft het zonde van je eigen leven om te blijven hangen in de tijd en is het bovendien zo dat de tijd de wonden heelt ook al blijven de littekens, losse eindjes, ze vallen uiteindelijk niet meer aan elkaar te knopen.

Dan heb ik ook nog de losse eindjes in mijn gezondheid. 

Er zijn nog altijd vraagtekens over bepaalde klachten die ik heb en alhoewel er al behoorlijk wat beantwoord zijn denk ik dat het voor mij bevredigend genoeg is om te weten in welke richting bepaalde zaken liggen. De toekomst zal uitwijzen of die eindjes los blijven en eerlijk gezegd denk ik dat dat sowieso zo is omdat ook het ziektebeeld in de jaren zal veranderen dus een uiteindelijk knoop in al die losse eindjes zal toch niet gaan gebeuren.
Het zou mooi zijn als je in je leven alle losse eindjes zou kunnen afsluiten maar dat lijkt mij in principe niet heel realistisch..

26 juni 2021

 
Je kunt op vraag 113 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep 
 

 

Vraag 112 : 

Welk nutteloos talent bezit je? 

Created with Sketch.

Haha nu is praten niet perse heel erg nutteloos maar zo veel als ik praat kun je het toch rustig wel nutteloos noemen. 

Al mijn hele leven ben ik een enorme kakel maar na mijn herseninfarct is de rem op mijn praten compleet zoek, hoe moeier ik word hoe meer er aan woorden uit mij vloeit. 

Overigens denk ik dat niets echt  nutteloos is. 

Als ik bijvoorbeeld teken schrijf of haak dan heeft dat niet echt iets dat tot een hoger doel moet reiken, maar ik vermaak me er natuurlijk wel ontzettend leuk mee dus is dat al niet nutteloos.
Ook kan ik bijvoorbeeld al heel snel iets visualiseren en dus voor mij zien wat een eindresultaat zou kunnen zijn met spulletjes in huis maar ook met mijn handwerken en ook dat heeft eigenlijk geen enkel doel maar toch is het wel prettig om te hebben.

Dus ach tja wat zijn nou precies nutteloze talenten? Ik denk dat ik het dus maar hou op het praten omdat daar gewoon soms ook hele onzinnige dingen uitkomen, en dat doe ik dus ook met schrijven op papier, al moet ik wel toegeven dat dit gedeelte van schrijven niet is geschreven als in getypt maar heb ik gewoon lekker ingesproken... Ja en dan is toch weer eigenlijk dat praten best wel nuttig want het scheelt me een hoop die typewerk…
 
Je kunt op vraag 112 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep 

22 juni 2021

Vraag 111 : 
Ben je trots op jezelf 

Created with Sketch.

Nooit gedacht dat ik het nog eens zou schrijven dat ik trots ben op mezelf. 

In het verleden zou ik er denk ik ook helemaal niet over nagedacht hebben of ik trots ben op mezelf, over het algemeen was ik vooral trots op anderen en hield me bezig met het welzijn van de mensen om me heen. Gek eigenlijk dat je door dat je jezelf eigenlijk veel minder goed voelt en hard moet werken aan de gewone dingen van de dag je daar eigenlijk veel trotser op bent dan dat je vroeger hard werkte voor een baan en alle ballen hoog proberen te houden, en daar dus eigenlijk helemaal niet eens over nadacht. 

Het voelt heel bijzonder om het gewoon hardop uit te spreken maar ook nog steeds best onwennig toch ben ik echt trots op mezelf, hoe ik de dingen doe, hoe ik roei met de riemen die ik heb en hoe ik toch mijn kleine geluk kan vinden in een behoorlijk beperkt leven.
Ook ben ik best wel trots op hoe ik de afgelopen moeilijke periode er voor heb kunnen zorgen dat het leven van de kinderen zoveel mogelijk doorliep en zij zich in deze belangrijke periode van hun leven toch hebben kunnen door ontwikkelen. Dat zij nu de mensen zijn die ze zijn, lief, intelligent, zorgzaam en dat ze ook steeds meer gaan zien dat ook zij trots mogen zijn op zichzelf
 
Je kunt op vraag 111 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

18 juni 2021

Vraag 110 :  

Hoe ziet je ideale vrije dag er uit?  

Created with Sketch.

 Tja ik heb iedere dag een vrije dag zullen de meeste denken, maar ja die zijn dan wel weer verre van ideaal! Voor mij voelt een vrije dag dat er niets in de planning staat wat met hulpverlening of zorg te maken heeft. Toch zijn ook deze dagen nooit zorgeloos!!

 

Daar waar een gezond iemand op een vrije dag alle sores achter zich kan laten geldt dat voor mij nooit, want als je chronisch ziek bent dan heb je dat iedere dag en weet je bij het opstaan hooguit wat de dag ongeveer gaat brengen. Je weet dan of je al met een offday start en als dat niet zo is ben je nooit zeker wat de dag je gaat brengen want soms slaat iets toe als donderslag bij heldere hemel. 

 

Een paar jaar terug zei eens iemand tegen mij toen ik een paar dagen op vakantie ging: Maar jij hebt toch altijd vakantie! Ik was met stomheid geslagen. Gaat een gezond iemand op vakantie is dat ten volle genieten maar gaat een chronisch zieke op vakantie begint het al met de ingewikkelde voorbereiding en ook gelijk bekijken wat er allemaal niet mogelijk is. Al mijn gebreken neem ik altijd mee en omdat dat thuis al een hele organisatie vergt is dat voor op vakantie helemaal een gedoe, een dagje uit gaat vaak nog net maar daar hangt ook al een flinke nasleep aan!

Eigenlijk komt het er op neer dat ik zelden op vakantie ga, het is het mij niet waard, het kost mij te veel energie en om nou veel geld uit te geven om daar hetzelfde te doen als thuis WEINIG stop ik die centjes liever in het kleine geluk! Overigens neemt chronisch ziek zijn  ook nog een flinke aanslag op je financiën mee dus veel vrije dagen als in uitjes zitten er nou eenmaal niet in. 

 

Kortom, ik wijd weer te veel uit, mijn ideale dag is als niks moet en alles mag maar ook het één en ander kan en lukt… gewoon ff alles mee zit eigenlijk!   

  

14 juni 2021

 

Je kunt op vraag 110 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

     

Vraag 109 :  

Ben je weleens teleurgesteld in mensen?  

Created with Sketch.

 Ja dit wordt toch een verhaal in herhaling, want voor diegene die al langer meelezen is inmiddels wel bekend dat ik enorm gekwetst ben en dus heel erg teleurgesteld ben in een aantal mensen. De ene wond iets groter en dieper dan de ander maar zoals het spreekwoord zegt: Tijd heelt alle wonden! De één zal alleen een groter litteken nalaten dan de ander en dat hangt ook zeker samen met hoe dicht die persoon bij jou stond. ‘Stond‘ schrijf ik want flik jij mij echt een kunstje dan is het Alt/CTRL/Delete, een paar gesprekken wil ik nog wel aangaan maar je moet van goeden huize komen om dat weer recht te breien. Helaas komt dat door de ervaringen die ik heb opgedaan en alleen als ik aan bepaalde situatie denk dan draait mijn maag zich nog om. 

Maar tijd heelt alle wonden dus en ga je verder met je leven omdat je dat waard bent en je dat verdient en aan jezelf verplicht bent. 

 

Zorg eerst goed voor jezelf want dan pas kun je goed voor een ander zorgen!   

 

 7 juni 2021

 

Je kunt op vraag 109 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep  

Vraag 108 : 

Wat is het minst vervelende huishoudelijke klusje? 

Created with Sketch.

Gelukkig ben ik in de fijne omstandigheid dat ik een huishoudelijke hulp heb dus zelf niet zo heel veel hoef te doen! Eerst vond ik dat heel moeilijk om uit handen te geven, niet omdat ik het zo leuk vind maar omdat je er wat aan zelfstandigheid op inlevert. Toch ben ik er nu zielsgelukkig mee want het geeft mij meer de mogelijkheid om de dingen te doen die ik leuk vind.

 

In het algemeen heb ik nooit echt genoten van huishoudelijke klussen want het is vaak zo zinloos, als je net klaar bent met alles kun je weer beginnen. Strijken vind ik verreweg het meest rottige klusje, vroeger streek ik echt alles maar nu alleen nog het hoogst noodzakelijke en dat blijft dan eerst nog weken liggen. Gewoon STOM!

 

Het minst vervelend vind ik de was draaien en ophangen, vooral dat laatste is een soort van fysieke training en daardoor hoef ik andere verplichte oefeningen niet te doen. In het kort kan ik schrijven dat ik niet echt een huishoudelijke klusjes type ben terwijl ik toch altijd liep te poetsen omdat ik ook niet echt van troep hou… maar nu met mijn hulp voel ik mij een gelukkig mens. 

 

Wat vind jij het minst vervelendste klusje? 

 

 

Je kunt op vraag 108 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep

Vraag 107 :

Wie kent jou het best? 

Created with Sketch.

Mijn kinderen, een paar vriendinnen en wat familieleden kennen mij denk ik het beste.

Het is ook best lastig in te schatten omdat ik mijn nieuwe ‘ik‘ zelf nog lang niet ken maar ik denk dat mijn kinderen het allerbeste zien als ik bijvoorbeeld een inkak moment heb of hoe ik op iets zal reageren. 

 

Ik schrijf al dat ik mijn nieuwe ‘ik‘ nog niet zo goed ken maar ik moet schrijven dat ik mijn oude ‘ik‘ ook eigenlijk helemaal niet goed kende. Dat komt vooral omdat ik altijd erg aan mijzelf voorbij ging dus in dat opzicht ben ik met mijn nieuwe ‘ik‘ al een heel stuk verder.

 

Toch zien anderen soms beter hoe je er voor staat, ik zie dat zelf overigens ook bij anderen beter, de afstand helpt denk ik voor een beter overzicht. De adviezen die ik vaak aan anderen geef slaan eigenlijk ook vaak op mijzelf en die theorie beheers ik best goed mar de praktijk is anders. Herken jij dat ook?

21 mei 2021

 

Je kunt op vraag 107 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep

Vraag 106:  
Kun je een week zonder internet? 

Created with Sketch.

NnneeeeEEeeeeeeeEEeeeeeee 

 

Dussss dat zou een kort en duidelijk antwoord kunnen zijn! Maar ik zou Zettje niet zijn als ik daar niet een lang antwoord op zou geven…?! 

 

Punt 1: mijn mobiel en alle toeters en bellen die daar op zitten, ondoenlijk, ik geef het toe aan alles verslaaft. Tegenwoordig heb ik wel geluiden uit staan en gaat de mobiel regelmatig aan de kant, waardoor ik soms ook iets echts belangrijks mis maar mijn kinderen weten dat ze in die gevallen mij over de huistelefoon nog kunnen bereiken. 

 

Punt 2: Alles op televisie, ik kan dat dus echt niet missen omdat het heerlijke ontspan momenten als beperk ik mij wel zoveel mogelijk tot de avonduren. 

 

Punt 3 : Deze website,… Schrikkkkk … dit is zo een fijne uitlaatklep en mijn ene been in de gewone wereld met de link naar mijn socials. 

 

Punt 4 : Navigatie! Zonder mijn vriendelijke Bep die in de auto en soms op de fiets tegen mij aanpraat over welke kant ik op moet waardoor ik niet hoef te zoeken of bij een weg opstakels al die bordjes moet volgen die er meestal in grote hoeveelheid langs de kant van de weg staan. 

 

Punt 5: Informatie! Tjonge wat ik allemaal o pzoek op het internet?! Eigenlijk alles, als we nog de encyclopedie zouden hebben dan had ik daar al een dagtaak aan. 

 

Punt 6: Nieuws, nieuws travels fast en daar moet je snel bij zijn. Ook soms wel grappig want tegen die tijd dat er ergens een officiele melding van komt dan is het al over alle socials gegaan. 

 

Een week zonder internet  het zou mij niet lukken maar ik zou het ook niet willen, maar een paar uurtjes zonder is vaak best even prettig. Als ik naar buiten ga dan maak ik wel foto’s maar ik verbaas mij wel dat er veel mensen al toetsend rond wandelen, soms zelf gezellig met hun kinderen door een park en maar op hun mobiel tureluren… dat gaat mij te ver. 

 

Gewoon soms even het internet aan de kant want vroeger (ja daar ben ik weer met mijn vroeger) was je ook regelmatig onbereikbaar en dat heeft ook voordelen, gewoon even niet, even uit dat internet wereldje! 

14 mei 2021


Je kunt op vraag 106 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep
 

Vraag 105:  
Waarin wil je altijd kind blijven? 

Created with Sketch.

 Eigenlijk zou ik sowieso niet altijd kind willen hebben blijven, ik kan mij niet heel veel herinneren dan vooral onzekerheid, de leeftijd van 35 jaar vond ik fijn, net genoeg ervaring en rust en blijer met jezelf … maar goed dat is de vraag niet!

 

Als ik naar kinderen van nu kijk of naar mijn kinderen vroeger dan word ik altijd blij van de onbevangenheid, de houding van kan mij de wereld schelen ik ben nu even mijn ding aan het doen. Het onbezorgd in het leven staan, zijn in het  moment, niet te veel nadenken over wat was of wat komt. Maar dat zou ons natuurlijk niet veel verder brengen al zou dat dan ook geen snars uitmaken…

 

Wat ook fijn is aan het kind zijn is dat je toch veel makkelijker over iets onaardigs heen stapt, even boos zijn, je beste mattie ontvrienden om vervolgend de volgende dag gewoon weer gezamenlijk rondt te huppelen. Of ongegeneerd te gaan zitten dreinen als je je zin niet krijgt, stampvoeten en schreeuwen, gooi het er maar uit.. en weer door.. Dat lucht lekker op.. Dus de gene van een kind of eigenlijk het gebrek er aan… 

 

Wellicht had ik het liefst wel kind willen blijven in het opzien naar je voorbeelden of de mensen die je lief hebt (had) Dat het gewoon altijd je held is waar je met grote ogen naar op kunt kijken zonder dat er ineens iemand van zijn sokkel valt!

  8 mei 2021


Je kunt op vraag 105 reageren / antwoorden via de bijpassende post in de ↬ Facebook groep of op mijn ↬ Instagram 

Vraag 104:  
Hoeveel tv-series volg je? 

Created with Sketch.

 Er zijn een aantal mooie series die ik al jaren volg zoals bijvoorbeeld  Greys Anotemy en ik hou ook wel van Nederlandse series als Oogappels of de K van Karlijn. Alleen kijk ik vaak wel alles wanneer het mij uitkomt en zelden direct op moment van uitzenden, vaak vraag ik mij dan af wat dat met de kijkcijfers doet, wordt opnemen en terugkijken ook meegerekend?

 

Series op Netflix of Videoland vind ik ook prettig om te kijken en zeker als ik deze als een soort lange film uit kan kijken, de series die er dus per aflevering opkomen laat ik eerst oplopen.

 

Eigenlijk kijk ik alleen het nieuws, tegenwoordig persconferenties en Beau of Jinek live en de rest komt wanneer ik er zin in heb. Misschien ook wel vaker films dan series of deze dus in één lange rit!

3 mei 2021


Je kunt op vraag 104 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram  of in de ↬ Facebook groep


Vraag 103: 

Haal je alles uit de dag? 

Created with Sketch.

 Vroeger.. daar ben ik weer met mijn vroeger… haalde ik zeker alles uit de dag en kwam ik nog tijd te kort, maar of dat nu het beste was voor mijzelf? 

Velen die dit lezen zullen zich daar in herkennen maar pas op jezelf want de valkuil is diep en pittig om uit te komen als je teveel over je grenzen gaat. Als je alles uit de dag wilt halen dan hoeft dat niet alleen te gaan om de dingen die je moet doen maar grotendeels die je wilt doen om het vol te kunnen houden en rust momenten horen daar zeker bij.

Ik zou veel meer uit mijn dag willen halen en de valkuil om over mijn grenzen te gaan is er zo hier en daar nog steeds omdat er zoveel leuke dingen zijn om te doen. Tegenwoordig is mijn energie heel erg beperkt en moet ik de dingen, ook de leuke, goed plannen iedere dag. 

Toch vind ik dat ik nu ik beter weet waar mijn valkuilen liggen wel zo veel mogelijk uit de dag haal maar dan binnen mijn nieuwe mogelijkheden. Stilzitten is voor mij geen optie dus moet er een vrij strakke planning aan te pas komen om dat te doen wat ik heel graag wil doen. Mijn handwerken, de online winkel en de website, zorgen voor best wat uitdaging, het handwerken is vooral ontspanning maar veel wat daar bij komt kijken vergt ook fysieke en cognitieve uitdagingen en uiteraard geld dat voor de winkel en website nog meer. Het lukt mij met een strak schema steeds beter om de dingen te doen die ik leuk vind en soms ook even niet!

Dus ja ik haal zo veel mogelijk alles uit mijn dag!

15 april 2021


  Je kunt op vraag 1 reageren / antwoorden via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram of in de ↬ Facebook groep 

Vraag 102: 

Welke kleur overheerst in je kledingkast?

Created with Sketch.

In mijn kledingkast hangt vooral zwart, grijs, wit,  blauw en jeans maar wel met het één en ander aan steunkleuren of prints. 
Zo heb ik van bloemen, stippen, tijgerprints tot grafische prints. Ook hier een daar iets in rood, groen, okergeel, roze en fris blauw. Mijn kledingkast is qua kleurvariatie dus best saai te noemen al vind ik het in de stijl in het algemeen toch stoer met een beetje tante pollewop gehalte...
 
Een rijtje: 

  •  Jeans van licht tot donkerblauw en grijs tot zwart maar ook een tijgerprint of ander motief 
  •  Tuniek/jurkjes in effen maar ook prints, lange mouwen, korte mouwen, mouwloos. 
  •  Jurken in lange modellen in polkadot, prints, effen zwart of grijs maar ook een enkeling in vrolijke frisse zomerse kleuren. 
  •  Longblouses in jeans, effen in kleur of basic zwart en blouw die ook vaak als jurk zijn te dragen 
  •  Koltruien in zwart, grijs, beige, bordeaux rood, groen en blauw 
  •  Vesten, heel veel vesten, lange  korte en in een heel kleurenpalet van grof tot fijntjes met reliëf of glad. 

Variatie genoeg dus maar niet heel erg in kleurige uitschieters. 

En? Wat overheerst er in jou kledingkast?  

 13 april 2021


Je kunt op vraag 102 reageren / antwoorden via de bijpassende post in de ↬ Facebook groep of op  mijn ↬ Instagram 

 Vraag 101:  

 Kloppen de eigenschappen van je sterrenbeeld? 

Created with Sketch.

 Steenbok eigenschappen:  


AMBITIEUS
 

Perfectie is écht jouw ding. Je wordt dan ook niet snel afgeleid door verschillende problemen of hindernissen in het leven. Daarnaast ben je erg gedreven en wil je sowieso je doel(en) bereiken. Mensen om je heen die niks doen? Jou maakt het niks uit en je werkt gewoon door. 


PLANNEN
 

Het goed indelen van je tijd is erg belangrijk voor jou. Een afspraak vergeten? Nope, dit gebeurt jou bijna nooit. Te laat komen voor iets belangrijks? Nope, dat zit er voor jou ook niet in. Kortom: planning is everything


SLIM
 

Aha! Deze eigenschap wil iedereen natuurlijk wel hebben. Nou Steenbok, dan heb jij geluk. Over het algemeen zijn Steenbokken namelijk héél slimme mensen. Ook ben jij erg volwassen in hoe je je gedraagt en maak jij meestal erg verstandige keuzes. Steek die maar even mooi in je zak. 


VERLEGEN
 

Een Steenbok is sociaal erg sterk, maar je kan vaak ook heel bescheiden zijn. Dit zorgt ervoor dat jij je in een grote groep vaak minder op je gemak voelt. Soms word je wat verlegen, maar daar heb je bij je familie en goede vrienden geen last van. Zij betekenen simpelweg alles voor jou. 


PESSIMISTISCH
 

Zoals we eerder al vertelden, is een Steenbok erg ambitieus. Dit is natuurlijk een goede eigenschap, maar het kan ook een negatieve kant hebben. Je bent erg realistisch en dit kan ervoor zorgen dat je het enthousiasme van anderen soms kan onderdrukken. Ook kan je snel iets heel negatief benaderen. 


BETROUWBAAR
 

Jij bent ontzettend betrouwbaar. Mensen kunnen altijd van jou op aan. Je zult mensen niet snel teleurstellen en je staat altijd voor ze klaar. Op welk gebied dan ook, van liefde tot werk, jij komt altijd je afspraken na. 

Ik herken mij wel in deze opsomming maar ik ben ook vooral benieuwd of jij mij er in herkent? 

Bron: Cosmopolitan 
 9 april 2021

 Je kunt op vraag 1 reageren / antwoorden via de bijpassende post in de ↬ Facebook groep of op mijn ↬ Instagram 

Wil je nog meer uitdagende vragen?