Aan de Koffietafel

https://www.zettje-mijn-leven.nl/aan-de-koffietafel/


Welkom aan de Koffietafel waar je tijdens een welverdiende koffiepauze mooie verhalen kunt lezen van gastschrijvers over dagelijkse bezigheden; hobby, werk, leuke uitjes, bedrijf, kookkunsten, gezondheid, belevingen, ziekte, worstelingen of andere levens issues.

Onder het genot van een kopje koffie of iets anders en misschien wel een kleine versnapering nemen mijn gasten je graag even mee in hun wereld.

 
Liefs, Lizette 

Koffietafel assortiment: 

Eerdaags aan de Koffietafel... 

 Tineke Jellema

Meer aan de Koffietafel... ↴ 

Created with Sketch.

 
Wil jij ook een gastschrijven verzorgen?
Neem dan contact met mij op 

Eerder aan de Koffietafel... ↴ 

Laura - Eigen wijsheid
Marlous - Ik wens een grens
Daphne - Ik ben hoog Sensitief
Tineke - Hoe het ook kan - Mezelf overwinnen
Kehly en Jarno - Leef je droom, droom niet je leven! 

Fenna - Grenzeloos positief 

Lit your life - Het vrijgezellen leven 

Loes - Leven met ‘Niet Aangeboren Hersenletsel'
Charlie - Dansende rode draad
Daniëlle - Waarom is het inzetten van creativiteit zo goed voor ons? 

Carin - Niet klagen maar dragen
Martijn - Leef je droom 

Van Ons - Droom, beleef en geniet 

Marion - Het meisje van toen 

Meer ... ↴ 

https://www.zettje-mijn-leven.nl/aan-de-koffietafel/

Laura: Eigen wijsheid

‘‘Heerlijk dat er ook zoiets is voor mensen zonder een chronische ziekte….” Dat was de reactie van Lizette op mijn aanbod vanuit de Praktijk voor Eigen Wijsheid.  

We leerde elkaar kennen via social media, nadat ik had gedeeld Instagram vaak zo oppervlakkig te vinden en het moeilijk vond om er echte contacten op te bouwen. Gelukkig werd het tegendeel bewezen. Lizette en ik raakte ‘aan de praat’ en ze nodigde me uit om een gastblog te schrijven over wat ik doe en waarom. 

↬ @Praktijkvooreigenwijsheid - 21 november 2021

Created with Sketch.

Het is altijd leuk om over je passie te vertellen, daarom bij deze mijn verhaal.

 
Ik ben Laura Beekhuizen en als elfjarig meisje besloot ik dat, als ik later groot was ik iets wilde doen zodat ik mensen die het moeilijk hadden kon gaan helpen. Dat ik psychologie zou studeren en dan wist wat ik kon zeggen of doen om het leven van anderen makkelijker en lichter te maken. 

Ik kon mensen altijd al goed aanvoelen en werd gemakkelijk in vertrouwen genomen door leeftijdsgenoten. Ik vond het boeiend wat mensen motiveerde en was goed in staat iets terug te zeggen waar mensen wat aan hadden. Ik wist toen nog niet dat dit kwam door mijn hooggevoeligheid. Dat vond ik toen vooral lastig…veel te heftig en ongrijpbaar. Het liefst vertrouwde ik op mijn verstand, daar kon ik tenminste van op aan. 
 
Totdat ik moeder werd en leerde dat mijn gevoel me zoveel te zeggen had. En dat als ik mijn gevoel combineerde met mijn verstand het leven veel leuker en makkelijker werd. Voor mij is dit ‘Eigen Wijsheid’: vertrouwen op wat je eigenlijk al weet, wat je van binnen voelt en dat serieus nemen in de keuzes die je maakt. Een combinatie van hoofd en hart. Ik mocht leren om mijn gevoelens en mijn sensitiviteit meer serieus te nemen om tot een betere balans te komen. 

 

Ik noem mijzelf Eigen Wijsheid coach, omdat ik geloof dat jij zelf het beste weet wat goed is voor jou.

 
 
Ook als je nu nog niet weet hoe dat voor jou werkt. Bovendien pas ik niet in bestaande hokjes en ik houd er ook niet van. Bijna was ik daarom gestopt met die veelbelovende studie psychologie. De wetenschappelijke benadering van gemiddelden en percentages zegt me niet zoveel. Ik zie graag het unieke in elk persoon. Ik wil weten hoe het voor jou is. 
 
Ik heb de studie afgemaakt, maar de hulpverlening gemeden, te veel voorgeschreven protocollen. Ik ging werken als onderwijskundig adviseur in het begeleiden en optimaliseren van leerprocessen. Ik was gelukkig in de liefde, we kochten een huis, gingen trouwen en ik raakte zwanger. Eigenlijk ging alles bijzonder voorspoedig… 


Toen ik moeder werd kwam langzaam het besef dat ik deed wat er van me verwacht werd, maar eigenlijk helemaal niet meer wist waar ik zelf blij van werd...

 
...maar eigenlijk helemaal niet meer wist waar ik zelf blij van werd. Ik had mijn eigen gevoel al heel lang ontkent of genegeerd, zonder dat ik dat door had. 
 
Ik was onbewust heel goed geworden in ‘aanpassen’ en niemand ‘tot last zijn’. Ik deed mijn best, altijd. Ik had een groot verantwoordelijkheidsgevoel en daar was ik trots op. Je kon van mij op aan! Maar daardoor liet ik mezelf vaak in de steek en was ik teveel gefocust op de behoeften van anderen i.p.v. die van mijzelf. 

 
Jaren van verdriet, eenzaamheid, afwijzing, verwarring en ontkenning eisten hun tol. Ik ging in therapie en langzaam aan leerde ik weer voelen en vertrouwen, ontdekte ik dat ik ‘echt niet gek was’ en ook niet ‘zwaar op de hand’. De therapeut leerde me om niet langer over mijn gevoeligheden heen te stappen, te (h)erkennen wat in het verleden zeer had gedaan om er vervolgens anders mee om te kunnen gaan. 

 Ik ontdekte dat ik niet alleen een denker was, maar juist ook een ‘voeler’. Ik leerde mezelf weer kennen en naar mezelf luisteren. Er kwam weer ruimte voor de vrije en blije Laura: serieus, maar ook speels en creatief. Ik ontdekte mijn Eigen Wijsheid waarmee ik leerde om eigen keuzes te maken, kruizen door weekenden te zetten en tijd voor mezelf te maken, zodat ik mijn emoties niet meer voorbij holde en er ook niet meer in bleef hangen. Ik ervaarde steeds meer balans doordat ik leerde met emoties om te gaan.


Ik leerde mijn eigen ritme te vinden in de grote mensenwereld, waarin iedereen eigenlijk een tandje te snel voor me ging.Steeds meer leerde ik ‘lopen op twee benen’, niet langer meer keuzes maken op slechts rationele afwegingen, maar ook durven vertrouwen op wat ik voel en daar ‘gewoon’ voor te kiezen. En soms kost dat nog wel eens moeite hoor, leren doe ik nog elke dag, maar ik voel me veel meer in balans en (meestal) met veel energie en vertrouwen.

Naast mijn eigen ontdekkingstocht naar mijn Eigen Wijsheid, startte ik mijn eigen praktijk, mijn ‘speelruimte’ om te doen wat ik echt belangrijk vond en mezelf als elfjarig meisje had voorgenomen: het leven voor mensen lichter en makkelijker maken. Van alles heb ik gedaan: coaching aan volwassenen en kinderen, creatieve workshops, kinderyoga en -mindfulness en ik heb er enorm van genoten en geleerd. 
 
In mijn praktijk viel het op dat er veel moeders zijn die:

  • hun best doen om alle ballen in de lucht te houden en daarbij zichzelf vaak voorbij lopen. 
  • geen tijd voor zichzelf nemen, omdat ze vinden dat ze er altijd voor de kinderen moeten zijn. 
  • net als ik soms iets meer tijd nodig hebben om alle prikkels te verwerken, dingen een plekje te geven, na te voelen (reflecteren) hoe iets voor ze is en wat ze er mee willen.  


Ik herkende dat zij -net als ik-, vroeger hadden geleerd om hun gevoel ‘uit’ te zetten en door te gaan (overleef modus). En dat ze daarmee ongemerkt over hun eigen grenzen heen gaan. Met boosheid, gevoel van tekort schieten en eenzaamheid als gevolg. Ze worden steeds emotioneler en het hoofd kan steeds minder goed nadenken. Ze zijn uit verbinding met zichzelf, waardoor de onzekerheid groeit, wat leidt tot piekeren, besluiteloosheid en soms zelfs tot slaapproblemen of op lange termijn burn-out. 

 

Daarom heb ik speciaal voor deze moeders de Eigen Wijsheid school opgericht, een (online) plek om als sensitieve moeder weer te leren vertrouwen op jezelf. 

 
Op basis van alle ervaringen die ik had opgedaan, zowel bij mijzelf als in mijn praktijk heb ik mijn eigen WIJSHEID methode ontwikkeld. Een methode waarin je leert om de lat lager te leggen, te voelen wat voor jou echt belangrijk is, je emoties te herkennen als richtinggevers en jezelf te ondersteunen in plaats van te bekritiseren. 
 
Ik ben zo blij dat ik mezelf gegund heb om mijn eigen praktijk op te zetten en dit avontuur aan te gaan, mijn ontdekkingsreis om dat wat voor mij werkte ook toegankelijk te kunnen maken voor anderen. Niemand is hetzelfde en ik geniet ervan om samen te zoeken, wat voor jou werkt. 

Ben je nieuwsgierig? 

  • Wil je weer voldoende zelfvertrouwen hebben om keuzes te maken die voor jou (en voor je gezin) goed voelen, zonder eindeloos rekening te houden met wat anderen hiervan vinden? 
  • Wil je weten wat je ‘gebruiksaanwijzing is’ en hoe je dat wat je nodig hebt aan jezelf kunt gunnen, zodat je een voorbeeld bent voor jouw kinderen?
  • Wil je jouw hooggevoeligheid ervaren als een kracht i.p.v. een last? Doordat je leert om jezelf onvoorwaardelijk te supporteren en je emoties te benutten als richtinggevers? 
  • Wil je weer genieten van het leven en helder hebben wat voor jou de moeite waard is en wat niet, zodat je jouw grenzen aan kunt geven zonder in gedoe terecht te komen? 
  • Wil je met je aandacht bij de kinderen kunnen zijn (en niet bij alles wat nog moet) en geen last meer hebben van schuldgevoelens en gevoelens van tekort schieten?

 
Dan is de Eigen Wijsheid school ook wat voor jou en heb ik nu een leuke Black Friday actie. Je hoeft niks te kopen, want -zoals je waarschijnlijk al wel door hebt- ik doe het graag een beetje anders dan anderen. ;)

 

(((Je krijgt van mij voor Black Friday vrijblijvend een online coach call (beeldbellen) van 30 minuten cadeau.

Jij kunt jouw vragen stellen en ik denk met je mee. We leren elkaar een beetje beter kennen en je krijgt minimaal twee praktische tips die je direct kan toepassen in jouw situatie.
 
Bovendien geef ik je een bijzonder fikse korting op mijn coaching als je uiterlijk vrijdag 26 november (Black Friday) jouw call claimt en daarna besluit om je verder door mij te laten coachen. Uiteraard ben je hier niet toe verplicht en mag je ook gewoon een coachcall inboeken als je geen plannen hebt om een vervolgtraject te doen.)))


Bovengenoemde actie is verlopen maar heb je vragen of wil je meer informatie neem dan zeker contact op!!

Is mijn verhaal herkenbaar voor je en ben je nieuwsgierig?
Wees Eigen Wijs en plan wat in mijn agenda:
https://praktijkvooreigenwijsheid.nl/inzichtsessie/
 
Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten. 

Enne... Niet vergeten:


Je bent goed zoals je bent en je hoeft niet te doen wat jij denkt dat hoort of zou moeten kunnen. Je mag echt luisteren naar jezelf, wat jij nodig hebt en wat voor jou goed voelt. 

 

Veel liefs,
Laura Beekhuizen

Eigen Wijsheid coach voor sensitieve moeders.


Leuk als je op dit gastschrijven reageert via:
Zettje Instagram
Zettje Facebook 

21 november 2021 
 

Marlous: Ik wens een grens

 

Je bent chronisch ziek en sommigen denken dat je daardoor ‘natuurlijk veel vrienden bent verloren’ ‘Nou eigenlijk niet’ denk ik dan. Er zijn uiteraard wel wat mensen uit mijn leven verdwenen, maar dat heeft niets te maken met mijn lichamelijke toestand. Soms besluit ik zelf een vriendschap te verbreken, omdat mijn door de operaties gewonnen tijd kostbaar is en ik geen energie meer wil stoppen in mensen waar ik allesbehalve blij van word. Dat doe ik ‘in stijl’ d.m.v. een ‘afscheidsbrief’. Hoe heerlijk dramatisch, maar vooral enorm bevrijdend om mijzelf te verlossen van mensen die mij niet het beste gunnen. 


↬ @deonzichtbarepatient - 26 september 2021

Created with Sketch.

Ik wens een grens 

 
‘Joh je zag er echt niet uit die eerste tijd na de longtransplantatie. Je had zo’n gek gezicht. Die wangen van je. Die zaten zo, ik weet niet, gek, hahahaha’
Terwijl je vertelt over hoe je over mijn uiterlijk dacht, kijk ik je aan. Ik laat je uitpraten, terwijl ik het eigenlijk niet om aan te horen vind.
Ik blijf maar rustig, want we zijn uit eten en dat doe ik altijd voor de lol. Laten we dat ook maar proberen zo te houden.
Ik zou nu moeten ingrijpen, maar ik doe het niet. Je kwetst me, maar je hebt het vast niet eens door. Ik houd van directheid, maar daar zit wel een grens aan. En die grens ben je zojuist overgegaan.
 

Ik laat het maar gaan, want ik wil geen drama. 

 
Twee maanden later zitten we weer in een restaurant. Zoals altijd, want jij bent mijn uit-eten-gaan-vriendin. 
Je begroet me door te zeggen dat ik er weer ontiegelijk degelijk uitzie. De manier waarop je het zegt geeft mij niet het gevoel dat het een compliment is, maar zo is het natuurlijk ook niet bedoeld. 
 

Ik laat het maar gaan, want ik wil geen drama. 

 
We hebben het aan tafel over de liefde. Zoals vaker. 
Jij hebt het over je relatie en ik heb het over het, afgezien van mijn nergens naartoe leidende liefde-op-afstand-gedoe met een uit het verleden opgedoken Spaanse liefde, ontbreken ervan in mijn leven. 
‘Weet je wat jij moet doen?’ zeg je. 
‘Jij moet op dat Second Love. Je weet wel, die datingsite met die mensen die al een relatie hebben’. 
Terwijl ik je verbaasd aankijk vertel je verder: ‘Dat is ideaal voor mensen zoals jij, want die mensen daar hebben geen verwachtingen’. 
Het komt goed uit dat we aan het eten zijn en ik mijn mond al moet openen om een hap naar binnen te krijgen, maar anders zou mijn mond ook wel vanzelf zijn opengevallen. 
Ken je dat, van die momenten waarop je denkt: ‘Hoor ik het nou goed?!’ Zo’n moment waarop je zoiets geks hoort, dat je twijfelt of je het wel goed hebt opgevangen? 
Het stukje ‘voor mensen zoals jij’ blijft bij me hangen. 
Uit deze woorden lijk ik te begrijpen dat je vindt dat er nu een speciale ‘vijver’ is waar ik uit zou moeten gaan vissen. Ik dacht dat met de nieuwe longen en de nieuwe nier kwaliteit aan mijn leven was toegevoegd, maar als ik jou hoor vind je dat ik in waarde ben gedaald. 
 

Je kwetst me, maar ik laat het maar gaan, want ik wil geen drama. 


We hebben een tijd minder contact, want je bent zwanger. Ik bied je mijn hulp aan, want het zwanger zijn en werken kost natuurlijk veel energie en tijd. Ik bied je aan om te helpen met kleine klussen. Je kunt als vriendin vast goed inschatten wat haalbaar voor me is, want je weet natuurlijk dat ik niet omkom in de energie en kracht. Je stuurt me een mail met oneindig veel opdrachten. Of ik je hele website wil regelen, alle teksten wil schrijven en of ik nog even wat heen en weer wil rijden naar wat uithoeken van het land om zware spullen voor je op te halen. Misschien had ik ook wel duidelijker moeten zijn, maar ik geef meteen aan dat dit iets teveel van het goede is. Je toont geen begrip, want je vindt dat ik dit wel moet kunnen doen. 
 

Ik zeg niets, ik laat het maar gaan, want ik wil geen drama. 

 
Na een babybezoek zie ik je op mijn verjaardag.
Ik heb je uitgenodigd voor een lunch met al mijn vriendinnen. Mijn lieve vriendinnen die stuk voor stuk anders zijn. Die ik allemaal zo liefheb. Die geen vaste vriendengroep vormen, maar die bij elkaar gekomen altijd een perfecte combinatie is. Je bent er nooit bij geweest, maar nu ik naar je kijk en zie hoe je je gedraagt, snap ik meteen waarom.
 

Je gedrag is opmerkelijk, maar ik laat het maar gaan, want ik wil geen drama.

 

 


Kort hierna denk ik over je na. Ik besluit je een mail te sturen. Een mail om de vriendschap voorgoed te verbreken. Jaren vriendschap gepropt in een tekst ter grootte van nog niet eens één A4-tje. 
 

Ik laat je gaan, want ik heb geen zin meer in drama. 


Marlous

Leuk als je op dit gastschrijven van Marlous reageert via de bijpassende post op ↬ Instagram  

26 september 2021

Lijkt het jou ook leuk om een gastartikel te schrijven? 
Neem dan contact met mij op en we maken samen een plan.  

Daphne: Ik ben hoog sensitief.

Ik ben Daphne Helvensteijn, 
47 jaar en ik ben Hoog Sensitief. 
Ik woon in een groen dalletje net om de hoek van Granada, in het zuiden van Spanje. Samen met mijn vriend onderhouden we het land van een vriendin, weg van alle prikkels en drukte. In het dorpje verkoopt hij lekkere hapjes in een 'grupo de consum'. Ik werk online als schrijver en post om de twee weken iets nieuws op mijn eigen blog, Daphne Drinkt Thee, waar ik onder het genot van een kopje thee over het vinden van innerlijke rust en stilte praat. 

Maar vandaag zit ik aan de koffietafel van Lizette...


↬ @daphne.drink,thee - 12 september 2021

Created with Sketch.

Toen ik ontdekte dat ik een Hoog Sensitief Persoon was (HSP), had ik net een langdurige relatie gestopt, was ik van baan veranderd en woonde ik nog maar kort in een omgebouwd schooltje met acht andere personen. We deelden de keuken, de douche en de grote tuin. 


Ik kwam eigenlijk per ongeluk achter de term HSP.
Ik had al jaren therapieën gehad, assertiviteitstrainingen gevolgd, gepionierd met yoga en emotioneel lichaamswerk gedaan.

Maar er bleef iets knagen. Want het leek alsof ik de gevoelens van anderen zo letterlijk kon voelen dat ze net zo goed van mijzelf hadden kunnen zijn. Daar in mijn nieuwe kamertje kwam ik namelijk tot de conclusie dat veel dingen in de laatste maanden van mijn relatie niet 'van mij' waren. Het voelde alsof ik in een poel van zijn emoties en gedachten had gezwommen en, nu ik eruit was geklommen, die stuk voor stuk van mij af gleden. Maar tegelijkertijd, in onze kleine commune, kropen er andere weer tegen mij op...


In het Psychologie Magazine las ik over dr. Elaine Aron, de pionier op HSP. Ik deed de test en kreeg een hoge score. De dag erna dook ik in mijn favoriete boekwinkeltje de afdeling hooggevoeligheid en sensitiviteit in en ontdekte een zee van boeken over HSP. Eindelijk had ik het gevoel te vinden wat ik zo nodig had: erkenning.

 
Als kind werd ik bestempeld als gevoelig, verlegen en langzaam. Op school droomde ik vaak weg en bleef de lesstof niet goed beklijven. Ik had moeite met taal en rekenen, de regels waren voor mij totaal niet logisch. De drukte in de klas werd me soms te veel, waardoor ik ondersneeuwde. Het tempo van de lessen hield ik niet bij en op de speelplaats zocht ik graag de rust op, alleen. Ook thuis sloot ik me graag op in mijn kamertje, spelend met mijn barbiepoppen creëerde ik daar een andere, rustigere wereld.

Daphne is overgevoelig, dat was het oordeel.

Natuurlijk speelde die overgevoeligheid ook een grote rol in mijn werk en relaties. Ik voelde met alles en iedereen mee, ik dacht overal verantwoordelijk voor te zijn en probeerde elke spanning op te lossen. Mijn relaties waren stressvol en ik was eigenlijk Alle Dagen Heel Moe. Anderen 'beschermden me' door beslissingen voor mij te nemen, in plaats van mijzelf te laten kiezen, wat nog een extra stressfactor bleek te zijn. 

Daphne kan het niet aan, dat was het andere oordeel.

Jaren later, in dat boekwinkeltje, vond ik het boek ‘Hooggevoeligheid als Kracht’ van Marian van den Beuken. 

 Daarin las ik dat overgevoelig eigenlijk hooggevoeligheid genoemd moet worden. Het is niet een zwakte maar een kracht, ze noemt hooggevoelige mensen zelfs de sjamanen van deze wereld en hun hooggevoeligheid een gift. 


Als HSP-er ervaar je de wereld een beetje anders dan anderen. Ik voel bijvoorbeeld de hele dag de kleding op mijn huid, van een flinke wind raak ik geïrriteerd en met blote voeten op het strand is onmogelijk. Voor mij is ook alles met elkaar verbonden. Ik merk de energieën om ons heen en dan heb ik het niet alleen over mensen, maar ook over dieren en planten. Emoties zijn een grote soep waarin we met z'n allen zwemmen en grote groepen zijn voor mij een kakofonie van stemmen, geuren en kleuren. Op feestjes vind je me neuzend in de boekenkast of spelend met de huisdieren. Overprikkeling en sociale druk verstommen makkelijk mijn innerlijke stem, waardoor ik soms mezelf verlies.

Maar, volgens Marian is dit allemaal juist mijn kracht. Om die te vinden moest ik anders tegen mijzelf aan kijken, het woord overgevoelig schrappen en hooggevoeligheid zien als een cadeau aan de wereld. 

Ik moest leren beter voor mijzelf te zorgen en mijn situatie aan te passen aan mijn zijn.Terugkijkend begrijp ik nu dat, waar ik eerst erkenning van buitenaf zocht, ik eigenlijk mezelf radicaal heb moeten leren accepteren.

Op dit moment leef ik in de natuur, in een land waar mensen het hart op de tong hebben en waar dingen gewoon wat losser zijn. De ruis van buitenaf is daardoor veel minder, waardoor ik mijn gift, mijn stem, nu stap voor stap de wereld in kan brengen.
 

Daphne


Leuk als je op dit gastschrijven reageert via de bijpassende post op ↬ Instagram  


↬ Instagram @daphne.drinkt.thee
Link blog: https://daphnedrinktthee.wixsite.com/home
 

12 september 2021 

 

Tineke: Hoe het ook kan – mezelf overwinnen.

Tiny, Moeder en Oma

Leeftijd 69 jaar jong

Woont in het Vechtdal in Overijssel

Houd van Fietsen op de tandem en doet mee met scootmobiel tochten.

Sporten Nordic Walking, wandelen lezen en koken

Hobby’s zoekende die passen bij een overprikkelend hoofd... 


↬ @_tineke_schoemaker_ - 13 juni 2021

Created with Sketch.

 Vanaf mijn eerste herinnering was ik al bezig met zorg op welke manier dan ook.

Zorg voor anderen, familie, vrienden en de hond. Wat ook maar loopt, kruipt of vliegt. Naast mijn werk heb ik altijd gestudeerd. In alles wat mijn interesse had of heeft. Van Anatomie tot Voeding en Ziekte, van Energie tot Balans. En wat daar nog tussen zit.

Van jongs af aan droomde ik er al over om iets voor mezelf te gaan beginnen. Die kans was er dan ook eindelijk toen mijn werkgever besloot te gaan fuseren met een ander bedrijf. Hierdoor kon ik mijn baan niet behouden ik werd boventallig en moest ik wat anders gaan zoeken. Ze waren nog wel zo lief om mij een kleine vergoeding mee te geven. Mijn droom kwam nu echt uit. Binnen een paar maanden startte ik mijn eigen praktijk, in mijn achtertuin. Hier hielp ik mensen doormiddel van voetreflex- en triggerpoint massages en andere therapieën. 

De Vlierhoek, daarmee werd ik bekend in en om mijn dorp. Het verhaal achter de naam zal ik nooit vergeten. De veelzijdige Vlier Sambucus nigra, de vlier die bood bescherming tegen onze boze geesten, door die naar zich toe te trekken. Je mocht daarom niet zomaar een vlier omhakken, doch moest altijd eerst respect betonen. Het huisje, waarin ik werkte, stond in de schaduw van de Vlier. Jarenlang bleef deze boom bloeien. Tot hij op een gegeven moment ziek werd. En vanaf dat moment merkte ik dat het ook mindergoed ging met mijn gezondheid­­. 

 

Tijdens behandelen viel het me steeds vaker op, dat ik bezig was met mezelf staande te houden. Hierdoor was ik  beperkter in mijn energie voor de cliënt. Op een zonnige voorjaarsdag in maart ging het helaas volledig mis. Die dag was ik samen met mijn partner een fietstocht aan het maken. Na een korte pauze gingen we weer verder. Alleen stopten we ook gauw weer. 

Ik werd wakker in het ziekenhuis.
Hier werd mij verteld wat er gebeurd was. Waaraan kon ik denken? Mijn praktijk, hoe nu verder? Weg was mijn droom. Ik had geen idee hoe ik verder moest. 

Opkrabbelen en opnieuw beginnen? 

Voor een tijd stond de wereld op zijn kop. Niks was vanzelfsprekend. Je gaat inzien dat jij moet leren accepteren. Want jij bent niet de enige die het moeilijk heeft. Je partner en kinderen namelijk ook. Vooral op momenten dat het niet zo goed gaat. En dat is moeilijk, heel moeilijk. 

In de tijd dat ik heb leren omgaan met mijn eigen onzekerheden, heb ik veel nieuwe dingen ontdekt. 

Zo vind ik het tegenwoordig leuk om mijn tijd te benutten door te lezen en korte wandelingen te maken. Ook maak ik huis, tuin en keuken jam. Deze geef ik weg als cadeautje of zomaar.

Afgelopen jaren was een tijd waarin ik veel aan mezelf gewerkt heb. En dat doe ik nu nog steeds. Ik wil mezelf graag blij zien. En mezelf laten merken dat het oké is wanneer het een dag wat minder gaat. Ik zal mezelf vaak genoeg tegenkomen. Valkuilen blijven er. Maar ook de mooie kant van het leven blijft bestaan. En elke dag lukt het me steeds beter om dit ook te kunnen zien.

 

Op de site van de hartstichting heb ik een stukje geschreven over hartpatiënt zijn. Dat niet alleen een patiënt  hier last van heeft, maar ook zijn/haar partner.

Als je zo aan het schrijven bent, kom je tot de conclusie dat je best veel leuke dingen doet. Zoals intuïtief/spiritueel schrijven. Jaren geleden een cursus gedaan wat ik weer ga oppakken. Mandala’s kleuren of zelf tekenen. En ook schilderen is voor mij een creatief rustgevende bezigheid waar je veel in kwijt kunt.

Groet Tiny

 

Tineke op Facebook en op Instagram 

13 juni 2021

 
Leuk als je op dit gastschrijven reageert via de bijpassende post op ↬ Instagram  

Kehly en Jarno : Leef je droom, droom niet je leven

Wij zijn Jarno (28) en Kehly (25) en wonen in het prachtige Oldenzaal (Overijssel). We hebben een hondje en zijn echte levensgenieters. Inmiddels zijn we zo’n 5 jaar gelukkig samen en runnen we sinds een half jaar onze eigen webshop, een droom die voor Kehly werkelijkheid werd... 

 
↬ @KnusLifeSTyle - 6 juni 2021

Created with Sketch.

 Allereerst ben ik, zijn wij moet ik eigenlijk zeggen, ontzettend trots dat wij ons verhaal met jullie en met Lizette mogen delen.  


16 maart 2020 – een dag die bij veel mensen vast in hun geheugen staat gegrift. Nederland ging op slot. Enkele maanden daarvoor 13 september 2019 heb ik Kehly in het mooie Spanje ten huwelijk gevraagd. Eenmaal terug in Nederland konden de voorbereidingen beginnen. 15 mei 2021, dat werd onze dag. Met grote letter in onze agenda geschreven, tot die ene dag… Een dag die voor velen van ons ontzettend hard aankwam, zo ook voor ons. Toch wisten we dat waar deuren zouden sluiten, er ook deuren zouden openen. 


Het begin

Dat er bij het opstarten van een webshop het een en ander komt kijken, dat was ons niet vreemd. Er zijn daarbij twee zaken die van essentieel belang zijn wanneer je wilt starten. Dat zijn producten en – niet geheel onbelangrijk – een platform om je producten op te kunnen aanbieden. Het grote voordeel is, dat Jarno zelf de nodige ervaring heeft en enkele jaren geleden een opleiding Marketing & Communicatie heeft gevolgd. De webshop kon dus volledig (op enkele technische zaken na) door onszelf worden gemaakt. 

Het heeft de nodig tijd gekost, maar na 4 weken bloed, zweet en tranen was het dan eindelijk zover! Onze website staat online. 


Hoe verliepen de eerste maanden?

Inmiddels zijn we zo’n 6 maanden verder en kunnen we terugblikken om een prima eerste half jaar. Uiteraard staan we pas aan het begin en is er nog ontzettend veel werk te verrichten om onze daadwerkelijke droom te verwezenlijken, maar daar vertellen we je verderop in dit verhaal alles over. Om onze webshop te vullen, moesten we natuurlijk wel producten hebben. We kunnen je vertellen, dit hebben we geweten ook! Wij komen zelf uit het oosten van het land, dan hoeven we jullie natuurlijk niet uit te leggen dat een ritje naar Venlo een flinke reis is.

Een flinke reis voor de boeg! Na 2,5 uur rijden was het zover: we waren op locatie en na ons netjes te hebben gemeld bij de balie kon het echte werk beginnen. We keken onze ogen uit. Een hal van 20.000 m² en honderdduizenden producten. Na 4 uur door de hal te zijn gewandeld hadden we onze karren aardig vol. We reden met een voldaan gevoel terug naar huis en besloten direct aan de slag te gaan: foto’s maken, product omschrijvingen typen en alles online zetten.  


Hoe nu verder?

We zijn inmiddels 6 maanden onderweg en nieuwe plannen zijn gemaakt. We willen ons assortiment uitbreiden en uiteraard een (nog) grotere doelgroep bereiken. Kehly doet alles voor de schermen (sociale media etc.) en Jarno doet alles achter de schermen (Optimalisatie van de webshop). Op deze manier hebben we een perfecte verdeling en zullen wij vol energie de toekomst tegemoet zien. 

Door constant te blijven vernieuwen willen we ons bereik vergroten en ook onze huidige bezoekers blijven verassen en vooral verbazen. 

Wij vinden het belangrijk dat iedere bestelling een feestje is, daarom worden al onze bestelling met grote zorg ingepakt en verzonden. Op deze manier willen wij net dat stukje extra’s bieden en onze klanten belonen voor hun bestelling bij KNUS Lifestyle. 

 

Onze ultieme droom

Het starten van onze eigen webshop, dat was een droom. Deze droom is inmiddels werkelijkheid, dus waarom niet verder dromen en kijken naar de toekomst? Dit is exact wat wij doen. 

Ons doel is om over 5 jaar in Spanje te wonen. 

Deze droom hebben we eigenlijk beide al jaren en voor het eerst pas enkele maanden geleden naar elkaar uitgesproken en besloten dat wij ook deze droom willen en gaan omzetten naar de werkelijkheid. 

Hoe is deze droom tot stand gekomen?

Zoals jullie vast niet zal zijn ontgaan is de huizenmarkt (ook in het oosten van het land) op dit moment een drama. Wij hebben de luxe dat we tegen een relatief keurig bedrag een huis kunnen huren. Dit in combinatie met onze beide dromen, weten we één ding zeker wij gaan naar Spanje. 

Hoe gaan jullie dit realiseren?

De mogelijkheden op het internet zijn oneindig. Wanneer je één business kunt runnen, dan kunnen dat er ook meerdere zijn. De komende jaren staan in het teken van bouwen, plannen maken en ook zeker kritisch kijken naar de verschillende mogelijkheden. Het mooie aan een online business is dat je het van over de hele wereld kunt runnen.

Hoe kunnen jullie andere inspireren? 

Er bestaat geen weg naar succes zonder obstakels. Blijven doorgaan en je droom naleven, dat is wat wij vanuit het diepste van ons hart willen benadrukken. Maak en plan, trek je niets aan van mensen om je heen en vecht voor wat je wilt bereiken, want met alleen deze ingrediënten kun jij succesvol worden!

Kehly en Jarno

 

@Knuslifestyle  
 

6 juni 2021 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 

Fenna : Grenzeloos Positief

Ik ben Fenna van Kerckhoven, 25 jaar, een gezellige en spontane en positieve meid. 

Sinds begin 2021 woon ik op mezelf, in een leuk (huur)huisje, ik woon om de hoek bij mijn ouders en ik ben afgestudeerd als communicatie specialist. Ik ben gek op een goed boek lezen, schrijven, een gezellig dagje met vriendinnen shoppen, sushi eten, fotograferen en snowboarden. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in alles wat met social media te maken heeft en je mag mij wakker maken voor een reis door de bergen (het liefste als er sneeuw ligt). Dat vind ik leuk, maar, ik ben meer dan alleen spontane Fenna...

 
↬ @houhetluchtig - 30 mei 2021

Created with Sketch.

Ik ben ook chronisch ziek. Ik heb een longziekte (BPD), daardoor heb ik weinig weerstand en ik heb 30% minder longinhoud. Hierdoor ben ik ook chronisch moe. Daarnaast heb ik drie krommingen in mijn ruggenwervel (scoliose), dit veroorzaakt dagelijkse pijn in mijn rug. En als laatste heb ik een prikkelbare darm (PDS). Mijn rug en mijn longen werken zich dagelijks tegen, het zijn twee tegenpolen. Voor mijn rug moet ik sporten, terwijl mijn longen zeggen dat ik rust moet houden. 

Ik heb na lang testen en nog steeds bijschaven een beweeg routine ontwikkeld dat voor mijn lichaam werkt. 

Zodat ik mijn rug sterk houd, maar mezelf niet overbelast. Ik doe dagelijks yoga en ga dagelijks een half uur tot een uur wandelen. Dat is voor mij ideaal en haalbaar. En als laatste heb ik een prikkelbare darm (PDS) en ben ik dyslectisch. Dit lijkt misschien erg veel en dat is het ook wel. Maar het bepaalt niet mijn hele leven, tot op een bepaalde hoogte natuurlijk wel. 

 

Maar ik ben onzichtbaar ziek, je ziet in de eerst instantie niet aan mij dat ik ziek ben.
Dit heeft voor- en nadelen. Ik kan zelf beslissen wanneer en hoe ik deel dat ik chronisch ziek ben, dat ervaar ik als een voordeel. Nadeel, is dat mensen het vergeten en je jezelf bewust en onbewust excuseert. Dat doe ik niet meer! Wat ik wel doe is denken in mogelijkheden. Ik kijk naar wat ik wél kan! Ik wist dat ik geen vakken kon gaan vullen in de supermarkt of in de horeca kon gaan werken, maar wilde wel geld verdienen. Op zaterdagen werkte ik aan mijn blog en later ook voor bedrijven. En na het behalen van mijn hbo-diploma besloot ik om verder te gaan met ondernemen en niet in loondienst te gaan. 

Stap voor stap heb ik mijn bedrijven laten groeien. 


Ik ben begonnen met 1 opdracht en zo simpel is het. Je hebt een opdracht nodig en je bent freelancers. Voor Studio Luchtig help ik bedrijven met online communicatie en voor Hou Het Luchtig deel ik mijn verhaal en inspireer ik anderen. Ik ben nu ondernemer en dat geeft mij de vrijheid om elke ochtend te beginnen met yoga en in de middagen tijd te nemen om te gaan wandelen. Het geeft me de vrijheid om te luisteren naar mijn lichaam, om minstens elk uur op te staan en niet te lang te zitten. Door te ondernemen kan ik wanneer ik me op vrijdag niet goed voel, op zaterdag werken. Wanneer ik een powernap wil doen, tussendoor mijn bed in te duiken. Ik kan na een paar uur achter mijn laptop zitten een rondje gaan wandelen. Op deze manier kan ik luisteren naar mijn lichaam.

 

Niet ondanks mijn beperkingen, maar dankzij mijn beperkingen, heb ik al heel veel bereikt!

 
Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen, het gaat erom hoe je er mee omgaat en mijn advies: ga er positief mee om. Mijn manier om er positief mee om te gaan is te kijken naar wat ik wil: grenzeloos zijn
. Mezelf niet laten beperken en dat doe ik door mijn eigen leven te creëren en te ondernemen. Op mijn blog Hou Het Luchtig laat ik zien dat ik grenzeloos positief ben en altijd in mogelijkheden denk. Letterlijk en figuurlijk, de grens verleggen. De grens opzoeken van wat ík wil, wat mijn lichaam kan en hoe ik wil leven. Maar ook letterlijk de grens over als online ondernemer, door locatie-onafhankelijk te zijn. Via mijn blog en gelijknamig Instagramaccount inspireer ik mijn lezers en volgers zodat ze zich niet laten beperken door grenzen van hun lichaam of door de grenzen die je jezelf oplegt. Denk in mogelijkheden. 


Wees grenzeloos positief!

Fenna 

 

 
@houhetluchtig
@Studioluchtig

 

30 mei 2021 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram  

Lit.Your.Life : Vrijgezellenleven

 Wat spannend en leuk om iets te schrijven voor jullie! Ik, lit your life, ben een single van begin dertig. Ik omschrijf mezelf als een klein, pittig ding en soms een totale kluns. Ik ben een tijdje geleden begonnen met mijn blog lityourlife.nl waar ik mijn ongezouten mening geef. Misschien hebben jullie mijn ongefilterde blik op zaken al in één van mijn dateverhalen of andere verhalen gelezen op de site. Dit verhaal en de andere verhalen geven een inkijkje in mijn leven en waar ik tegenaan loop... 

 
↬ @Lit.your.Life - 16 mei 2021

Created with Sketch.

Het vrijgezellenleven, happy single zoals ze zeggen. Niet gebonden zijn, kunnen doen en laten wat je wilt en wanneer je dit wilt. Je eigen keuzes maken zonder het gevoel 'beperkt' te worden door je partner. Wanneer mijn vrienden last minute vragen: 'Zullen we dit weekend een weekendje weggaan'?, kan ik gewoon 'Ja' roepen als ik daar zin in heb. Ik hoef met niemand iets te overleggen of een soort van verkapte toestemming te vragen of het wel oké is om te gaan. Vrijgezel zijn... het klinkt allemaal zo mooi en idealistisch die totale vrijheid.

Ik weet nog wel hoe ik vorig jaar toen de horeca weer even open was, heerlijk een paar gin-tonics bij mijn favoriete strandtent zat te drinken met een vriendin. 

Verraderlijk hoor die drankjes, bammmm ineens slaan ze in. Allebei lichtelijk aangeschoten werd ons gevraagd of we nog iets wilden bestellen omdat ze zo zouden sluiten. En nu? Ik heb nog geen zin om naar huis te gaan hoor. Stappen? Jaaaa, stappen! Daar stonden we dan in de rij voor onze standaard kroeg waar we drankjes konden doen en konden dansen. Zooooo hallo! Er stond een voetbalteam uit het eerste in de rij te wachten en er zaten toch een paar lekkere jongens bij. Natuurlijk even kletsen en een klein beetje flirten terwijl we stonden te wachten. De uitsmijter liet ons alvast naar binnen en toen de deur openging voelde ik de bas van de muziek door mijn lichaam dreunen. Heel kort sloot ik mijn ogen en ik wilde niets anders dan mijn lichaam bewegen... dansen terwijl ik de muziek in elke vezel van mijn lichaam voelde. Snel even de barman drie zoenen geven en een baco en een paar shotjes bestellen. Proost! Daar gaan we dan. 

 

Nadat het voetbalteam binnen was, werd de avond een stuk gezelliger. Ik leefde in een roes van alcohol en mannelijke aandacht terwijl mijn lichaam bewoog op de klanken van de muziek en ik met mijn hand mijn haren sexy uit mijn gezicht probeerde te vegen. 

De spanning tussen mij en één van de voetbaljongens liep op. Verlangende blikken en kleine aanrakingen. Aan het einde van de avond pakte hij mijn gezicht vast, keek me aan met zijn blauwe ogen die dwars door me heen keken, duwde me tegen de muur en begon me te zoenen. Als ik er nu aan terug denk, betrap ik mezelf erop dat ik stiekem op mijn lip bijt, damn wat zoende hij lekker. Na deze topavond fietste ik naar huis, strompelde ik naar binnen terwijl ik bijna over mijn eigen voeten struikelde, haalde mijn make-up van mijn gezicht en stapte ik in bed met een grote glimlach.
 

 . 

De volgende ochtend is daar de keiharde realiteit, je wordt wakker en je bent alleen... 

helemaal alleen.

Ja ik had die leuke jongen voor één avondje mee kunnen nemen naar huis maar ik heb nog nooit iemand just 4 fun meegenomen uit de kroeg en dat wil ik graag zo houden.

Vrijgezel zijn heeft dus ook zeker een keerzijde. 

Zeker in deze 'coronatijden'. Eenzaamheid, alleen zijn, niemand om je heen. De horeca werd gesloten dus drankjes doen en uit eten gaan, ging niet meer. Op vakantie dan? Nope, helaas! 

Met vrienden afspreken bestond ineens uit een drankje bij iemand thuis doen of een spelletjesavond. Maar toen kwam ineens de avondklok en daar zat ik dan na 21:00 uur... alleen. Terwijl andere mensen om me heen gezellig samen Netflix op de bank keken met hun vriend of vriendin, zat ik in mijn eentje op de bank met een fluffy dekentje alle series op Netflix te bingen. Het besef dat ik geen partner had om mijn leven mee te delen was nog nooit zo groot geweest. De oppervlakkige aandacht krijgen is vaak geen probleem voor vrouwen maar iemand vinden die ook verder kijkt dan het uiterlijk en waarmee je een dieperliggende connectie kan opbouwen is een stuk lastiger. Ik ben altijd een 'relatiemeisje' geweest. Ik vind het heerlijk om mijn leven met iemand te kunnen delen, the good the bad and the ugly. Ontwikkelen en groeien, zowel samen als alleen. Trouwen, kinderen krijgen en zien opgroeien… oud worden met elkaar. 

Vroeger dacht ik altijd dat ik voor mijn dertigste dat hele huisje-boompje-beestje wel bereikt zou hebben. 

Nu ben ik inmiddels begin dertig en nog steeds single. Ik zou niets liever willen dan de man van mijn dromen tegenkomen om een gezin mee te stichten, hoe burgerlijk of cliché dit ook klinkt. 

De coronamaatregelen versoepelen en alles gaat langzaam weer open. Ik kan weer leuke dingen met mijn vrienden doen. 

Dus totdat ik mijn ideale man tegen het lijf loop, tover ik maar weer een glimlach op mijn gezicht, pretending to be that happy single. 

Ik installeer voor de zoveelste keer Tinder op mijn telefoon. Here we go… op naar een volgend date-avontuur. In het slechtste geval heb ik een nieuwe date story voor mijn blog 

@Lit.your.Life  

  lityourlife.nl 

16 mei 2021 


 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram 

Loes : Leven met Niet Aangeboren Hersenletsel

  

Mijn naam is Loes Paters. Ik ben 43 jaar oud en heb vijf jaar geleden twee herseninfarcten gehad. Daar heb ik blijvende schade aan overgehouden, ook al zie je het niet aan mij. Die schade noemen ze ‘niet aangeboren hersenletsel’: NAH. 


↬ @Ploes - 2 mei 2021

Created with Sketch.

Om mijn verhaal te vertellen wil ik jullie meenemen naar 2015. 

In dat jaar werkte ik voor een bedrijf dat deed in kinderfoto’s maken op locatie bij bijvoorbeeld een Albert Heijn of een Hema. Ik werkte in de planning en deed er nog een stukje marketing bij. Ik had het er enorm naar mijn zin en had in korte tijd promotie gemaakt naar een leidinggevende functie. Ik was een echte regelneef of nicht. Kantooruren maakten me niet uit, als alles maar gepland was en geregeld voor iedereen. Hoe jammer was het dat het bedrijf financiële problemen had, dat uiteindelijk naar een faillissement heeft geleid. In juni stond ik op straat nadat ik zelf het faillissement had aangevraagd. Zoals ik ben, ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten en had ik al snel mijn dagen gevuld met sollicitatiegesprekken. 

Want te lang thuis zitten, dat is niks voor mij. 

Ik heb eerst genoten van de zomer, want de maanden ervoor waren best zwaar geweest maar in september had ik een tweede gesprek bij een bedrijf, waar ik waarschijnlijk aangenomen zou zijn.

Een week voordat sollicitatiegesprek ging ik met mijn beste vriendin naar een musical in Utrecht. Ik zou rijden. Die ochtend voelde ik me raar en eenmaal bij mijn vriendin thuis kon ik geen woorden vinden. Eigenlijk kon ik helemaal niet praten, in mijn hoofd zag ik de woorden voorbij schieten maar er kwam niks uit mijn mond. Het zal wel stress zijn dacht ik. Ook al ben ik geen type om stress te hebben maar zo’n faillissement gaat je niet in de koude kleren zitten. We zijn vertrokken naar Utrecht en ook weer veilig terug gekomen, maar ik kreeg wel de opmerking ga morgen toch maar even naar de huisarts. Ik werd doorgestuurd naar de eerste hulp waar de Neuroloog me vertelde, je hebt een herseninfarct gehad. Mijn eerste vraag was, kan ik volgende week nog naar mijn sollicitatiegesprek?  


Dat was het moment dat mijn oude leven ophield, mijn oude ik is daar dood gegaan. De ik voor wie nooit iets teveel was, die zichzelf aan de kant zette voor anderen. De spontane en impulsieve ik die altijd alles leuk vond, en voor wie gezelligheid ontzettend belangrijk was. De ik die veel vrienden had, en een groot sociaal leven. En ook de ik, die altijd alleen maar lachte en alles af deed met een het komt wel goed. 


Ik ging met goede moed aan de slag met de revalidatie. Ik zou me niet klein laten krijgen toch?! De woordvindingsproblemen, mijn concentratie, de vermoeidheid, de energie waren de zaken waar ik tegenaan liep. Ik sliep in die tijd veel, een uurtje bezoek per dag was al veel te veel. De revalidatie was zwaar en ik had moeite met de kleinste dingen. Koken, autorijden, traplopen (als je vier hoog woont heel lastig) Dit uitte zich bijvoorbeeld in een mislukte lasagne die ik probeerde te maken, het stoppen voor een groen stoplicht en ik kwam nog steeds lastig uit mijn woorden. Alhoewel dit laatste met de dag beter werd. Logopedie, Ergotherapie en fysiotherapie en de psycholoog stonden bovenaan mijn nieuwe agenda en binnen een paar maanden zou ik vast wel weer in orde zijn, dacht ik toen nog. 

In november sloeg het noodlot weer toe en een nieuw herseninfarct heeft ervoor gezorgd dat mijn evenwichtsorgaan permanent beschadigd is. 


Na een week rust ging ik weer verder met de revalidatie. Langzaamaan werd steeds duidelijker wat de gevolgen waren van de infarcten. Ik had last van overprikkeling, vooral van geluiden. Radio aan met fijne muziek? Daar doe je mij geen plezier meer mee. Gesprekken in een café of een feestje? Vergeet het maar. Geluiden uit een andere ruimte? Na een half uur word ik er zo gek van dat ik moet huilen en vertrekken. En dat is nog steeds zo. Alle geluiden komen even hard binnen in mijn brein, de filter is kapot.

Ik was extreem moe. Ik sliep gedurende de dag zeker twee keer. Nu is dat nog één keer. Ik voel me in de ochtend vaak alsof ik een nachtje flink ben gaan stappen. In de middag na mijn rustuurtje heb ik de batterij weer even opgeladen om tot een uur of negen uiterlijk tien uur in de avond op te zijn voor ik naar bed ga tot een uur of zeven. Mijn concentratie was en is slecht. Autorijden is na een minuut of tien moeilijker en daardoor gevaarlijker. Dus even in de auto stappen en naar het strand rijden zit er niet meer in. Mijn energiebalans was en is verstoord. Ik kan me heel goed opladen voor een activiteit en ga dan over grenzen heen, waardoor ik vaak dagen last heb van bijvoorbeeld een kinderfeestje. Op het feestje is niks aan mij te zien. Mijn korte-termijn geheugen werkt nog steeds niet goed. Boodschappen doen zonder een lijstje is hartstikke gevaarlijk, want dan kom ik thuis met heel veel chips, koek en snoep. Dus ik maak braaf een lijstje via een app op mijn telefoon, waar ik de boodschappen kan afstrepen. Ik zet alles wat ik doe of moet doen in mijn agenda, anders vergeet ik het geheid. Mijn cognitieve functies zijn achteruitgegaan, dat betekent dat ik niet zo goed meer kan denken. Als je me een rekensom zou geven die ik vroeger met de vingers in de neus zou oplossen: dat lukt niet meer. En natuurlijk dat beschadigde evenwichtsorgaan. Daardoor ben ik onophoudelijk misselijk en duizelig, dag in dag uit.   
In 2015 besefte ik nog niet dat dit voor de rest van mijn leven zou zijn. Immers in het ziekenhuis vertellen ze je dat je hersenen nieuwe verbindingen aanleggen, waardoor ik bijvoorbeeld vrij snel weer kon praten. Het herstel van je hersenen kan nog anderhalf jaar na het infarct doorgaan. In eerste instantie had ik dus goede hoop. Er kwam weer werk op mijn pad, twee tot 3 uur per week, dat kon ik thuis doen, en in de tijd vlak na het infarct kreeg ik heel veel bezoek van vrienden en familie. Ik vond het best een fijne tijd, die eerste tijd.
Tot ik een paar maanden later niet meer kon. Ik was overwerkt van die paar uurtjes en was diep ongelukkig. Was dit het nou? Daar kwam het besef dat de oude ik niet meer bestond. Het kwam niet meer goed en het werd nooit meer als voorheen. Ik merkte dat mijn wereld steeds kleiner werd. Doelbewust heb ik afscheid genomen van een paar vriendinnen die een behoorlijke druk op mij legden, en die mijn situatie niet begrepen en er over kletsen met anderen. Ik hoorde later terug, dat ik me aanstelde.  

Maar ik ben geen aansteller, ik ben echt geen mietje hoor. Dit heeft me heel veel verdriet gedaan. Ik huilde veel, en voelde me vaak alleen. Tegenover de buitenwereld deed ik of het wel oké ging. Het was niet de bedoeling dat iemand zich zorgen zou maken om mij. Dankzij een psycholoog en een revalidatie voor mijn evenwichtsorgaan ben ik langzaam weer het zonnetje gaan zien. De positieve Loes liet zich weer zien en ondanks mijn beperkingen kreeg het leven weer wat kleur. Ik leerde meer nee zeggen, en maakte keuzes die beter waren voor mijn nieuwe ik.

Het was tijd om het roer om te gooien, want strijdlustig ben ik nog steeds. Daarom heb ik een plannetje gemaakt in 2017. Mijn appartement waar ik al 12 jaar woonde en zelf gekocht had, moest weg. Ik woonde vier hoog, zonder lift en dat was eigenlijk niet te doen. Er was weinig aanloop meer van familie en vrienden en ik ging alleen naar buiten als het nodig was. Ik moest elke keer weer die trappen op en dat kostte me bergen energie. In het voorjaar van 2018 is mijn appartement verkocht en ik woon nu in een heel leuk klein huisje met een lekkere tuin, waar ik heerlijk in kan klooien. 

Ondanks dat ik het zwaar werk vind, kan ik helemaal opgaan in het tuinieren en mijn overvolle hoofd af en toe leeggooien. 


Ook onderdeel van mijn plan was een herkeuring aanvragen. Ik was 35 tot 80 procent afgekeurd en dat legde een enorme druk op me. Ik wilde echt heel graag werken maar ik liep mezelf voorbij. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk begreep het UWV dat het geen kwestie was van niet willen maar van echt niet kunnen en ik werd 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt verklaard. Dit geeft mij zoveel rust en daardoor hou ik meer energie over voor bijvoorbeeld wat werkzaamheden. Daarnaast startte ik met een revalidatie genaamd Hersenz, deze organisatie leert je omgaan met de grote veranderingen in je leven, en je krijgt meer grip op je energie In 2018 heb ik acht maanden deze revalidatie gevolgd. Voor mijn familie en vrienden heb ik samen met iemand van Hersenz een presentatie gegeven over NAH. Want wat is dat nou eigenlijk: niet aangeboren hersenletsel? Aan mensen zoals ik is weinig te zien, voor de buitenwereld lijkt het of ik van de infarcten hersteld ben. Mijn familie en vrienden hadden tal van vragen en dan is het goed als een deskundige uit kan leggen dat ook de onzichtbare gevolgen van hersenschade aanzienlijk zijn. Deze revalidatie heeft mij ontzettend veel rust gebracht. De komende anderhalf jaar krijg ik nog een behandelaar thuis en dat geeft mij een veilig gevoel. Ik sta er niet alleen voor, en ik kan terugvallen op professionals die weten waar ze het over hebben. 

En dat brengt ons bij nu, vijf jaar later, een nieuwe Loes. Deze Loes weet wat haar beperkingen zijn, en ik weet wat ik vooral niet aan kan. 


Loes
@Ploes
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op  ↬ Instagram 2 mei 2021

Charlie : Dansende rode draad

  

Mijn naam is Charlie, ik ben 28 jaar oud en ik woon samen met mijn man en onze hond in Limburg. Mij zou je kunnen kennen van de Online Handwerk Club of van Charlingual.com... 


↬ @Charlinqual - 25 april 2021

Created with Sketch.

Lieve Lizette, lieve lezer,

Bedankt dat ik een momentje mag veroveren. Een momentje in jouw blog, Lizette, maar ook een momentje in de drukke dagen van jou, lezer. 

Ik heb de afgelopen jaren al heel wat stukjes over mezelf mogen schrijven. Teksten voor sollicitatiebrieven, teksten voor op websites, in de krant of tijdschriften. Het blijft altijd spannend want ik weet nooit helemaal wat er uit gaat komen. Met de tijd is het steeds duidelijker geworden dat er wel een rode draad in mijn leven loopt. Ik neem jou graag mee langs deze rode draad. 

Oh trouwens, dit rode draad is bijzonder creatief. Het zit vol knopen en is soms heel dik en soms flinterdun. Ik heb er zelfs af en toe flink wat plakband omheen moeten winden om het draad weer aan elkaar te plakken. Kun je het rode draad een beetje voor je zien?

  

Het rode draad begint in het midden van mijn hart. Een beetje metaforisch misschien, maar zo zie ik het wel. Mijn hart is namelijk wat gevoelig. Het kan slecht tegen stootjes en steken. Niet letterlijk he, er is fysiek niets mis met mijn hart. Ik bedoel het figuurlijk.

Als jong meisje voelde ik mij het buitenbeentje, het voelde alsof ik niet in de groep paste. Iedere zomer opnieuw besloot ik om opnieuw te beginnen. “Na de zomervakantie, dan zal ik alles op orde hebben. Dan zal ik beter zijn. Dan zullen ze me wel aardig vinden.” Ik hopte van vriendin naar vriendin. En altijd maar dat gevoel dat het volgende keer wel beter zal zijn… Terwijl er niets aan de hand was. Ik voelde alleen alles zo heftig. 

Als puber deed ik mijn best om de hoogste cijfers in de klas te halen. Dan zou iedereen mij wel het beste móeten vinden. Na de brugklas ging op het hoogste niveau verder. Maar ook daar was ik onzeker en voelde het alsof ik er niet bij hoorde. Na de middelbare school ging ik aan het conservatorium studeren. Waar ik weer het gevoel had dat ik niets voorstelde. 

 

Ik wist niet wat er aan de hand was maar inmiddels was ik oververmoeid geraakt. 

Ik stopt met het conservatorium en nam een kort poosje rust. Daarna studeerde ik aan de pabo. Ik had besloten dat als ík dan niemand voorstelde, ik tenminste wilde leren hoe ik kinderen moest opvoeden. Zo konden mijn eigen kinderen tenminste wel wat voorstellen. Ik sloot de pabo af maar zag het helemaal niet zitten om voor de klas te staan. Ik voelde me vaak ziek en zwak. Ik was weer volledig oververmoeid. 

Na een poos te hebben gewerkt op een fantastische Vrije School wist ik dat ik inderdaad geen leerkracht wilde zijn. Ik kon wel, zoals ik dat bij al die andere dingen die ik al gedaan had, doen alsof het allemaal oké was. Maar het kostte mij zoveel. Ik haalde er geen voldoening uit. Iedere dag voelde als overleven. Sprak nauwelijks met vrienden af, zag mijn familie als het moest. Het was geen leven zo. Alles klopte. Behalve mijn hart. Op een avond zag ik in dat ik moest stoppen met werken. Ik wilde gewoon slapen. Heel lang. Ik wilde heel graag ergens anders naartoe gaan. Niet op vakantie. Maar gewoon weg. Ik weet niet hoe lang ik toen al depressief was geweest. Toen ik me ziekmeldde, noemden ze het een burn-out. Pas maanden later zagen we dat er een diepe depressie onder verstopt zat. 


We zijn nu twee-en-een-half jaar verder. Ik ben de uit depressie gekomen en heb geleerd dat mijn gevoelige kant juist mijn krachtigste kant is. Ik heb mezelf opnieuw kunnen neerzetten en heb geleerd waar ik voldoening van krijg. Ik werk inmiddels als freelance tekstschrijfster. Ik schrijf teksten voor bedrijven en werk hard aan het schrijven van mijn eigen roman. Daarnaast heb ik dus een eigen merk, Charlingual. Ik organiseer wekelijks de Online Handwerk Club en schrijf artikels over het leven van een natuurlijk en ontspannen leven in de 21e eeuw. Het liefst zit ik in de tuin met een pot thee te dagdromen over wat ik deze week weer allemaal wil vertellen en hoe ik dat ga doen. Ik werk nu voornamelijk op gevoel en talent. Wat anderen van mij denken is niet langer mijn probleem.

Mijn rode draad staat niet langer strak van de stress, het is niet meer dun of onzeker. Mijn rode draad danst met me mee op alle gevoelens die ik in een dag mag voelen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest en ben iedere dag dankbaar dat ik dat mag zeggen.

Charlie
@Charlingual
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 

25 april 2021

Daniëlle : Waarom is het inzetten van creativiteit zo goed voor ons?

 Mijn naam is Danielle, 45 jaar, getrouwd en moeder van een zoon van 11 en een dochter van 8.Voordat ik bovenstaande vraag ga beantwoorden, vertel ik je een beetje over mijn achtergrond. Ik val direct in huis... 

 
↬ @DaanDimple - 18 april 2021

Created with Sketch.

Mijn vader was alcoholist en had zijn straf uitgezeten in een tbs kliniek. Hij ontmoette mijn moeder en situaties van huiselijk geweld vonden plaats. En toen kwam ik. De start van een onveilige en instabiele jeugd. Die later ook invloed had op keuzes én welzijn in mijn volwassen leven.

 

Desondanks zette ik mijn beste beentje voor. Ik ging uiteindelijk vroeg op mijzelf wonen en ging studeren om docent te worden. 

Jaren later toen mijn leven rustiger was kregen mijn man en ik ons eerste kind. Toen kwam mijn verleden omhoog en kreeg ik last van klachten die op een burn-out leken. 

Het bleek dat ik langdurige professionele hulp nodig had. Hier leerde ik dat ik niet genoeg naar mijn eigen emoties luisterde.  


In 2016 startte ik mijn eigen bedrijf: DaanDimple. Met als belangrijkste missie: anderen blij maken met mijn ontwerpen. 

En vooral: ‘zelf dat gaan doen waar ik blij van wordt’. Wanneer ik geniet en lach, zie je een kuiltje in mijn wang.. vandaar de naam ‘Dimple’.

Ik startte met het ontwerpen van geboortekaartjes. En al snel begon ik posterprints en wallart behang voor in het interieur te ontwerpen. Interieurstyling is namelijk ook een passie van mij.

 

De symptomen waar ik last van had, bleef ik in sommige periodes (in min of meerdere mate) houden. Ik leerde dat deze te maken hadden met trauma’s die ik in mijn leven had meegemaakt.
Doordat ik mijn creativiteit langere tijd dagelijks inzette, merkte ik dat dit hielp om mijn lichaam en geest rustig te krijgen. 

Gaandeweg kreeg ik meer grip op mijn emoties en gevoelens. Ik begon belemmerende patronen meer helder te zien. En te oefenen om dit te veranderen. Kortom de automatische piloot ging uit en ik stond bewuster in het leven.


Als voormalig docent gezondheidskunde/zorg & welzijn was ik nieuwsgierig of hier ooit onderzoek naar was gedaan. En ja..

Volgens de neuropsychologie bleek het zo te zijn dat creativiteit inzetten (bv schrijven/ kunst maken) een gunstige invloed heeft op het brein. Verschillende delen in je hersenen worden aangesproken en gaan samenwerken. 

Je komt in een staat van ‘zijn’ en daardoor neemt de chronische stress in het zenuwstelsel af.

 

Het vastleggen waar ik mee worstel, wat ik meemaak, wat mij interesseert, mooi vind of waar ik dankbaar voor ben is een manier geworden om mindfull te zijn. En er zijn ook zoveel verschillende notebooks waar je in kan werken met allerlei materialen. Superleuk!

 

De kritische innerlijke stem die iedereen in zich heeft, leg ik tegenwoordig steeds vaker naast mij neer. Het zijn maar gedachten die uit mijn brein ontstaan maar niet persé de waarheid. En alles wat een mens maakt, is goed genoeg. Het gaat mij juist om de inzet van creativiteit als proces. 


En toen op een mooie ochtend bedacht ik mij: ‘hoe kan ik mensen aanmoedigen om zelf te gaan ervaren hoe het is? En hoé kan mensen met psychische of psychosomatische klachten inspireren met mijn verhaal? 

Wat voor mij werkt, hoeft natuurlijk niet voor een ander te werken, maar het is het proberen waard. Ik heb een bulk aan ervaringen en kennis en ga dit inzetten!

 

Net toen ik de voorbereidingen klaar had om workshops ‘art journalling’ aan te bieden kwam Corona in beeld. 

Momenteel doe ik vrijwilligerswerk bij een creatief inloopatelier. Hier zie ik met eigen ogen hoe fijn het is voor mensen om samen bezig te zijn op een creatieve manier.

 

Na 5 jaar DaanDimple ben ik mijn website aan het leeghalen. Er is nog wel wat te zien alleen het is tijd voor verandering. 

Ik sta op een kruispunt. Om nieuwe uitdagingen (bv werken als ervaringsdeskundige/ herstelcoach) aan te gaan. Of (na dit Corona tijdperk) verder te gaan als zzp’er. Hoe dit concreet gaat uitpakken is nog niet duidelijk. Ik heb kortgeleden gesolliciteerd dus wacht dat eerst even af.

 

Ik zou het leuk vinden als je mijn proces verder volgt op Instagram  

Liefs!  Danielle
@Daandimple

 

Leuk dat we even samen een kopje koffie hebben gedronken. Bedankt voor je uitnodiging Lizette! 


 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 

18 april 2021

Carin : Niet klagen maar dragen 

Mijn naam is Carin, en nog een maandje 52 jaar. Ben getrouwd met de liefste en trotse mama van een zoon van 25 jaar. Al mijn hele leven woon ik in Capelle aan den IJssel .  

Na de geboorte van onze zoon ben ik minder gaan werken om thuis te zijn voor hem... 


↬ @Carins_macrame - 11 april 2021

Created with Sketch.

 Lizette ken ik via handwerkmarkt , zag haar mooie werk en ben haar gaan volgen op instagram. Ik vind dat ze hele mooie dingen post. Toen ben ik eens op haar site gaan snuffelen en naast prachtig handwerken kan ze ook nog heel leuk schrijven. Ze is betrokken bij andere mensen en ik bewonder de manier waarop ze in het leven staat. Soms hebben we een kort praatje via de chat en toen ze mij vroeg of ik ook iets wilde schrijven was mijn antwoord ja.

Mijn raderen maakte ondertussen overuren, wat moet je schrijven en durf ik over mezelf te vertellen. Nou ben ik een slechte slaper, dat maakt dat er in de nacht voldoende uren zijn om na te denken. En dacht toen wat kan mij het schelen... 


Sinds ongeveer tien jaar zit ik thuis. Mijn instelling “niet klagen maar dragen” eiste zijn tol. Ik had roofbouw gepleegd op mijn lijf. 

Mijn schildklier was ermee gestopt na de geboorte van mijn zoon en was met medicijnen altijd aardig stabiel gebleven. Nu was mijn schildklierwaarde totaal ontregelt en de internist stond voor een raadsel... Ik was moeier dan moe en kampte met heftige migraine aanvallen en had overal pijn. Mijn lijf was op.
Na vele onderzoeken kreeg ik er een paar plakkers in de categorie chronisch ziek bij. Inmiddels zat ik in een re-integratie en mocht een opleiding edelsteen therapie gaan doen. Mijn interesse lag daar al en zou dat mooi vanuit huis kunnen doen. Die opleiding heb ik afgemaakt maar van werken is het nooit meer gekomen. Ik werd namelijk volledig afgekeurd. Het gaf me rust maar ook een hoop verdriet. Na 28 jaar gewerkt te hebben word je afgeschreven, zo voelde het. Jarenlang hield ik me bezig met van alles om maar beter te worden. Ik dook het alternatieve circuit in en bezocht een mesoloog, osteopaat en liet me prikken bij de accupunctuur. Las boeken, voor zover dat ging met mijn hersenmist. In de hoop daarin te vinden wat me verder kon helpen.  Niets van dit alles hielp. Ik moest het maar accepteren werd me gezegd.
 

Langzaam aan probeerde ik het los te laten. 
De vele edelstenen die ik had aangeschaft voor de opleiding lagen in bakken. Steeds weer pakte ik ze op en gaf ik iemand advies. Een workshop schreef ik uit en zag het helemaal voor me. Maar ja als je niet op je lijf kan rekenen is afspraken maken niet te doen. Het gaf me ook stress, want ik moet me dan goed voelen die dag. Dus workshops van de baan en iets anders verzinnen.

 Ik had ooit een ketting gekregen van macramé met een edelsteen erin. En toen kwam het idee om dat te gaan maken. 

Na een hoop gefreubel met verschillende soorten draden en stenen die niet bleven zitten kreeg ik toch de smaak te pakken. Er werd me gevraagd of de sieraden ook te koop waren en zo ging ik ze verkopen via een eigen facebook pagina. Het werkte, mensen vroegen zelfs om iets voor hun te maken. Door het ziek zijn is mijn wereldje waarin ik leef maar klein, nu stond ik weer in contact met de buitenwereld .Rust in mijn lijf heb ik nooit maar wel te weinig energie en dat is geen handige combi. Als ik ga zitten knopen word ik lekker zen.  

 
Inmiddels knoop ik er al een paar jaar lekker op los. Heb alweer een tijdje mijn winkel op handwerkmarkt. Steeds meer mensen worden zich er bewust van hoe edelstenen je kunnen ondersteunen op allerlei gebieden. En als je edelstenen draagt in een mooi sieraad heb je er dubbel plezier van. 

Elke keer als ik een sieraad verkoop of voor iemand iets mag maken word ik daar blij van. Het idee dat iemand een door mij gemaakt sieraad draagt vind ik enorm leuk.

Carin
@Carins_macrame
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 11 april 2021

Martijn : Leef je droom

Bij het terrein waar een complete wijk uit de grond wordt gestampt staat een bord. Iedere keer wanneer ik er langs rijd valt het me op. Een gelukkig gezin, lachende gezichten en de tekst: Leef je droom! Als leven in een nieuwbouwwijk een droom is, dan droom ik al jaren verkeerd, want ik woon in een huis uit 1900 wat erg veel onderhoud nodig heeft... 

 
↬ @MartijnvanDuivenboden - 28 maart 2021

Created with Sketch.

Met mijn dromen was decennialang niets mis, ik had alleen de pech om chronisch ziek te worden. 

Beter is het om mijn lot te omarmen en geen grote verwachtingen meer te hebben. Helemaal opgaan in het moment gaat me wel wat ver. Juist omdat de pijn en het gebrek aan contact niet met wat mindfulness op te lossen zijn. 


Er lijkt op het eerste oog niets mis met het naleven van onze dromen, omdat je zonder verbeeldingskracht nergens komt. Het helpt om de moed niet te laten zakken. Maar gaat het niet verkeerd als we ons afzonderen van de realiteit en door onze fantasie vergeten dat er niet zoveel kan?  

Mijn realiteit is dat ik bijna dagelijks wakker word met de vage herinnering aan werk. Mijn nachten worden gevuld met de ambities van collega’s, gezamenlijke lunches en dronken vrijdagmiddagborrels. Ik verlies me er zo graag in en denk dat ik door zo te dromen alles uit de werkelijkheid kan halen. De praktijk is echter dat het enkel contraproductief en teleurstellend werkt. Door te denken aan werk, zoals gezonde mensen werken, kom ik geen stap dichter bij die droom.

We willen zo graag ergens bij horen en het liefst nog ergens heel goed in zijn, waardoor we ons voortdurend vergelijken met anderen. 

Dan gaat het mis met onze dromen. De verwachtingen stapelen zich op en we voeden onze onzekerheid met de stemmetjes: ‘Vroeger kon ik het wel’ en ‘leeftijdsgenoten kunnen het fluitend. Waarom ik dan niet?’ Dat vreet energie. Precies wat we als chronisch zieken er niet bij kunnen hebben. Dus, haal billboards die roepen dat je je droom moet leven neer en concentreer je op jezelf. Alleen dan zie je hoeveel er kan: een wereld aan mogelijkheden.


Martijn 

@MartijnvanDuivenboden 

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram  
 

*Bij vraag 91 in de 1000 vragen challenge Wat is je favoriete boek? kun je mijn review lezen over het boek van Martijn.
In de Tussendoortjes vind je een directe link naar de website van Martijn. 

Van Ons : Droom, beleef en geniet

  

En toen ontmoeten wij elkaar. Zo'n drie jaar geleden door een gezamenlijk hobby leerden wij elkaar kennen. Twee jonge vrouwen waarvoor het leven niet mild is geweest. Geknokt voor hun toekomst, nu hoogopgeleid, aan de start van hun carrière en midden in het leven. We bleken meer gemeen te hebben dan vooraf ooit gedacht... 


↬ @_VanOns_ - 21 maart 2021 

Created with Sketch.

De enkele hoi en hallo monde uit in korte praatjes en daarna in urenlange gesprekken. De gezamenlijke hobby zorgde voor een vriendschap waarbij wij elkaar waarderen en respecteren in hoe we zijn en elkaar willen helpen groeien zonder tegenprestatie. 

Het ‘agree to disagree’ is een van de belangrijkste uitgangspunten van onze vriendschap gebleken.  


Ook hebben we beide een grote voorliefde voor de natuur waar onze gezamenlijke hobby ons ook regelmatig bracht. Intens kunnen we genieten van de wandelingen en tochten op onze supboards.   
 Wij zijn ons er dan ook van bewust dat je niet goed maar echt moet kijken om het mooie te zien.

 
 Als jonge vrouwen in de zakenwereld waar wij ons altijd voor 150 % moeten inzetten en lange dagen maken, merkten wij toch dat we iets misten. Zo'n 5 jaar na onze start bij onze werkgevers werden ook wij door Corona gedwongen om altijd thuis te werken en toen bleek het de creativiteit te zijn die al die tijd ontbrak. Door het thuiswerken was er geen verschil meer in een maandag, woensdag of vrijdag en besloten wij dat het anders moest.  
 

We gingen terug naar onze basis, genieten van het kleine door iedere ochtend een wandeling te maken en de bijzondere natuur weer te waarderen.    


Om ons heen merkten we dat mensen steeds zwaarder kregen, we zagen de verschillende negatieve berichten en uitingen op social media. Maar ook door veel grote influencers lijkt het perfecte leven de norm te worden. Helaas is dit niet realistisch en voor velen niet haalbaar.
 
Op een zaterdagavond aan de keukentafel onder het genot van een glas wijn, waar zoveel goede ideeën ontstaan, fantaseerden wij wat wij hier nog meer mee konden doen en kwam Van Ons tot leven. 
In onze blog op IG posten we dagelijks story's met foto's die voor ons geluksmomentjes zijn. Dit kan echt van alles zijn. De natuur, een bos bloemen, een goed glas wijn, echt van alles. Ook posten we wekelijks een foto op onze feed waarbij wij schrijven om meer bewustzijn te creëren bij onze lezers. Geen zware onderwerpen maar een bijdrage kunnen leveren de blijdschap of geluk van iedereen.
 We proberen het mooie te zien in de dagelijkse dingen en hier dankbaar voor te zijn.


Onze kracht is dat wij anderen willen zien groeien zonder hier daadwerkelijk iets voor terug te krijgen. Zo hebben wij afgelopen winter zelf kaarsen gemaakt van oude kaarsresten en deze random bij mensen voor de deur gezet. Op het moment zijn wij bezig met het verzamelen van stekjes en boeken om ook uit te delen. Op deze manier hopen wij iemand een glimlach en een goede dag te bezorgen. Wij willen mensen met een positieve noot bewust maken van al het moois dat het leven te bieden heeft.  
 

 Droom, beleef en geniet.  

Liefs,
Van Ons
 

@ _VanOns_

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram

Marion: Het meisje van toen

  

Met een rok door mama gemaakt stond ik trots op het schoolplein, ik zwierde in het rond en vond hem prachtig. 8 jaar was ik en vond het heerlijk op school, het rekenen, dictee, zingen, handarbeid en blokfluit les dat waren mijn favoriete lessen. Vooral als de juffen zeiden dat ik goed mijn best had gedaan of de meester zei 'geweldig goed meisje' ...


 

↬  Marion - 24 januari 2021 

Created with Sketch.

Thuis deed ik namelijk alles 'fout' of eigenlijk ik deed nooit iets goed! 

Thuis was ik soort van onzichtbaar, wilde ik ook onzichtbaar zijn.....! 

Ruzie, schreeuwen, slaan om niets, dingen stuk gooien, mond dicht aan tafel, stil zijn, kamer in, mama die fluistert 'ga je kamer maar in', terwijl ze weer een 'oplawaai' kreeg. 

 

Vanaf dat ik 8 jaar was, mijn moeder de lila rok met stippen maakte, vanaf die tijd gaan mijn herinneringen..... 

  

's Ochtends pas mijn kamer uit als mijn vader al weg was, gezellig kletsend ontbijten met mama, aankleden en richting school waar ik het heerlijk vond maar nooit iemand iets vertelde hoe ik aan de blauwe plekken kwam of hoe mama aan de plekken kwam.

De mooiste smoezen was ik inmiddels gewend, trap gevallen, buiten spelen, gestruikeld, muurtje, hinkelen en gevallen, gestoten enz.

 

Na school treuzelen om naar huis te gaan, omlopen, nog even naar de buurvrouw, hondjes aaien, bij de bakker voor het raam turen, om vervolgens toch richting huis te gaan en de trap weer op te lopen....

 

Iedere dag weer, jaar in jaar uit...... 

Op de middelbare toen ik 12 jaar was kwam het besef hoe vreselijk de situatie thuis was....
Ik werd mondiger, ging er tegen in, beschermde mijn moeder, helaas kreeg ik daar door ook meer klappen.

Ik was veel bij vriendinnen maar vroeg ze nooit om mee te gaan naar mijn huis.
Op een avond was het zo erg dat ik weg liep en naar mijn oma liep in het donker. Binnen 2 uur werd ik weer terug gebracht met de mededeling 'schat ook wij kunnen niets aan de situatie doen'

Nu ik ouder ben realiseer ik me hoeveel familie er van af wist, overigens kwam er zelden familie op mijn oma's na, maar die kwamen als mijn moeder alleen was.
Overigens praten we over de jaren 80 hé waar hulp instanties nog niet normaal waren en om naar de politie te gaan is gek genoeg nooit bij me op  gekomen.  
Deze actie kwam me duur te staan natuurlijk want ik had iemand over de thuissituatie verteld. (wat ze uiteraard gewoon wisten) 
Zo heb ik nog denk ik 6 x geprobeerd hulp te 'vragen' zelfs uiteindelijk aan een lerares die er niets mee kon zei ze!  

 

Helaas nooit hulp gekregen tot ik op mijn 15e een vriendje kreeg......

Dat was mijn redding, het is niet mijn echtgenoot geworden maar ik ben hem en zijn ouders nog altijd dankbaar. 

 

Een flits van 36 jaar later brengt me in Corona tijd. Mijn hart huilt als ik denk aan al die kinderen die  nu net zo'n situatie hebben als ik toen.

Geen school, geen sport, niet naar familie, niet samen kunnen zijn......vreselijk!

 

De boodschap in dit levensverhaal is let op elkaar, pas op elkaar,  meld het als je huiselijk geweld vermoed of ziet.

Zoek hulp als het jezelf betreft, het is niet normaal om geslagen te worden of gekleineerd. 

 

Hoe het met dat meisje van toen is afgelopen?

 

Ze ging op haar 17e jaar intern de verpleegkundige opleiding in, trouwde op haar 24 ste, heeft volledig het contact verbroken met haar ouders en wil ze ook nooit meer zien.

Het "nare gedeelte" heeft een plek en slijt met de jaren.

 

Ze is gelukkig met haar man en met haar kinderen die inmiddels volwassenen zijn, heeft een hele leuke baan en een mooie hobby op instagram  https://www.instagram.com/marion.nouvellebeauty/  

 

Pas op elkaar!

Het meisje van toen xx

24 januari 2021 

 

Er is maar één iemand nodig om huiselijk geweld te stoppen

Als je vermoedt dat er sprake is van kindermishandeling of ander huiselijk geweld in je omgeving, is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Iedereen kan namelijk het verschil maken voor iemand die slachtoffer is. Ook jij.

 


Heb je nog meer trek in Koffie en wil je nog andere interessante verhalen van gastschrijvers lezen?...