Thee bewaardoos

Leuk dat je op deze in de Theetuin bewaardoos pagina komt kijken. 

Geniet van nog meer interessante levens verhalen, mok thee erbij maar ieder ander drankje is natuurlijk ook goed. 

In de Thee bewaardoos 2021

Created with Sketch.

✿ Nancy - Love kitsch
✿ Meggie - Van zomers projectje tot..

Anoes - Een groot fan van langzaam leven

Suzanna - Tussen kunst en kitsch 

Marloes - Lijstjes van waarden
Soraya - Handgemaakt in Nederland

Bregje - GroeiLijnen en GroeiSPURTS

Bernice - Stip aan de horizon
Evelien - Eigenwijze en 

Elise - Creatieve duizendpoot

Natasja - De grote stap wagen?
Carolina - Hoe mijn droom werkelijkheid werd

Sanne - Creatief ontwikkelen  

Karin - Alleen maar coole dingen

Angela - De rode draad 

Lara - Stoute schoenen aangetrokken 

Nina - Eerlijke stenen 

Wieneke - Katsjing...
Ellen - Echt iets voor jou
Anne - Een stukje mooier
Ika - Waar word ik gelukkig van?
Linda - Ontwikkleing 

Nancy: Love kitsch  

 @lovekitchbynancy - 5 december 2021 

Created with Sketch.

Hallo
Ik ben Nancy, eigenaar van Love Kitsch by Nancy, Creative Marketing Director, moeder van twee kids en sinds kort ook docent.

Vorig jaar rond deze tijd ben ik min of meer als grap begonnen met Love Kitsch by Nancy. Ik wilde mijn dyslectisch zoon leren ondernemen. School vindt hij super lastig en elke dag weer loopt hij tegen dingen aan die moeilijk voor hem zijn. Ik wilde Lucas laten zien dat er ook heel veel skills zijn die hem als dyslect juist makkelijker afgaan: zoals ondernemen. Er zijn veel succesvolle dyslectische ondernemers, waar onder Steve Jobs en Richard Branson.
 
Wat ook een rol speelde is dat mijn tienerdochter naar de zolderkamer ging verhuizen. Er was zoveel speelgoed dat ze niet meer wilde bewaren, kleine plastic dingetjes die ze toentertijd persé wilde hebben en die nu weggegooid konden worden. Niet alles was geschikt om weg te geven of naar de kringloop te brengen. Wat kon ik hier mee gaan doen…
 
Recyclen plus ondernemen resulteerde in ge-upcyclede kerstkransen. Oud speelgoed, knuffels, kerstballen, tweedehands en vintage spullen belandden in de kitsch krans. 


Al snel werd duidelijk dat ik het hergebruiken van materiaal het belangrijkste vond. 

Mijn missie werd dan ook om ieder product voor minstens 80% uit hergebruikt materiaal te maken. Ook voor mijn verpakkingsmaterialen hergebruik zo veel mogelijk, dit betekent dat een klant in Japan een stuk Nederlandse krant in de doos kan vinden. Niet zo sexy, maar beter voor het milieu. 


Inmiddels maak ik meer dan alleen kerstkransen, maar nog steeds vind ik kerstkransen maken het leukste.  

 

Het creatief proces wordt voornamelijk bepaald door wat ik krijg, vind of tweedehands koop. 

Vaak zijn het dingen die niet meer perfect zijn, waar juist mijn oog op valt: kerstballen die niet meer kunnen hangen, incomplete spellen, lelijke poppen of spiegels met lichte beschadigingen. Kortom spullen die eigenlijk al met één voet in de prullenbak staan wil ik een nieuw leven geven.

 

Soms spaar ik materiaal op voor een duidelijk thema, zoals bij de Nederlandse Nijntje krans. Ik ben dus dan ook helemaal blij als ik tegen een kringloopvondst zoals gehaakte tulpen loop.

Andere keren laat ik me door kleuren inspireren. Soms zie ik het eindresultaat al in mijn hoofd voordat ik begin, andere keren begin ik gewoon en stop ik als ik tevreden ben. Maar hoe dan ook, ik ben altijd beetje verliefd op het eindresultaat. Van het maken alleen al word ik vrolijk en ik hoop wat van deze vrolijkheid door te kunnen geven aan de nieuwe eigenaar. 

  

 

En ik hoor nu je al denken, hoe is dan afgelopen met je zoon? Wat is zijn aandeel in deze onderneming? Lucas is de “stichting” Red de Knuffel begonnen. Dit houdt in dat er met regelmaat tweedehands knuffels verdwijnen naar zijn kamer. Ook gaat hij door mijn spullen heen en zegt dan; 

” Mama, deze beer is heel zeldzaam! Deze is echt heel veel waard!” 


En wat blijkt: het is een zeldzame beer en hij is heel veel geld waard ….. als de tag er nog aan zit! Maar hij heeft een deal met me gemaakt, hij googelt vintage speelgoed op en onderzoekt wat iets waard is. Hij krijgt 40% van de opbrengst, geen slechte onderhandelaar voor een 11- jarige…

Nancy

 

 

Instagram Lovekitschbynancy 

https://www.etsy.com/nl/shop/Lovekitschbynancy 

5 december 2021 


Leuk als je op dit gasschrijven reageert op een van deze socials: 

Zettje Instagram 

Zettje Facebook 

ZETTElen Instagram 

ZETTElen Facebook 

Meggie: Van zomers projectje tot...  

 @hikkupshop - 28 november 2021 

Created with Sketch.

 
Wie ben ik?
Hola! Mijn naam is Meggie, op het moment van schrijven net 25 jaar oud.
Ik houd van planten, spelletjes spelen en vooral creatief bezig zijn. Vroeger had ik iedere zomer een ‘projectje’ om de tijd door te komen. Van mijn eigen kartonnen photobooth props tot een IKEArol vol tekenen met disneyfiguren: een tekening van 10 meter lang!

Die creativiteit gebruik ik ook in mijn werk. 
Met mijn vriend Joeri heb ik een samen een bedrijf: 

Hikkup, waarmee we betekenisvolle verhalen vertellen. 


Dat begon in 2018 tijdens ons afstuderen van de opleiding Communication and Multimedia Design. Verhalen vertellen doen we nu vooral door het maken van video’s, animaties en de producten in onze shop waar mensen zelf hun verhaal kunnen delen. 


Toen kwam corona om de hoek…

 
In 2020 kwam de pandemie, waarvan we op dit moment helaas nog steeds in de nasleep zitten. Maar ik kijk er zelf positief op terug, want anders had ik niet gestaan waar ik nu ben! Door de lockdown mochten we in veel gevallen niet meer op locatie komen, waardoor ons videowerk grotendeels stilviel. Het grafische/tekenen begon toch wel weer te kriebelen en dus heb ik kaartjes gemaakt om mensen een hart onder de riem te steken. 

Daar werd eigenlijk zo leuk op gereageerd dat ik besloot om het groter aan te pakken: ik maakte mijn eigen webshop. 


Ik had toch niks beters te doen, dus tijd zat om uit te zoeken hoe alles werkt haha. Vol in het diepe gesprongen en binnen een maand dag in dag uit werken was ie er! Als ik iets in mijn hoofd heb, dan doe ik dat gewoon en ben ik ook eigenlijk te enthousiast om ermee te stoppen. En het is toch wel altijd een stiekeme droom geweest om een eigen winkel te hebben (met nog 10 andere dromen, partyplanning bijvoorbeeld). 

  

Hikkup shop

 

Met de producten die ik zelf maak/ontwerp wil ik mensen hun eigen verhaal laten vertellen.

Cadeautjes of hebbedingetjes die net wat persoonlijker zijn, doordat je er altijd nog je eigen touch aan geeft. 


De houten bloemen die je kunt beschilderen of op diverse manieren in je huis kunt stylen, maar ook etiketten die je op drankflessen kunt plakken om het net wat persoonlijke te maken of DIY pakketten waar je lekker zelf aan de slag kan. Met de inpakbenodigdheden maak je jouw cadeautje helemaal af. Zo maken we samen de mensen om ons heen blij.  


Ik vind het superleuk om een idee van concept naar een fysiek product te brengen. 

Van schetsen en pinterest borden maken tot in de ontwerp/tekenmodus gaan, het proces waarbij een concept tot leven komt is zó leuk. 


Ik ben ook altijd in voor een brainstorm, de ideeën stromen als water. 

Waar je voor klanten je aan hun waarden en huisstijl moet houden, kan ik in de shop mijn eigen ei kwijt. Al ben ik best kritisch op mijn eigen werk, waardoor het  soms ook een beetje lang duurt voordat dingen afgerond zijn… 

Daarnaast ga ik nog steeds af en toe mee met video opnames, bijvoorbeeld als er interviews afgenomen moeten worden of bij bruiloften. Ik kan dan het overzicht houden en dingen spotten die Joeri niet ziet doordat hij met de camera bezig is. 

Mijn werk is dus heel divers en lekker creatief. Soms is het ook nog een beetje zoeken naar de balans tussen alles, maar ook daar vind ik mijn weg nog wel. 

 


Hoe ziet de toekomst eruit?


Komend jaar wil ik het aanbod verder uitbreiden en ook deelnemen aan markten. Zo heb ik Lizette ook leren kennen: via de online creamarkt! Zo tof hoe je met een online markt toch leuke contacten kunt leggen. 


In de toekomst zou het mij gaaf lijken als ik niet alleen van Hikkup een merk zou kunnen maken, maar ook een fysieke plek waar makers en andere creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen blijven experimenteren en ontdekken. Weer even lekker knutselen en priegelen zoals vroeger! 

Een winkel waar niet alleen de producten van Hikkup te koop zijn, maar ook van andere lokale makers. Met een workshopruimte en ‘craftroom’ waar je lekker zelf met diverse materialen en eventuele apparatuur aan de slag kunt die je zelf niet zo snel in huis haalt 

Een wand vol met papiertjes, lintjes, klei, wol, hout, noem het maar op, is toch echt wel de droom. En natuurlijk de sjnacks mogen ook niet ontbreken! 


MeggieWil jij meer weten en wat bijvoorbeeld Sjnacks zijn ga dan naar Hikkup  

 

Leuk als je reageert via: 

Zettje Instagram 

Zettje Facebook 

ZETTElen Instagram

28 november 2021

Anoes: Een groot fan van langzaam leven  

 @liefsanoes - 24 november 2021 

Created with Sketch.

 
Eerst even kennismaken
Mijn naam is Anoes, 23 zomers jong en een echte creatieve duizendpoot. 
Op creatief gebied doe ik graag veel verschillende dingen. Zo maak ik voor Liefs Anoes kleurrijke illustraties, geboortekaartjes en portretten op maat. Ook schrijf ik op freelance basis artikelen en ben ik content creator. 


Hoe Liefs Anoes ontstond

 

Sinds mei 2019 bestaat het Instagram account van Liefs Anoes. Toen ik daarmee begon deelde ik vooral voor mijn plezier mijn creatieve uitspattingen. Zelfgemaakte kaartjes, tekeningetjes en creaties met waterverf. 

Wat begon als hobby, groeide uit naar mijn eigen bedrijf.


Tijdens mijn studie journalistiek heb ik mezelf echt aangeleerd om digitaal te ontwerpen. Uren was ik aan het oefenen en prutsen in Adobe Illustrator. Ik maakte het digitaal tekenen mezelf helemaal eigen en begon te illustreren met mijn Wacom tablet. Een jaar later switchte ik naar tekenen op de iPad met het programma Procreate. Een makkelijkere manier om laagdrempeliger te kunnen tekenen vond ik het.

 Via Instagram kreeg ik mijn allereerste opdracht: het maken van een poster op maat voor een afscheid bij het werk. Kort daarna schreef ik me in bij de KVK en sindsdien maak ik allerlei leuke illustraties in opdracht. 

  

Wat doe ik naast mijn bedrijf 

 

Een van mijn favoriete dingen die ik naast mijn werk doe is het wandelen in de natuur. Ik stap graag het prachtige bos in om de frisse geuren op te snuiven en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. 

Na een wandeling voel ik me altijd frisser, rustiger en opgeruimder in mijn hoofd. 

 

Dat is voor mij ook een belangrijk thema: rust en langzaamaan doen. In deze maatschappij van rennen, vliegen en presteren, is het soms best lastig om af en toe de rem in te trappen.
Ik probeer mezelf te trainen door heel bewust stil te staan bij wat ik doe, wat ik wil denken en waar ik naartoe wil gaan. Met mijn illustraties wil ik anderen inspireren om lief voor henzelf te zijn en bewust stil te staan bij de mooie dingen in het leven. Zo kan ik bijvoorbeeld intens genieten van het maken van verse zelfgemaakte soep. Dat is iets heel kleins, maar iets fijns.

Anoes


Leuk dat je deze blog hebt gelezen! Deze blog is geschreven door mij, Anoes. Ik ben illustrator en een groot fan van langzaam leven. Volg mij op Liefsanoes instagram! 

 

Leuk als je op dit gasschrijven reageert via:
Zettje Instagram
Zettje Facebook
ZETTElen Instagram
ZETTElen Facebook

Zettje: de illustratie bovenaan de Theetuin pagina is ook van Anoes. De gezellige sfeer op de rest van mijn website wordt ook mede mogelijk gemaakt door haar illustraties. Bezoek ook zeker de rubriek ‘Bijkletsen met...’ voor meer Sfeermakers bekijk de persoonlijke pagina van LiefsAnoesvoor meer illustraties en gratis downloads.

24 november 2021

Eerst even kennismaken
Mijn naam is Anoes, 23 zomers jong en een echte creatieve duizendpoot. 
Op creatief gebied doe ik graag veel verschillende dingen. Zo maak ik voor Liefs Anoes kleurrijke illustraties, geboortekaartjes en portretten op maat. Ook schrijf ik op freelance basis artikelen en ben ik content creator. 

Suzanna: Tussen kunst en kitsch  

 @ceramicsbysuzanna - 24 oktober 2021 

Created with Sketch.

Ik ben Suzanna van Petegem en oh, wat zit ik tegen dit schrijven aan te hikken.
Maar goed, ik vind het heel leuk dat Lizette me vroeg naar mijn creatieve overwegingen en ik hoop dat iemand zich in mijn schrijven kan terugvinden. 
Ik ben 49 (en kan dat zelf nog maar niet geloven) en heb samen met mijn partner Simon 3 prachtige kinderen: Eleanora (17), Rufus (15) en Amélie (9). Overdag werk ik voor een leuk bedrijf waar we mooie e-learnings maken. Best creatief maar ook veel uren achter de monitor. Dat was niet altijd zo...  

Lang, lang geleden maakte ik in een piepklein atelier midden in Amsterdam kleurrijk glaswerk en sieraden en daar genoot ik met volle teugen van. 


De grote hoeveelheid uren en lange dagen lieten zich niet makkelijk combineren met kinderen. Hierdoor heb de overstap naar een meer zekere bron van inkomsten op kantoor gemaakt. Maar zoals dat met creatievelingen gaat: mijn vingers willen meer dan typen en photoshoppen.

Toen mijn kinderen nog klein waren was het huis dus altijd vol met knutselspullen. Samen met hen en hun vriendjes en vriendinnetjes kon ik mijn makershart ophalen. 


Toen de kinderen wat groter werden en ik meer tijd voor mezelf kreeg ben ik min of meer bij toeval een paar sessies met klei gaan spelen bij Frederika Zomerman, met wie ik eerder in Amsterdam samenwerkte.
 

En toen gebeurde het… ik was verkocht en schafte binnen de kortste keren een tweedehands keramiekoven aan. 

 

DE EERSTE STAP

De eerste stap is het kneden van de klei zodat er geen lucht meer in zit. Als dit niet goed gebeurt kan het tijdens het drogen of in de oven uit elkaar spatten. Daarna wordt een vorm met de geknede klei opgebouwd uit ringen of plakken.
Na een droogperiode van enkele uren tot een dag, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur, is de klei leerhard geworden en kan het verder bewerkt worden.

Ik heb wel eens geprobeerd om gipsen mallen te maken en met gietklei te werken. Alhoewel zeker niet zo eenvoudig als hoe dat op filmpjes op internet lijkt, is het veel sneller en efficiënter dan het met de hand opbouwen wat ik doe. Maar juist dit langzame proces is voor mij bijna meditatief en ik vind rust in het creëren met de hand. 


Ieder schaaltje wat ik maak is op deze manier uniek, zelfs als ze stapelbaar zijn. 


DE TWEEDE STAP

De tweede stap is om de klei volledig te laten drogen totdat al het vocht eruit is. Dit moet langzaam en gelijkmatig gebeuren, omdat de kans anders groot is dat er scheuren ontstaan of dat het werkstuk vervormt.
 

Per halve centimeter dikte duurt dit ongeveer een week. 


Eenmaal kurkdroog is het werkstuk klaar voor een eerste stook, dat wordt de biscuitbak genoemd. In zo’n 13 tot 14 uur wordt de temperatuur in de keramiekoven opgevoerd tot 1000 °C. Het werkstuk blijft daarna nog een dag in de dichte oven staan tot het weer helemaal is afgekoeld 

 
Na de biscuitbak wordt het werkstuk geglazuurd of met speciale pigmenten beschilderd.

Afhankelijk van de kleisoort en het glazuurtype, moet het werkstuk vervolgens gebakken worden op 1040 °C tot 1250 °C. 

Dit is voor mij het fun gedeelte. 

 
Ik gebruik lagen van patronen en kleuren om functionele gebruiksvoorwerpen te creëren waarvan ik hoop dat ze moderne erfstukken worden. Mijn inspiratiebronnen variëren van vintage en moderne patronen uit kunst en designboeken, tot streetart en de natuur.  
Ik hou ervan om verschillende patronen en kleuren aan te brengen door middel van gekleurde slips, keramische transfers en zeefdrukken.


Het creëren van een visueel interessant oppervlak dat speels is en uitnodigt om aan te raken.

Hoewel ik mezelf autodidact zou kunnen noemen, heb ik veel geleerd van video’s en boeken van grote keramisten.

 
Ook op Instagram zie ik veel voorbijkomen dat me op nieuwe ideeën brengt. Het is zo mooi hoe totaal onbekende creatieve zielen elkaar zo kunnen beïnvloeden en doen laten groeien, maar het voedt in periodes ook wel een soort imposter syndroom bij mij. 

Al dat geweldige werk van anderen doet me soms twijfelen aan mijn eigenheid en of ik mezelf wel met recht keramist mag noemen. 


Een fijne review of comment/like op mijn Instagram pagina doet me nog steeds blozen, maar tegelijkertijd vraag ik me ook wel af waarom mijn makers-ziel die bevestiging toch zo nodig heeft.

Herkenbaar?

Suzanna


Kijk voor meer werk van Suzanna op
@ceramicsbysuzanna

24 oktober 2021


 
Leuk als je op dit gastschrijven reageert via:
Instagram Zettje
Instagram ZETTElen
ZETTElen Facebook pagina  

Marloes: Lijstjes van waarden  

 @bymanoa - 17 oktober 2021 

Created with Sketch.

 
‘Mama, wist je dat je bloemen kunt drogen in een boek?’  

Het is april 2018 als mijn zoon Levi thuis komt met die vraag. ‘Ja dan weet ik wel, zullen we het eens samen uitproberen?’ Zei ik tegen hem. En dat deden we. We stopten mooie bloemetjes in een boek, wachten 2 weken en bewonderden de mooie ‘platte bloemen’, zoals mijn kinderen ze in het begin noemden. Voor deze schatten kochten we bij de kringloop een oud fotolijstje en we maakten er vervolgens een mooi cadeau van voor zijn tante en de beide oma’s. En dat is echt het allereerste begin van By Manoa. 


En nu ik dit schrijf zit ik in de Nettenfabriek in mijn eigen atelier dit blog te schrijven. 

Wat een reis is het geweest de afgelopen jaren! 

Allereerst zal ik mijn even voorstellen: 

Ik ben Marloes, ruim 13 jaar getrouwd met David, moeder van Levi, Juda en Noa en eigenaar van By Manoa. 
Ik maak de mooiste bloemenlijstjes van glas met gedroogde bloemen. Deze lijstjes worden van begin tot eind helemaal gemaakt met de hand. Ik snij het glas zelf, ik pluk de meeste bloemen zelf, ik doe ze vervolgens in zelfgemaakte bloemenpersen en als ze gedroogd zijn dan maak ik er bloemenlijsten van. Dit alles is begonnen met het bovenstaande verhaal en is nu uitgegroeid tot een mooi lopend bedrijf.


Na de eerste keer bloemen drogen met mijn zoon, ben ik steeds meer bloemen gaan drogen.

Al snel had ik via Marktplaats een bloemenpers gevonden waar ik mee aan de slag ging. Maar de lijstjes veranderden wel. Van een gewoon fotolijstje ging het al snel over in lijstjes met dubbelglas met een eigen verzonnen rand er om heen. Toen ik eenmaal begon met dubbelglas lijsten werden de lijstjes steeds mooier.  De lijstjes die ik maakte waren vooral cadeautjes voor verjaardagen en andere gelegenheden. Al snel leerde ik mijzelf ook aan om zelf glas te snijden. Zo kon ik van grote glasplaten kleinere plaatjes op maat maken. 

 

Hoe langer ik er mee bezig was, hoe vaker de vraag kwam of ik ook wat op bestelling kon maken. En dat ben ik gaan doen. Ik vond het heel bijzonder om te zien dat mensen de lijstjes oprecht mooi vonden. Als ik het als cadeau gaf op een verjaardag kreeg ik vaak te horen: ‘ik hoopte al dat ik dit zou krijgen van je.’ 

Hoe meer ik maakte, hoe enthousiaster ik werd. Na een tijdje begon het te kriebelen: zal ik een naam gaan bedenken en een logo laten maken? Een vriendin van mij is grafisch vormgever en wilde mij hier wel bij helpen. 

Samen bedachten we By Manoa. 

Maar waarom Manoa en niet Marloes? 

Hoor ik je denken. Dat zal ik uitleggen. Mijn dochter heet Noa, voluit Manoa Naomi. Manoa betekend geschenk. Deze naam klopt zo bij haar, maar klopt ook zo bij mijn bedrijf. Mijn bedrijf is echt een geschenk dat ik heb gekregen. Daarbij zijn de bloemenlijstjes die ik maak ook vaak een geschenk dat mensen geven aan iemand. En daarom werd het by Manoa. En daarbij  vind ik het ook gewoon mooier klinken dan By Marloes.
 En met een naam en eigen logo werd het steeds echter en steeds meer ging het op een echt bedrijf lijken. 


 In Juli 2018 had ik mijn allereerste markt in Deventer. 

Wat spannend was dat! Want iedereen in mijn omgeving kon het allemaal wel mooi vinden, wie zegt dat anderen er ook op zitten te wachten? Nou, dat zaten ze dus wel! Die dag verkocht ik ruim 40 lijstjes, ik had er ongeveer 90 mee die dag. Het was een groot succes en voor mij het bewijs dat ik op de goede weg zat. Na die markt heb ik besloten mijn baan in de hulpverlening op te zeggen en helemaal te gaan voor By Manoa. In november dat jaar ben ik ingeschreven bij de KVK en was ik ook op papier officieel een bedrijf. 

 


Het meest bijzondere om te maken vind ik de ‘Lijstjes van waarde’ zoals ik ze noem. Dit zijn lijstjes met een speciale waarde die ik op bestelling maak. Je moet dan denken aan bloemen uit een rouw of trouwboeket, of een bloemenlijstje met tekst die een bepaalde betekenis voor iemand heeft. Het blijft speciaal om te maken omdat dit echt heel erg persoonlijk is. Het is mooi het gevoel of idee te kunnen vertalen in een mooi bloemenlijstje dat voor iemand dan heel veel waarde krijgt. 

Hier hoop ik er nog heel veel van te mogen maken. 

 
We zijn ondertussen bijna 2 jaar verder na mijn inschrijving bij de KVK en mijn bloemenlijstjes liggen in een aantal winkels, ik heb een mooie website met webshop. En ik heb nu dus mijn eigen atelier in de Nettenfabriek in Apeldoorn! 

Wat een reis en wat een avontuur! 

Als je mij dit 3 jaar geleden verteld had, dan had ik je niet geloofd. Ik had dit namelijk nooit zo bedacht. Maar het is zo iets dat bij mij past en waar ik van geniet. En dan heb ik het niet alleen over het maken van bloemenlijstjes, maar het hele ondernemen is gewoon echt leuk. Soms ook echt niet trouwens, want als er dan even geen bestellingen binnen komen dan kan me hetzelfde gevoel weer bekruipen als bij de allereerste markt: ‘zitten mensen nog wel op mijn bloemenlijstjes te wachten?’ Maar vaak is dat van korte duur en weet ik nog steeds: 

Jazeker! Er zitten nog een heleboel mensen op mijn bloemenlijstjes te wachten! Ik ben nog lang niet klaar met dit avontuur, dus voorlopig blijf ik nog doorgaan met het maken van bloemenlijstjes met By Manoa!

Marloes

Wil je meer over mij weten? Kijk dan even op www.bymanoa.nl.
Ook ben ik te vinden op Instagram onder de naam By Manoa


Leuk als je op dit gastschrijven reageert via de bijpassende post op ↬ Instagram Zettje, ↬ Instagram ZETTElen 

17 Oktober 2021

Soraya : Handgemaakt in Nederland  

 @handmadeinholland - 19 mei 2021 

Created with Sketch.


Hee, mijn naam is Soraya en ik ben het gezicht achter Handmade in Holland. 
Lizette nodigde mij lange tijd geleden al uit voor een gastschrijven en eindelijk vonden we een gaatje in onze beide drukke planningen. Graag vertel ik je hierbij wat meer over wie ik ben en wat ik doe...


Het ontstaan van Handmade in Holland

In 2016 studeerde ik als 22-jarige af aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Ik had Fine Art gestudeerd en hield me de laatste jaren vooral bezig met redelijk abstracte en vaak grote tekeningen. Voor wat creatieve afleiding hiervan maakte ik in mijn vrije tijd kleine ornamentjes van klei en toen er na het afstuderen niet meteen iets op mijn pad kwam als kunstenaar wist ik al gauw dat ik wilde ondernemen. Ik schreef me in bij de KvK, opende een Etsy shop en MijnWebwinkel, deed mijn best op Facebook, Pinterest en (later ook) Instagram en meldde me aan voor elke markt die ik kon vinden. Ik vond het heerlijk om mensen blij te maken en ook nog geld te verdienen van mijn creaties, maar het bereiken van genoeg en de juiste mensen viel me niet mee.

Dat was het ‘zaadje’ voor het ontstaan van Handmade in Holland. 

Inmiddels drie jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en besloot de verandering te zijn die ik graag wou zien; ik begon een platform waar makers gratis(!) gepromoot konden worden zodat we als community samen kunnen groeien. Dit is nog steeds de kern van alles wat ik doe en de features die ik plaats op Instagram zullen ook altijd gratis blijven. Daar is in de afgelopen drie jaar wel een heleboel bij gekomen, waar ik enorm van geniet. Zo veel dat ik besloot mijn webshop te sluiten en me nu volledig richt op het werken voor en met andere creatieve ondernemers.  


2020 een topjaar voor handgemaakt

In 2020 heeft ‘handgemaakt’ flinke stappen gemaakt voor mijn gevoel en (zonder arrogant over te willen komen) denk ik wel dat Handmade in Holland daar een aandeel in heeft gehad.
Nicole van Handwerkmarkt en ik startte begin 2020 een landelijke campagne om handgemaakt meer op de kaart te zetten. Deze noemde we ‘Het jaar van handgemaakt’ en onder die naam organiseerde we het hele jaar lang ludieke acties om makers in het zonnetje te zetten, creativiteit aan te wakkeren bij mensen en liefhebbers en makers of makers met elkaar te verbinden. Hieruit ontstond vorig jaar mei de eerste Online Creamarkt en dat succes hebben we voortgezet met meer edities en onlinemarktdesign.nl.

 


Waar ben ik nu mee bezig?

Op dit moment ben ik samen met Nicole de puntjes op de i’s aan het zetten voor de vijfde editie van de Online Creamarkt. Vrijdag (21 mei) om 8:00 openen we de digitale poorten weer, dus het is al bijna weer zover.

Deze week herschrijf ik het laatste deel van mijn e-book. Deze gids voor (startende) creatieve ondernemers schreef ik vorig jaar en update ik nu zodat alle informatie actueel blijft en de tips direct toepasbaar.
 

Daarnaast ben ik met een heel tof en vrij groot project bezig, dat gepland staat om begin juni live te gaan. Het is weer een nieuwe manier om te gekke ondernemers uit te lichten via de Handmade in Holland website, waarin de maker centraal staat en er een beleving wordt gecreëerd voor de lezer. Ik wil er nu nog niet te veel over verklappen, maar nieuwsbrief lezers krijgen af en toe een sneak peek. 


Wat gaat de toekomst brengen? 

Hopelijk een boel! Er gaat geen dag voorbij zonder nieuwe ideeën voor blogs, een volgend e-book, mooie samenwerkingen of hele grote projecten. 

Al die ideeën schrijf ik op, of ze nou klein of groot zijn, concreet of nog heel vaag en zelfs de rare uitspattingen waarvan ik denk dat ik er nooit wat mee ga doen. 

Je weet namelijk nooit wanneer zo’n gek of klein idee ineens toch van pas komt of tot inspiratie kan leiden voor iets heel anders.
 
De komende paar jaar wil ik me vooral focussen op de website. Deze uitbouwen met compleet nieuwe projecten, mooie nieuwe diensten om creatieve ondernemers bij te staan en interessante verhalen en waardevolle tips in de vorm van blogs geschreven door mijzelf en de makers die dichtbij mij staan. Zo ontstaat er een klein netwerk of soort team rondom Handmade in Holland en wordt het groter dan mijzelf. Doet me altijd denken aan het gezegde; “als je snel wilt moet je alleen gaan. Wil je ver, ga dan samen.” Ik denk dat (het imago van) handgemaakt nog een lange weg te gaan heeft en het als gegeven nog zoveel kan groeien binnen Nederland.
Dus ik wil ver. Heel ver…
 Ga je mee?


Soraya

Handmadeinholland

19 mei 2021

Leuk als je op dit gastschrijven reageerd via de bijpassende post op ↬ Instagram, de ZETTElen Facebook pagina 

Bregje : GroeiLijnen en GroeiSPURTS  

 @vanbregje - 12 mei 2021 

Created with Sketch.


Ik ben Bregje Raaijmakers, 42 jaar jong, gelukkig samen met mijn man Patrick, zoon Jens(14) en dochter Tara(12) en woonachtig in het mooie Brabant.
In het dagelijks leven combineer ik de zorg voor bovenstaande lieverds (nu in coronatijd een heel beetje meer als daarvoor) met het leven als fulltime illustrator.
Je kunt me kennen van illustraties, onder andere in Flow magazine en lokale bladen en kranten of van mijn online workshops op mijn eigen platform GroeiLijnen of voor de Edding creatives ...

 

Ik ben altijd creatief geweest, was dagen in de weer met tekenen en schilderen. 

Na mijn opleiding aan de academie voor beeldende vorming in Tilburg ben ik aan de slag gegaan als docent tekenen in het voortgezet onderwijs. 

Ik merkte dat ik toch veel van de basis miste en ben daarom, naast mijn lesgeven, in België een specialisatie op het gebied van tekenen gaan volgen aan de academie van Arendonk. 

Ik merkte dat ik als “gevoelig” persoon moeite had met de doelgroep pubers. Elk uur een nieuwe groep voor mijn neus waarvan er altijd wel iemand niet lekker in zijn vel zat.. 

Ik was super enthousiast over mijn vak, maar kon deze kennis moeilijk overdragen. Je staat echt meer als politieagent voor de klas dan dat je vakkennis kunt doorgeven en kinderen kunt enthousiasmeren. 

Ik merkte na een paar jaar dat dit me echt meer energie kostte dan dat het opleverde en kreeg een burn-out. Ik was nog jong en besloot het over een heel andere boeg te gooien. Ik maakte de overstap naar werken met verstandelijk gehandicapten en richtte met hun kunst een mooi atelier met een kunstuitleen op. Ik heb jaren met plezier gewerkt met deze pure mensen. 

Nog weer later besloot ik thuis te blijven voor mijn kinderen en bouwde ik daarnaast rustig aan mijn eigen bedrijf met diverse illustratieopdrachten en projecten op maat. 

  

Ik werk als illustrator voornamelijk editorial (voor de bladen) en ik maak muurtekeningen op locatie. 

Ik vind veel leuk op tekengebied en wissel graag af. 

Omdat de juf in mij graag kennis overdraagt geef ik ook veel workshops op locatie en maak ik graag complete programma’s op maat of zet (teken)projecten op voor scholen of bedrijven. 

Dat laatste viel in de coronatijd natuurlijk van de ene op de andere dag weg. 

Ik merkte wel dat veel mensen die mijn workshops volgden (of gebruik maakten van mijn op maat lessen) de lessen en de “live” contacten misten. 

Ik ging zelf ook mijn volle tekentafels missen, de energie die het samen creëren oplevert en de creatieve kruisbestuivingen die ontstaan. 

De ideeën in mijn hoofd stopten natuurlijk ook niet. 

Ik ging zelf, om geestelijk gezond te blijven, bijna dagelijks even een uurtje creatief aan de slag. 

Toen bedacht ik dat het fijn zou zijn om samen aan de slag te gaan en elkaar creatief te stimuleren. 

Ik ben me gaan verdiepen in het online aanbieden van lessen. Wat had ik nodig, en hoe pak je dat aan. 

Het lesgeven zelf vind ik een eitje, maar die technische zaken en uitzoeken hoe alles precies werkt vond ik een flinke uitdaging! U

  

Ik besloot een creatief platform op Facebook op te zetten en hier op zondagmiddagen gratis online live workshops aan te bieden. 

Ik noem het GroeiLijnen omdat je door middel van tekenen/ het zetten van lijnen creatief (en persoonlijk) kan groeien!! 

In Oktober van 2020 starte ik voorzichtig op Facebook en nu heb ik al meer dan 1000 volgers op GroeiLijnen op Facebook en 300 op instagram. 

Omdat er meer vraag was naar lessen, buiten de gratis workshops op zondagmiddag, ben ik cursussen gaan ontwikkelen. Deze GroeiSPURTs bestaan steeds uit acht frisse nieuwe opdrachten die de deelnemer kan bekijken waar en wanneer het hem of haar uitkomt. 

Ik probeer de workshops uitdagend te maken, te prikkelen met titels en materiaal en probeer om alles laagdrempelig, betaalbaar en “leeftijdloos” te maken. 

Niet gericht op kinderen of volwassenen, beginners of professionals, maar toegankelijk voor iedereen op elke leeftijd en elk niveau. 

Er sluiten hele gezinnen aan, en mensen van 4 tot 78 jaar oud! Je kunt dus samen aan de slag of lekker alleen. 

De persoonlijke groei die iedereen meemaakt vind ik heerlijk om te zien en te stimuleren. Vandaar ook de naam Groeilijnen!! 

  

Alle gratis online workshops zijn nog terug te kijken onder het kopje video’s op de Facebookpagina van GroeiLijnen : 

 

Op donderdag 20 mei start een nieuwe GroeiSPURT met als thema : Buiten de lijntjes. 

8 nieuwe online workshops waarbij we samen buiten de lijntjes gaan kleuren. 

 

Ik gun jou een creatieve GroeiSPURT, dus als je interesse hebt kijk zeker even op.

Bregje  

 

www.Facebook.com/VanBregjeIllustraties  

Mijn meest recente illustratiewerk zie je op 

www.instagram.com/van.bregje 

  12 mei 2021


Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ ZETTElen Instagram of de ZETTElen Facebook pagina 


Bernice : Stip aan de horizon  

 @benieuwen - 5 mei 2021 

Created with Sketch.

 
Ik ben Bernice en ik ben de bedenker van Benieuwen, een online kaarsenwinkel waar je kaarsen vindt van gerecyclede materialen. Restjes kaarsvet tover ik om in kaarsen waarbij ik met de vormgeving hiervan er mijn eigen draai aan geef...

Ik neem je even mee terug naar onze vakantie in Maleisië. 

Na rond te hebben getrokken zijn we een paar dagen neergestreken op het mooie eiland Langkawi. Prachtig resort aan zee, heerlijk eten en drinken. Lekker bijkomen. Van het zwembad op en neer hobbelen naar zee, fijne afwisseling. Tot de dag dat het tij gekeerd was en er ladingen afval aanspoelden op het strand. Wat ik toen zag was gewoon bizar. Laten we zeggen dat de complete huisraad van een cruiseschip op het strand lag en in zee lag te dobberen.
Dat deed echt wat met mij.
 


Niet dat ik nou, naar aanleiding van deze ervaring, zo specifiek op zoek ben gegaan naar iets wat de wereld een beetje beter zou maken. Ik denk dat mijn onderbewustzijn daar een rol in heeft gespeeld. 

Mijn  uitdaging zit hem in het feit dat ik erg gevoelig ben. 

Daardoor loop ik snel tegen organisatorische zaken aan binnen een bedrijf. Daar verzet ik me dan ook heel erg tegen. Vaak vind ik de gang van zaken echt niet goed en merk ik het ook op als collega’s weer het hoofd laten hangen. Daar heb ik al mijn hele werk carrière last van. Zo ben ik al een aantal keer van werk verandert. Van een groot concern tot een eenmanszaak waarbij ik de tweede persoon werd. Langzaam maar zeker werd het me duidelijk dat er altijd een probleem blijft bestaan voor mij. Ik ben niet de gene die de besluiten neemt in welke koers de organisatie vaart. 


De oplossing is voor mezelf beginnen. 

In beginsel wilde ik graag meubels maken van bestaand hout, maar bij gebrek aan ruimte en het kunnen hanteren van een invalzaag, haha, heb ik dit idee laten varen. Op een dag zat ik weer eens te overdenken wat ik dan zou kunnen doen? Waar zit een gat in de markt? En toen viel mijn ook op mijn opgebrande waxinelichtjes. Veel kaarsvet bleef over. Toen heb ik een oproep gedaan op Facebook en daarin gevraagd of mensen restanten van kaarsen willen bewaren. Daar kwam veel reactie op. Mensen zijn echt bereid om dat afval te scheiden zodat er weer iets nieuws van gemaakt kan worden. 


Met mijn kaarsen richt ik me op mensen die het duurzame karakter kunnen waarderen. De effort die er in is gestoken en het feit dat er kilo’s kaarsvet worden omgesmolten door mij en niet door de afvalverwerker. Toch is er nog een hele slag te behalen omdat ik merk dat mensen parafine en stearine afschrijven en enkel kaarsen van koolzaadwas te willen kopen. Maar mijn gedachtegang is dat alles wat al geproduceerd is beter eerst opgemaakt kan worden. Ik stel me wel eens voor dat er helemaal geen parafine of steafrine wordt geproduceerd. Dan heb je in de wereld nog zoveel over om kaarsen van te maken. 

Zelfs van de kaarsen van Benieuwen kun je weer nieuwe kaarsen maken! Denk daar maar eens over na.

 
Corona gooit roet door het eten. Helaas heb ik niet de groei kunnen maken die ik voor ogen had. Maar dat komt wel weer. Dan wil ik er graag voor zorgen dat de kaarsen in winkels te vinden zijn zodat mensen ze kunnen aanraken. Daar zal uiteindelijk de kracht liggen voor het verkopen van mijn kaarsen.

Omdat dit alles er voor heeft gezorgd dat ik ruimte heb qua tijd, heb ik in december 2020 een drastisch besluit genomen. De baan ik die ik toen nog had heb ik in overleg mijn toenmalige werkgever opgezegd. Ik was doodongelukkig en compleet overprikkeld waardoor het ook gewoon niet meer ging. De volgende stap was een bezoek aan de huisarts die adequaat heeft gereageerd waardoor ik nu een traject volg waarbij ik werk aan mijn gevoeligheid. Het werd tijd om dit aan te pakken omdat ik mezelf echt zoveel jaren te kort heb gedaan. Het zal een vorm van burn-out zijn. We hebben het beestje geen naam gegeven. Hoeft ook niet. Bewustwording is het sleutelwoord in dit verhaal. En ik wordt me steeds meer bewust van mijzelf.  


Mijn stip op de horizon staat! 

En daar werk ik nu naartoe. Binnen in mij brand een waakvlam. Uiteindelijk wil ik dat vuurtje opstoken en alle ideeën die ik heb ten uitvoer brengen. Dan ga ik ondernemen! Dan ga ik pas echt goed voor mezelf zorgen en zelf besluiten nemen in welke koers mijn organisatie opgaat. Voelt goed hoor, om dit hardop te zeggen.

Bernice
@Benieuwen

5 mei 2021

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 

Evelien : Eigenwijze en kleurrijke creativiteit 

 @studio_eev - 28 april 2021 

Created with Sketch.


Hé daar! Ik ben Evelien eigenaresse van StudioEEV. Een duizendpoot met te weinig handen, en met niet genoeg uur in een dag. Ik neem een kopje muntthee met honing, wat wil jij?...


Met een diploma Grafisch Vormgeven en een diploma Interieur Vormgeving op zak zit het met de creatieve basis wel goed. Al van jongs af aan was ik áltijd aan het knutselen en/of tekenen, creëren en dit is uiteindelijk uitgegroeid tot mijn eigen bedrijf.  

 

“Maar eh Eev... wat doe je dan precies?”  

Laat ik daarvoor eerst even beginnen waarmee het begonnen is en hoe dat is gegroeid naar de huidige vorm. Vanaf de middelbare school begon ik met het tekenen van realistische onderwerpen, portretten, flora en fauna. Langzaamaan ontwikkelde zich dit tot een eigen stijl. Zwart/wit pentekeningen in z’n geheel opgezet met streepjes en stipjes. Maar als je een volledige tekening maakt bestaande uit stipjes en/of streepjes dan doe je daar wel even over. Ik wilde mezelf uitdagen om een soortgelijke tekening te maken maar dan in 30 à 45 minuten. En zo begon ik het met het tekenen van dieren in een lossere stijl.  

 

Dit viel in juni 2018 samen met de komst van mijn zoontje Ties, en ging ik langzaam maar zeker mij wat meer richten op het illustreren van geboortekaartjes en illustraties op posters voor op kinderkamers. Toen kwam er ook een tweede hobby bij. Het met de hand maken van kinderkamer accessoires. Kleine oplages, volledig met de hand gemaakt.  

 

Dus kort samengevat, wat doe ik? Ik maak eigenwijze, kleurrijke illustraties en accessoires voor op kinder- en/of babykamers onder mijn eigen label StudioEEV.  

 

Naast StudioEEV werk ik 16 uur voor zorgorganisatie PGVZ in een interieurwinkel met dagbesteding. Een mooie manier om toch een stabiel inkomen te hebben en onder de mensen te zijn. 

 

Hoe doe ik dat? 

Voorheen tekende ik alles met de hand, mijn favoriete fineliners zijn van Micron. Sinds de komst van mijn geliefde IPad + Apple Pencil teken ik 9 van de 10 keer digitaal. Een groot voordeel hiervan is toch wel het uitgummen, een gemaakte stap kunnen verwijderen en het werken in lagen. Ik werk hiervoor met de app ProCreate. Bovendien kan ik de gemaakte illustraties met 1 druk op de knop naar mijn MacBook sturen en hoef ik dus niet zoals voorheen alle illustraties in te scannen.  

 

De kinderkamer accessoires maak ik wel volledig met de hand. 

Het heerlijke langzame werken, met je handen iets kunnen creëren werkt als een soort meditatie voor mij. Ik zie het ook als een soort ambacht. Netflix serie aan, mijn project bij de hand en dan gaan met de banaan! Het voordeel van wat ik doe is dat ik het in principe overal kan doen, en dat het weinig ruimte in beslag neemt. Op dit moment heb ik een werkkamer in huis, waar het een creatieve wirwar van voorraad, inspiratie en materiaal is. 


Hoe zie ik de toekomst van StudioEEV voor me? 

Op dit moment ben ik bezig om echt een combinatie te kunnen maken tussen mijn illustraties en de handgemaakte kinderaccessoires. 

Ik ben bezig met het ontwikkelen van meer producten gemaakt van textiel. Het eerste wat je hiervan zult zien zijn textielposters met daarop illustraties van dieren in diverse thema’s.  

Maar ik heb ook grootse dromen. Ik zou heel graag een toffe kids concept store willen beginnen. Met een duurzame inslag, mooie, kleine (wellicht handgemaakte) producten. Een plek waar kinderen kunnen spelen, waar je kunt zitten voor kopje thee of koffie met taart. Oftewel een hippe conceptstore zoals je ze nu voor volwassen ziet maar dan met kids als hoofdonderwerp.  

 

Nou... ik heb mijn muntthee op. Maar wie weet zie ik je in de toekomst wel in mijn kids concept store om daar lekker kopje thee te drinken! 

Voor nu ben ik te vinden op Instagram @studio_eev en op www.studioeev.nl, zie ik je daar? 

 

Liefs, 

Eev
@Studio_eev

28 april 2021

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 

 

Elise : Creatieve duizendpoot 

@Joopdigitalstudio - 21 april 2021 

Created with Sketch.


Hoi allemaal, ik ben Elise, eigenaar van de webshop JOOP digital studio. 
Als enige medewerker van JOOP ben ik eigenaar, ontwerper, productiemedewerker, assemblagelijn, boekhouder, fotograaf en creatieve duizendpoot...

Dit is dan ook precies de reden dat ik een eigen bedrijf heb: voor mijn persoonlijk en creatieve groei. 

JOOP doe ik maar één dag in de week, hiernaast werk ik 4 dagen in de week als Innovatie Ingenieur voor een beton fabrikant. Dit is echt een mannenwereld. Dit kan ik prima aan, want ik heb jaren ervaring opgedaan rond met mannen werken tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit, maar toch miste ik wat. En dat wat ik miste vind ik juist in mijn eigen bedrijf terug. 

Ik vind het heerlijk om dan de laatste dag van de week mijn feminiene en creatieve kant te kunnen gebruiken, al is mijn productie methode toch weer heel technisch. 

  

De onderdelen van mijn producten maak ik met een lasersnijder. Voor de aansturing van deze machine moet ik digitale tekeningen hebben. Daarom is veel van het werk wat ik doe voor het ontwerpen en produceren van de producten van JOOP digitaal. Ook dit heb ik allemaal geleerd in mijn studie Werktuigbouwkunde. Het was dan meer op het ontwerpen van machines gericht, maar je kan deze kennis gelukkig ook uitstekend toepassen op sieraden en accessoires!
 
De meeste van de producten die ik maak zijn gemaakt van hout, een mooi natuurlijk product. Door de prachtige houtnerven is geen enkel producten identiek! Verder gebruik ik glas en soms wat wit of goud acryl. Uiteindelijk worden alle laser gesneden onderdelen door mij met de hand afgewerkt en geassembleerd. Heerlijk vind ik dat, lekker met mijn handen werken. 


De liefde voor met mijn handen werken heb ik van mijn moeder meegekregen. Vanaf jongs af aan waren wij samen aan het knutselen. We deden van alles! 

We maakten sierraden met kralen en klei. We bouwden een poppenhuis en gingen dan meubels maken of met fimo het eten voor in de keuken maken. Ik heb zelfs na mijn middelbare school gekeken naar een opleiding om horloges te leren maken, ook echt handwerk! Uiteindelijk heb ik daar niet voor gekozen, maar wel heb ik naast mijn Werktuigbouwkunde studie nog een korte avondopleiding horlogemaken gevolgd en kan ik nu dus eenvoudige mechanische horloges in elkaar zetten. Ook nu, buiten JOOP, ben ik vaak bezig met mijn handen. Zo maak ik nu ook vilten bloemen voor in huis.

Voor JOOP digital studio heb ik een collectie van kant en klare producten in de webshop staan. Echter vind ik het veel leuker om samen met een klant iets nieuws te maken en te zorgen dat een product geheel aan iemands wensen voldoet! Het leuke hieraan is dat ik elke keer weer nieuwe ontwerpen mag maken en dat de klant naar huis gaat met iets unieks wat niemand anders heeft en wat 100% bij hen past. En met de lasersnijder is het ook heel goed mogelijk om het handgemaakte product van iemand anders verder te personaliseren. Zo heb ik bijvoorbeeld voor een Nederlandse webshop met handgemaakte macramé hangers kleine houten labels met een logo mogen ontwerpen. Ook heb ik samen met Franse kunstenaar al twee broches van hout ontworpen, die zij dan na assemblage nog met de hand beschilderd. 

Zoals elke handwerker weet, het persoonlijke tintje is wat die producten juist zo mooi maakt en ik vind het te gek als we daar samen iets moois van maken!


Elise
@Joopdigitalstudio
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op ↬ Instagram 

21 april 2021

Natasja : De grote stap wagen? 

@StudioKnottie - 7 april 2021  

Created with Sketch.

 
Ik ben Natasja en het creatieve brein achter Studio Knottie. Al van kinds af aan was ik creatief met echt gewoon alles. Je kon het zo gek niet bedenken of ik maakte er wat van. Ik was altijd al bezig met mijn handen, zo maakte ik altijd mijn eigen kaarten en knutselde ik er wat van af op een dag. Buiten het feit dat ik super sportief was en al vroeg begon met turnen kon ik ook mijn energie kwijt in deze sport...


Waar sta ik in het leven:

Momenteel zit ik op mijn kantoortje in ons nieuwe huis met een overactieve baby in mijn buik. Nog maar 4,5 weken en dan ben ik uitgerekend. 

De zwangerschap was voor mij tot nu toe alleen maar zwaar en eigenlijk niet zo genieten zoals ik had gehoopt. Ik ben een echte ADHD-er en ik kom er steeds meer achter dat ik dit niet zie als een stempel maar als een gave. Want er zijn nou eenmaal meer positieve punten aan iemand met ADHD vind ik dan negatieve. Als je toch ziet wat ik kan en voor elkaar krijg als ADHD-er tegenover iemand die dat niet heeft ben ik onwijs trots op mezelf. Misschien is de baby daarom wel zo overactief omdat ik dat normaal natuurlijk ook ben. Nou daar is de afgelopen 8 maand niks van te zien hoor. Heb weinig gedaan en kon ook vrij weinig. De kwalen liepen in elkaar over en de vermoeidheid is nooit weg geweest. Ik ben mezelf niet, dit is niks voor mij. Daar ben ik achter. Laat die baby maar komen want ik ben er helemaal klaar voor. Klaar om weer een normaal leven maar dan met baby te gaan runnen. 


Wat doe ik: 

Ik heb een eigen webshop genaamd Studio Knottie. 

Dit is mijn droom, mijn passie en mijn leven. Dit zou ik niet willen missen. Ik heb de leukste klanten en maak de prachtigste op maat gemaakte producten voor hen. Ook ben ik sinds twee jaar steeds meer aan het tekenen geslagen en maak ik dit op de computer tot ware illustraties. Helemaal m’n draai in gevonden merk ik. Nu nog een mooie iPad met Procreate er op want dat zou wel relaxt zijn dat ik dat lekker van uit de bank of onderweg kan gaan doen zonder achter de computer hoef te zitten.  

Hoe doe ik dat:

Ja momenteel is dat met de zwangerschap allemaal anders natuurlijk maar laat ik beginnen met hoe ik dat toen deed, jaren terug.

 

Ik ben met Studio Knottie begonnen (voorheen Happybun) toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out. De psycholoog wilde dat ik dingen ging doen wat mij blij maakte en waar ik gelukkig van werd. Maar ik kan je zeggen dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is echt zo, vooral in een burn-out denk je aan niks anders dan: wat moet ik met mezelf, wat wil ik met mezelf en wat wil ik met mijn toekomst. Niks is leuk en nergens heb je zin in. Althans dat had ik dan weer, het is voor iedereen vast weer anders. Toch probeerde ik lekker met vriendinnen wat te shoppen maar oh wat was ik blij als ik weer op de fiets naar huis ging. Eenmaal thuis was ik weer waar ik voor mijn gevoel hoorde, gordijnen en deuren dicht dat was het beste. Niemand hoefde te zien hoe ellendig ik me voelde. Toch begon ik me enorm te vervelen naast al dat niksen, moe zijn en nergens zin in hebben. En begon ik langzamerhand weer wat te gaan knutselen want dat maakte me immers toen ik klein was al echt gelukkig. Hierin kan ik de tijd echt verliezen merk ik. Eenmaal wat leuke Pinterest inspiraties opgezocht te hebben en mijn eigen draai daar aan te hebben gegeven begon ik na mijn idee op te bloeien. Ik sleepte mezelf naar de achtertuin en moest van mezelf lekker in de zon bezig zijn. Die zon heeft me echt goed gedaan denk ik. Al was ik er nog lang niet de eerste stappen zijn gezet merkte ik. Maar al gauw liep ik alweer over van de ideeën en schreef ik ze maar op om er ooit eens aan te beginnen zodat ik al die leuke ideeën gebundeld had. 

 

Toen ik weer begon met werken merkte ik dat meteen 40 uur na een lange tijd thuis te hebben gezeten wel veel gevraagd was van mezelf. 

Toch ging ik door want hé als een ander dat kan kan ik dat ook gewoon. Naast deze baan runde ik mijn webshop gewoon nog steeds. Ik had bij deze baan wisselende tijden dus dat was heel vervelend, kon er geen pijl op trekken maar ik ging door, dit was mijn droom en die gaf ik zomaar niet op.

Later kreeg ik een andere baan, eentje die veel beter bij mijn paste. Qua werk en ook qua werktijden. Gewoon van maandag tot en met vrijdag van 6 uur tot half 3. Perfect! Want eenmaal thuis kon ik nog een dik uur bezig zijn met mijn droomwebshop. Want die orders lopen gewoon door ook al werk je 40 uur voor een baas naast je webshop. Toch vond ik dit enorm zwaar en wilde ik een dag minder gaan werken. Maar wat zouden ze op het werk daar van vinden dat is natuurlijk niet wat zij zochten. Ik besloot het niet te doen, ik verdiende goed en besloot de orders niet meer elke dag te gaan verzenden maar op een bepaalde dag in de week.  


  

Nu 2021 zit ik dan thuis met zwangerschaps verlof en steeds meer geloof ik in mezelf dat ik dit kan. Dat ik geen vaste baan nodig heb naast mijn webshop. Hoe meer tijd ik er in kan steken hoe meer ik er natuurlijk uit kan halen. Toch voelt het spannend aan dit idee, en tegelijk geeft het me kracht. 

Straks met een baby thuis zitten en volledig voor mezelf kunnen werken is wel een droom. 

Al zal het eerst heel pittig zijn ik geloof er in dat ik dit kan. Maar ga ik het ook daadwerkelijk doen? Daar moet ik nog even goed over nadenken en bekijken hoe de baby zal zijn, en hoe ik het straks allemaal klaarspeel naast elkaar. Maar dat het mijn ultieme droom is dat is zeker. 

 


Waar ben ik op dit moment mee bezig: 

Momenteel veel met de baby natuurlijk maar nu de laatste weken kan ik ook wat meer voor Studio Knottie doen dat voelt echt als een bevrijding naast al dat moe en energie loos zijn. Ik ben weer verder gegaan waar ik stopte met de illustraties die ik ooit eens gemaakt heb, daar zijn toevallig deze week de notitie blokken van binnen gekomen en er komt nog meer aan. Verder ben ik bezig met een assortiment maken wat mij wat meer rust gaat geven met het maken en inpakken van orders. En dan bedoel ik meer spullen van papier dat kost me minder tijd en vind ik ook super leuk om te doen. De voorraad hiervan is makkelijker bij te houden en te bestellen dan dingen die ik natuurlijk met de hand maak, die gaan overigens echt niet weg hoor. Dat blijf ik doen. Het zelf maken van producten blijft mijn passie en dit laat ik dan ook niet meer los. Er komt nog zoveel aan maar ik besef dat ik de tijd er niet voor heb, nu in de zwangerschap ben ik meer moe dan actief helaas en voorheen werkte ik er 40 uur naast. Misschien toch maar de stoute schoenen aantrekken en volledig er voor durven te gaan. Zodat ik er meer tijd in kan steken en ook meer energie en voldoening uit kan halen. 

 

Veel liefs, Natasja  

@StudioKnottie

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram 

 

Carolina : Hoe mijn droom werkelijkheid werd

 @Pabloospottery - 31 maart 2021 

Created with Sketch.

 
Tijdens mijn studie heb ik veel verschillende beeldende vakken mogen proeven. Van levensgrote schilderijen maken, tot etsen, tot digitale media, tot keramiek. 

Vanaf de eerste les waar we met klei gingen werken, was ik meteen verkocht. Het gevoel van de zachte klei die langzaam door je handen wordt gevormd vind ik magisch. Op eigen houtje ben ik later in mijn studie ook gaan pottenbakken.  
 


In de zomer van 2020 ben ik, middenin de corona crisis, afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht. Dit klinkt misschien verdrietig, maar de corona pandemie is voor mij een groot voordeel geweest. 

Hierdoor heb ik namelijk de tijd gehad om in onze eigen achtertuin een keramiek atelier te bouwen. Samen met mijn verloofde hebben we het tuinhuis compleet omgetoverd tot atelier. Ik wilde best vanuit huis afstuderen, maar het moest en zou in de vorm van keramiek zijn.

 


Eigenlijk ben ik opgeleid tot docent beeldende vorming. Hoewel ik graag lesgeef, zie ik mijzelf niet fulltime voor de klas staan. Van binnen wist ik al langer dat ik het liefst voor mezelf zou willen beginnen. Ook al ben ik jong, het voelt alsof het ondernemen in mijn bloed zit. 

Na het afstuderen besluit ik dan ook om ervoor te gaan. Na een bezoekje aan de Kamer van Koophandel en een gesprek met de bank voelt het ineens heel officieel.

Ik ben 24 en ik wil mijn geld verdienen door handgemaakte keramieken producten te verkopen en workshops pottenbakken te geven. 

Misschien ambitieus, maar in mijn ogen niet onmogelijk. Met de gedachte dat iedereen ergens moet beginnen, en ik dus ook, begin ik in augustus 2020 vol goede moed met Pabloos Pottery. 

 

Nu zijn we ruim een half jaar verder. Een half jaar waarin weer ongelofelijk veel is gebeurd. De workshops pottenbakken bleken een succes te zijn. De wachtlijst zat binnen no-time vol en ik draaide volle cursusweken. De verkoop van producten is moeilijker. Een eigen stijl vinden, verpakkingen regelen en prijzen opstellen is nog een vak apart, maar met de tijd gaat dit steeds beter. Gelukkig blijf ik hierin leren en groeien. Op dit moment werk ik het liefst op bestelling.
Nu heb ik bijvoorbeeld een bestelling van 50 mokken. Daar ben ik wel weer eventjes zoet mee.
 
 

Voor in de toekomst heb ik grootse plannen voor Pabloos Pottery. 

Ik wil graag uitbreiden zodat ik aan meer cursisten tegelijk les kan geven. Ook staat het op de planning om een vierweekse cursus aan t bieden. Ik vind het erg leuk om mijn passie voor keramiek te kunnen delen. Hoe bijzonder is het dat we in dit digitale tijdperk massaal tijd vrijmaken om een oud ambacht als pottenbakken te leren? 


Carolina
 

@Pabloospottery

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram Sanne : Creatief ontwikkelen 

@CreAngle_ - 24 maart 2021 

Created with Sketch.


Hoi hoi, ik ben Sanne, een jonge, enthousiaste spring in het veld als het gaat om creativiteit! Sinds mei 2020 sta ik ingeschreven bij de kamer van Koophandel onder de naam “Creangle”. Waarin ik me richt op creatieve workshops en kinderfeestjes in Zuid-Limburg. Naast het runnen van mijn bedrijf ben ik op dit moment aan het afstuderen van de HBO opleiding Built Environment, met de specialisatie Bouwkunde... 

 

Van jongs af aan ben ik altijd heel creatief bezig geweest, vanaf mijn 4e levensjaar mocht ik bij mijn oma (die coupeuse was) al van alles van stofjes maken. 

Eigenlijk was ik vroeger - maar ook nu nog -  altijd wel met iets bezig om te creëren, als het niet breien of naaien was dan was het wel kaarten maken, tekenen, hout branden, schilderen, boetseren of bloemschikken, en nu ben ik me aan het verdiepen in de wereld rondom de Cricut. Creatief ontwikkelen heet dat toch?  


Ik heb altijd al geweten dat ik huizen wilde gaan bouwen en ben toen na mijn middelbare school, bouwkunde gaan studeren. 

Zelf ontwerpen, met mensen keuzes maken, verschillende materialen leren kennen en dan ook nog het huisje zelf bouwen is mijn droombaan. Maar op mijn huidige  opleiding miste ik toch een stuk creativiteit en het echt doen van dingen. Met je handen bezig zijn en iets creëren. Daarom ben ik uiteindelijk 3,5 jaar geleden gestart met de coupeuse opleiding naast mijn huidige studie omdat ik heel graag de echte technieken van het vak wilde leren om mijn eigen kleding te maken, aangezien ik dat helaas niet meer kon vragen aan mijn oma.

Een jaar geleden heb ik deze opleiding afgerond, niet veel maanden daarna brak corona uit, ik ben toen begonnen met het naaien van iets simpels, de mondkapjes, om medewerkers in zorgcentra hier van te voorzien, uiteindelijk ook om aan buurtbewoners te verkopen. 

Dat liep als een sneltrein! De eerste weken was voor mijn gevoel echt massaproductie draaien. Daarvoor gaf ik ook wel al eens een bloemschikworkshop en naaide ik tassen en kleding, maakte ik dromenvangers en macramé wandhangers en brandde ik tientallen snijplanken met zelfgetekende figuurtjes. Toen ik een keer alles bij elkaar ging optellen, wat ik daar nou echt van verdiende, piepte mijn oren even. Want nee dit kon ik echt niet meer zo even naast mijn normale bijbaantje erbij gaan verdienen zonder dat ik echt een bedrijf zou gaan beginnen. Toen heeft het toch nog een paar maanden geduurd voordat ik echt de knoop door hakte en me ging inschrijven bij de kamer van Koophandel.  


De naam die ik mijn bedrijf gegeven heb komt (natuurlijk) van het creatieve af. Maar naast het creatieve heb ik ook heel veel met het spirituele, zelf ben ik erachter gekomen dat ik een healer en medium ben, op zijn minst gezegd, een echte HSP’er. 

Hierin zoek ik mijn weg nog, maar uiteindelijk wil ik ook spirituele workshops gaan geven naast de creatieve workshops en -kinderfeestjes in mijn bedrijf. Vandaar dat het woord Angel (vrij vertaald: engel) ook in de bedrijfsnaam is opgenomen. Nu zie je dat Creangle niet precies hetzelfde als “angel” geschreven is maar als “angle” (vrij vertaald: hoek). Als ik namelijk alle creatieve onderwerpen in mijn bedrijf samen pak dit altijd vanuit een andere hoek wordt bekeken, omdat er altijd andere technieken voor een bepaalde creativiteit nodig zijn en omdat creativiteit in zijn geheel nooit bij iedereen hetzelfde geïnterpreteerd en verwerkt wordt. Wat ik daarmee bedoel is dat iedere handgemaakte creatie daardoor verschillend en uniek is. 

Nu, eind maart 2021, zijn de corona-maatregelen nog erg streng waardoor er helaas geen creatieve workshops of kinderfeestjes in mijn eigen atelier gegeven worden. En omdat ik ook niet weet hoelang dat deze maatregelen stand houden ben ik begonnen met het verkopen van mijn handgemaakte creaties, nu nog via mijn facebookpagina @creangle en Instagram @creangle_ (Wie weet zie ik jou daar ook 😉). Maar vanaf april 2021 zal ook de webshop (www.creangle.nl) online gaan en worden alle handgemaakte creaties en DIY-pakketten van Creangle ook daar verkocht! 

 

Graag wil ik Lizette bedanken voor het geven van zo’n bijzonder podium aan creatieve ondernemers. Wat mooi en lief dat je mijn verhaal wil delen, hartelijk bedankt!

Creatieve groetjes van, 

Sanne 

@CreAngle_
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram 

Karin : Alleen maar coole dingen 

@studiocooliejoelie - 17 maart 2021 

Created with Sketch.

Ruim twee jaar geleden startte ik, Karin, Studio Cooliejoelie. De studio voor papierkunst, het maken van herinneringen, voor ontspanning en verwondering. Dat ik deze studio op dat moment begon kwam niet uit de lucht vallen, daar gaat al een lange geschiedenis aan vooraf...

Lieve lezer, wat leuk dat ik je mee mag nemen in mijn verhaal..

Na mijn studie Ruimtelijke Vormgeving besloot ik Autonome kunst te gaan studeren, althans dat was mijn wens al van jongs af aan, een droom die ik mocht verwezenlijken. Deze opleiding stimuleerde je eigen ontwikkeling als kunstenaar. Er waren werkplaatsen binnen de school waar je je kon specialiseren in een materie of techniek. Denk aan zeefdrukken, ceramiek, fotografie, grafische zoals etsen en grafiek. 


Ik stuiterde van de ene naar de andere werkplaats om informatie en skills eigen te maken. 

Daarnaast nam ik deel aan verschillende projectgroepen. Het verschil tussen 2D en 3D fascineerde me en ik studeerde uiteindelijk af met verschillende installaties waarin film, werk op wanden als ruimtelijk werk een geheel vormde voor de ultieme beleving. Kunst is dan ook naar mijn mening een beleving. 

 

Na mijn studie aan de kunstacademie ben ik een docentenopleiding gaan doen en al snel stond ik voor de klas als kunstvakdocent. 

Dat voor de klas staan is als een rollercoaster gegaan. Vanuit mijn opleiding in Utrecht hoorde ik dat er een baan vrij kwam op de middelbare school op Texel. Na kort overleg met mijn vriend zijn we er voor gegaan. Tweede kerstdag (een kleine maand later) verhuisden we naar het eiland! 

 

Inmiddels sta ik al heel wat jaar voor de klas. Een beroep dat geen dag hetzelfde is, een beroep wat me scherp houdt, van me verwacht dat ik mee ga met de ontwikkelingen van de tijd. Ik geef vier dagen in de week les in de kunstvakken op de middelbare school.

 

Drie jaar geleden was dit nog een fulltime baan voor me. Inmiddels werk ik minder uren in het onderwijs en combineer ik het met de studio. Een combinatie die goed te maken is omdat het op elkaar aansluit. 

 

Toen ik vier jaar geleden te horen kreeg dat de school zou gaan inkrimpen en dit invloed zou kunnen hebben op mijn aanstelling, heb ik eindelijk het lef gehad om met een lang gekoesterde droom te beginnen: mijn eigen studio! 


Jaren daarvoor had ik het met een collega er al wel eens over: hoe gaaf zou het zijn om onze eigen studio te hebben? Te kunnen creëren, workshops geven en een webshop met alleen maar coole spulletjes. 

‘We gaan alleen maar coole dingen doen dan, en we noemen het Cooliejoelie’. 

Zo ontstond de naam van de Studio al voordat de studio er was. 

 

Dit nooit echt vergeten te zijn, kwam het er dan uiteindelijk van. De droom werd alleen maar realistischer! Al zat aan het concept wat ooit was bedacht nog wel een aantal haken en ogen. Zo vind ik nog steeds veel te veel leuk, en heb ik moeite met keuzes maken. Niet echt een geweldige eigenschap voor het runnen van een eigen bedrijf. 

 

Ik wilde me echt specialiseren in één ding, maar ook de vrijheid houden om te kunnen experimenteren tussen 2D en 3D. Ik wilde textuur en structuur in het materiaal dat ik ging gebruiken… En als ondernemer vind ik duurzaamheid ook belangrijk.   

 

Tijdens een van de vele opruimmomenten kwam het besluit: ik zou me gaan specialiseren in papier! Je moet weten dat ik dozen vol met papier thuis had liggen, zonde om weg te gooien, dat kan vast nog wel eens gebruikt worden. En dat blijkt, dozen met papier, oude boeken, tijdschriften, folders en entreetickets zijn naar de studio verhuisd om opnieuw gebruikt te worden.  

 
Ik ontwikkelde de workshop moodbook maken, waarin al dit papier een nieuw betekenis kan krijgen. Vanuit de academie had ik al klassiek boekbinden geleerd, en dit was een logische stap die helemaal paste bij wat ik wil. Van daaruit ben ik verder gaan experimenteren met papier. Continu ben ik op zoek naar de grenzen van het materiaal, die zijn nog lang niet allemaal bereikt. Het is zo veelzijdig materiaal. Het daagt me uit, het is sierlijk en ook grof, het is poreus en oh zo sterk en het is er altijd! 

 

Inmiddels geef ik verschillende workshops zoals Papiersnijkunst, Paper flowers, Paper portret, illustreren met papier

Ik vul regelmatig mijn webshop aan met producten die ’oh zo fijn zijn’ in combinatie met papier en natuurlijk ook met papier, online workshops en DIY pakketten. Daarnaast geef ik ook workshops op maat en maak ik werk in opdracht. Dus heb je een speciaal verzoek, laat het me weten, er is veel mogelijk met papier;)   

Karin
@studiocooliejoelie
www.studiocooliejoelie.nl     

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram

Angela : De rode draad

 @Handmadebyangelseyes - 10 maart 2021 

Created with Sketch.

Hier zit ik dan! Een beetje uit mijn comfortzone, een beetje omdat ik het afgelopen jaar al regelmatig blogs geschreven heb op de website van creativefrŷslan, maar schrijven over mijzelf en wat me bezig houdt is toch een ander ding...


Het schrijven van de blogs is ontstaan door  Het jaar van handgemaakt  van de dames Soraya  @handmadeinholland en Nicole @handwerkmarkt , ik volgde hen op Instagram. 

En daar kwam de actie makerinterview; interview diegene die je volgt op Instagram, zo gezegd zo gedaan. En ongeveer tegelijkertijd kwam de oproep van Willemijn om op haar website een gastblog te schrijven, dus vandaar schrijven lukt wel.

Lizette heb ik leren kennen door een meeting via internet met haar en Soraya over creativiteit. Ik ben Lizette gaan volgen en zij mij, van het één kwam het ander, en eind vorig jaar vroeg Lizette testers voor haar haakpatronen en dat heb ik gedaan.
Ontzettend leuk!  


Maar ja, wie ben ik nu, zal je je wel afvragen. 

Wel, ik ben Angela , word morgen 58 jaar. Al ruim 30 jaar gelukkig getrouwd, twee prachtzonen van 26 en 23 jaar. Woon in het mooie Zuidoost-Brabant , al ruim 30 jaar in hetzelfde huis. We hebben afgelopen jaar als laatste onze keuken verbouwd en ik heb eindelijk de slaapkamer van onze oudste zoon omgetoverd naar mijn hobbykamer. 

Sinds 2018 werk ik niet meer. Ik doe qua werk alleen nog de boekhouding van het bedrijf van mijn man die afgelopen week zijn 25-jarig jubileum heeft gevierd. Zo trots op hem. 

Je ziet dat mijn gezin heel veel voor mij betekent. Maar altijd was daar een onbestemd gevoel wat ik niet kon plaatsen. En nu begint dat langzaamaan zijn plekje te krijgen. Ik heb 35 jaar gewerkt, maar in die periode een behoorlijke burn-out gehad en een paar keer er dicht tegenaan.  In die periodes heb ik diverse therapeuten gehad op allerlei manieren. En telkens kwam ik weer een stukje dichter bij mijzelf. De laatste keer hebben mijn man en ik samen beslist dat het klaar was. Dat ik niet meer buitenshuis moest gaan werken. 

  

In die periode zei de therapeut op een bepaald moment ‘ben jij hooggevoelig/hoogsensitief?’. 

Zij legde uit dat het bijvoorbeeld inhield dat je als je een ruimte binnenkomt direct spanning voelt en er dus iets aan de hand is. Het kwartje viel. Ja, dat had ik zo vaak. En ik meende dat dan ook altijd te moeten oplossen. Dus waar een ander een bepaalde prikkel van kreeg, kreeg ik het dubbele of meer prikkels. Dat heeft er, naast alle andere heftige omstandigheden, voor gezorgd dat ik in die burn-out terecht kwam of er telkens tegenaan zat. 

Nu ik het kon plaatsen, gaf dit ook ruimte om er iets aan te doen

Dus eerst ben ik gestopt met werken. Ik dacht als ik niet meer werk en me rust geef en met mijn hobby’s bezig kan zijn, dan komt dat wel goed. Dus niet helemaal. Ik heb een jaar later toch weer een sociaal therapeut in de hand genomen en dat heeft enorm geholpen. Doordat ik op een gegeven moment ook allerlei lichamelijke klachten aan mijn pols en hiel kreeg en dit maar gedeeltelijk werd opgelost met fysiotherapie, ben ik bij een dame, die tuina massage deed, terechtgekomen. En met behulp van haar, ben ik nu af van mijn pols- en hielklachten en kom ik lichamelijk ook steeds beter in mijn vel te zitten. 


De rode draad door dit hele verhaal is 

H A N D W E R K E N

Dit doe ik al zolang als ik weet. Zover ik weet, heb ik het o.a. geleerd van mijn moeder. Maar het haar vragen, kan ik niet meer. En dat vind ik soms heel moeilijk. Zij is 14 jaar geleden vrij onverwachts gestorven.

Ik doe eigenlijk alles qua handwerken. Haken, breien, borduren, naaien, punchen, weven. En wat ik niet ken, probeer ik uit. Ik heb vroeger altijd kleuterjuf willen worden, want dan kon ik lekker knutselen. Maar ik ben gaan knutselen met cijfers, financiën in mijn werk. En in mijn vrije tijd haakte of breide ik truien. Of was ik aan het borduren.

Toen ik stopte met werken, heb ik het vrij intensief opgepakt met tot gevolg dat mijn pols me bijna een jaar in de steek liet en dus niet kon handwerken. Straf!  Maar ben mijn eigen Facebookpagina Handmade by Angel’s Eyes , en later mijn Instagramaccount @handmadebyangelseyes begonnen.

Nu ben ik op het punt dat mijn handwerken een richting krijgt. Ik ben de laatste tijd steeds meer aan het testhaken en testbreien. Of in opdracht maken. Ik vind dit super tof. En ik zie wel waar ik ga uitkomen. Wie weet ga ik ook nog ontwerpen. Eerst maakte ik me daar druk over. Maar nu niet meer. Ik geniet van mijn handwerken.

Angela
@handmadebyangelseyes

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram  

Lara : Stoute schoenen aangetrokken 

 @draadenhout - 3 maart 2021 

Created with Sketch.


Hoi, ik ben Lara. Sinds 6 juni 2019 sta ik ingeschreven met Draad & Hout bij de KvK en is mijn webshop live gegaan in november ’19. Naast het runnen van mijn bedrijf werk ik ook nog 3 dagen voor een werkgever in Amsterdam en ben ik een getrouwde moeder van 1 zoon (8 jaar)...


Zo lang ik mij kan heugen ben ik altijd creatief bezig geweest. Later kwam daar de wens om zelf iets op te starten nog bij. Het borduren heb ik geleerd van mijn oudtante, zij was een non. Ieder jaar ging ik samen met mijn zus en ouders daar logeren in het klooster en zo leerde ik steeds meer over het borduren.

Bij mijn ouders thuis heb ik vooral veel getekend en vond ik kleertjes maken voor mijn pop op de naaimachine ook heel erg leuk om te doen. Zo ben ik uiteindelijk ook terecht gekomen bij mijn MTS Mode & Kleding opleiding in Amsterdam. Helaas had ik toen niet zo veel zelfvertrouwen en heb ik nooit een vervolgopleiding gedaan. Wel heb ik na de opleiding nog bijna 10 jaar in de detailhandel gewerkt maar op creatief gebied deed ik steeds minder. Dat werd anders toen ik mijn zoontje kreeg, doordat je dan vaker thuis zit, begon het toch weer te kriebelen. Zo begon ik met leren haken en breien, maar het resultaat was niet zoals ik het voor ogen had, iets met de touwtjes te strak in handen hebben… Tot ik op een dag een geborduurd kleedje van mijn oma op de eettafel neerlegde en ik ineens weer geraakt werd door de schoonheid ervan. Ik ben naar mijn moeder gegaan en heb daar wat stof en borduurzijde uitgezocht en van haar oude borduurpatronen een eigen ontwerp gemaakt en zo begon ik met borduren.

Het maakte mij weer zo blij, heerlijk uit het hoofd en aan het werk met de handen. Het kiezen van de kleuren, hoe het patroon er uit moest zien, het leek als vanzelf te gaan. 

Dus na mijn eerste borduurproject in jaren wilde ik het niet meer laten liggen, en zo werd er het eerste zaadje geplant. In de tussentijd was ik ook begonnen met houtbranden, gewoon met een goedkope houtbrander waar je na 15 minuten eigenlijk al je vingers verbrand omdat de hele pen gewoon heet wordt. Ondanks dat vond ik dat ook erg leuk en ik kreeg er echt leuke reacties op, wat mijn zelfvertrouwen weer tot bloei liet komen. Uiteindelijk heeft het zeker nog een paar jaar geduurd voordat ik mijn zelfvertrouwen voor het opzetten van een eigen webshop vond. 


Op mijn 40ste verjaardag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar de KVK gegaan om mij in te schrijven met Draad & Hout. 

Langzaamaan begint mijn bedrijf te groeien. Naast het vaker gevonden worden voor persoonlijke opdrachten voor borduren en houtbranden, denk aan geboorte planken of borrelplanken met bloemen design of juist met tekst of een wandkleed gemaakt van een foto, ben ik ook het aanbod in mijn webshop aan het uitbreiden. 
 

Om goed te kunnen uitbreiden ben ik overgestapt naar een ander bedrijf, zodat ik mijn webshop echt kan bouwen zoals ik het voor ogen heb. Hierdoor heb ik veel meer keus in wat ik de klant kan aanbieden aan producten en kan de klant nu ook betalen via Ideal.
Het uitbreiden van Draad & Hout doe ik op een rustig tempo en via Instagram hou ik daar iedereen van op de hoogte, dus wie weet zie ik je daar terug.

Als laatste wil ik graag Lizette bedanken voor de mogelijkheid om mijn verhaal met jullie te delen. Vorig jaar had ze al eens de vraag gesteld maar ik wist toen nog niet zo goed wat ik moest schrijven (en dat vind ik nog steeds lastig hahaha) maar ik voelde wel dat het schrijven van mijn eerste blog iets was wat ik graag wilde doen. En bij wie kan het dan beter dan bij Lizette. Dank je wel voor je vertrouwen en het geven van een mooi podium.  Dat we nog maar lang in contact met elkaar mogen blijven.

Lara  
Draad en Hout
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram  

 Nina : Eerlijke stenen 

 @the_proud_peacock - 24 februari 2021 

Created with Sketch.

 Als iemand mij een jaar geleden had verteld dat ik een gastblog zou gaan schrijven over mijn creatieve onderneming had ik gelachen en gedacht dat ik nog lang niet zou zijn waar ik nu ben. Ik voel me vereerd om mijn verhaal te kunnen opschrijven. Ik ben Nina, eigenaar van The Proud Peacock, creatief ondernemer met een atelier in Amsterdam...

Begin 2016 werd ik voor mijn werk als Event Manager naar India gestuurd, een reis die ik over nam van een zieke collega naar één van de meest spannende bestemmingen om met een VIP business groep naartoe te gaan. 

Diep van binnen voelde ik toen al dat deze reis een start was van een nieuw begin, 3 maanden later stond ik weer in India, dit keer zonder VIP’s en draaiboek maar met een backback op mijn rug en adrenaline gierend door mijn lichaam. Mijn baan had ik achter me gelaten, India had me gegrepen.. Ik moest terug, zo voelde het. Een sabbatical van 3 maanden werd uiteindelijk 4 jaar reizen; culinaire explosies in India, liftend door Laos, 1800 KM fietsen in Japan, ‘paradise’ in Indonesië en het camperleven in Australie. Toen ik vertrok zag ik een toekomst als freelance Event Manager voor mezelf, toen ik terugkwam was ik er niet aan toe om te werken met zo’n hoge werkdruk.  

 

Ik was tijdens mijn reis weer begonnen met het ontwerpen van sieraden voor vrienden, gewoon omdat ik hou van kadootjes geven. 

Eenmaal terug in Nederland, begon het te kriebelen. Zou het mogelijk zijn om hier geld mee te verdienen? Heel wat mind maps later is The Proud Peacock geboren. Het idee was om samen met Gaia (mijn 13 jaar oude en eigenwijze Poedel) in een camper door Europa te reizen, en te leven van de verkoop van mijn sieraden, zalig toch?! Vorige winter bestede ik aan het verbeteren van mijn skills en in het voorjaar 2020 was er een kleine collectie. Helaas heb ik door COVID-19 (nog) geen kans gehad om door Europa te kunnen touren. Wat dan? Ik weet nog dat ik dacht: ik wil liever niet verkopen via social media.. The Proud Peacock lag stil.   


Ondanks dat ik niet meer aan het maken was, bleef mijn hoofd ontwerpen. Vaak betrapte ik mezelf denkend aan metaaldraad patroontjes, vormen en edelstenen. Ik kon niet stoppen! Dus, ik heb mezelf een spoedcursus social media gegeven, uitgezocht hoe photoshop werkt en me verdiept in productfotografie. Wie ben ik dan op social media? Door het te doen en te ervaren ben ik social media gaan omarmen, ik zie het als een prikbord van mijn gedachten. Ik deel niet alleen mijn handgemaakte edelsteen sieraden maar ik hoop je te inspireren en af en toe jouw visie te kunnen kietelen door die van mij te delen. Ik hoop je te kunnen herinneren aan de innerlijke kracht die je bezit en trots te zijn op jezelf! 

 

In de zomer 2020 liep ik vast, ik kreeg steeds meer kennis in de edelstenen business, niet alleen de energetische werking maar ook waar de stenen vandaan komen. Wat ik vond was alles behalve ‘om trots op te zijn’. 

Onder andere vreselijke werkomstandigheden, slecht betaalde mijnwerkers en kinderarbeid kwam ik tegen. De afkomst van een edelsteen is in veel gevallen onbekend. Het maakte me onzeker, hoe kan ik trots zijn op een product waar wellicht kinderarbeid aan vast kleeft. Hoe kan ik praten over energetische waardes van een edelsteen als deze oneerlijk verkregen is? Wil ik wel onderdeel zijn van die business? Tot het klikte: ik kan een verschil maken door de vraag naar eerlijke stenen te vergroten en mijn kennis te delen. Ik hoop dat ieder verkocht sieraad meer bekendheid geeft aan het verhaal van de stenen en de reis die ze al hebben gemaakt. Ik hoop dat we samen deze ingewikkelde business kunnen verbeteren!

Er is net een nieuwe collectie uitgebracht. De lavastenen gebruikt voor deze collectie zijn fair trade, en wat voelt dat goed! Er is nog zo veel meer mogelijk en stiekem droom ik verder, bijvoorbeeld over het opzetten wereldwijd fair trade edelstenen keurmerk.. 

‘if your dreams don’t scare you, they aren’t big enough’! 

Op korte termijn droom ik van een zomer waar we allemaal weer dicht op elkaar kunnen dansen, genieten van de zon en waarbij ik samen met Gaia door Europa tour en mijn handgemaakte sieraden verkoop. Ik zou het super leuk vinden om je te kunnen ontmoeten en sta altijd open voor een gezellige (online) thee meeting!

Nina
The Proud Peacock
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram  

 

Wieneke: Katsjing...  

 @Studio_lawiene - 17 februari 2021 

Created with Sketch.

Hi! Ik ben Wieneke en Studio LaWiene is mijn fijne, kleine illustratiebedrijfje.
Samen met mijn lieve vriend Erik en Luna, onze zwarte, bejaarde kat (bijna 20 jaar!) woon ik in het Betuwse Tiel in een heerlijk huisje die we nog volop aan het verbouwen zijn. Zei ik “We”? Het is vooral Erik met twee rechterhanden, je kunt mij beter het creatieve proces van het inrichten en de styling toevertrouwen...

Creatief dat ben ik, ik weet dat ik goed ben in organiseren, originele ideeën bedenken, heb oog voor detail maar dat ik ook kon tekenen en illustreren? Dat had ik in mijn dromen niet durven bedenken! 

Op school was ik zeer matig in het vak tekenen en daardoor dacht ik ook altijd dat ik het niet kon en heb ik hier nooit aandacht ingestoken of mee durven experimenteren. Hoe is hier dan verandering in gekomen?... 


Naast mijn bedrijfje ben ik fulltime studieadviseur. 
Het bedrijf waar ik werk geeft vooral trainingen op het gebied van communicatie en gedrag. Dit levert dus regelmatig mooie en diepgaande gesprekken op. 

Zelf krijgen we uiteraard ook de kans om ons te ontplooien en zo heb ik twee jaar geleden een intensieve coach-training gevolgd. 

Door deze training werd er iets bij mij aangeboord en ben ik begonnen met het bijhouden van een bulletjournal. Al snel merkte ik dat het me niet zozeer om de lijstjes ging waar bulletjournaling eigenlijk over gaat maar dat ik het veel leuker vond om een zo’n creatieve en originele spread te maken en zo kwam ik erachter dat ik eigenlijk best goed kon tekenen.


Ik startte een Insta pagina waar ik mijn spreads tentoonstelde. Ik kreeg hier ontzettend veel leuke reacties op. Mensen vroegen me zelfs of ik iets voor ze wilde ontwerpen! Zo heb ik destijds een uitnodiging voor een 50 jaars huwelijk feestje gemaakt en  een galaxy poster voor een kinderkamer. Bulletjournalen maakte daardoor snel plaats voor Studio LaWiene.  


In Studio LaWiene kan ik mijn hele ziel en zaligheid kwijt. Het geeft me ontzettend veel energie en is voor mij een heerlijke, creatieve uitlaatklep en een manier om mijn hoofd helemaal leeg te maken.

 

Wat maak ik dan eigenlijk? Vrolijke illustratie prints (die prachtig op een mooie gallery wall kunnen shinen), kaartjes, buttons, tote bags en andere mooie producten.

Mijn stijl is te herkennen aan de vrolijke, heldere kleuren en de patroontjes die ik gebruik en elementen van reizen en de natuur. Ik hou ervan om mijn gedachten en geluksmomentjes en schoonheid die zit in kleine dingen op papier te vereeuwigen.

Tekenen en schilderen doe ik digitaal maar ook old-school met potlood en penseel en deze twee combineer ik dan tot een tof nieuw werk. Ook maak ik veel illustraties op maat en dat vind ik ontzettend leuk om te doen, vooral als ik de vrije hand krijg en mijn eigen LaWiene stijl erin mag gooien.  

 
Ik hoop dat je na het lezen nieuwsgierig bent geworden naar mijn werk. Kom eens een kijkje  nemen op mijn instagramaccount hier ben ik dagelijks actief. Hier vind je nieuw werk, krijg je een kijkje achter de schermen en leer je me persoonlijk een beetje kennen via de stories die ik deel.
 
Ook kun je mijn virtuele winkeltje op Etsy bezoeken en wat ben ik daar trots op zeg!

 Het begint steeds beter te lopen en bij elke “Katsjing” (een ouderwets kassageluid die je hoort bij een verkoop) maakt mijn hart een sprongetje en doe ik een welbekend vreugdedansje. 

Het is zo’n fijn gevoel dat mensen je werk mooi vinden en er een mooi plaatsje voor in hun huis zoeken of een dierbare blij maken met bijvoorbeeld een mooie kaart.
 
Een kleurrijke groet,
 
Wieneke
Studio_lawiene

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram  


Ellen: Echt iets voor jou 

 @madebyestas - 10 februari 2021 

Created with Sketch.

 Ik ben Ellen, op Instagram kun je me vinden als ‘MadeByEstas’.
Ik ben net 55 geworden en woon samen met mijn vriend Paul in Leende, een klein dorp in Brabant.
Ik heb 1 zoon; Willem van 26. 
Ik hou van koken, maar ook van lekker uit eten gaan met vrienden.  
Verder wandel en fiets ik heel graag, lees en luister ik boeken en vind ik tekenen en schilderen geweldig om te doen...

Tekenen en schilderen; hoe is het allemaal begonnen?

Twee jaar geleden had een vriendin een leuk idee: samen porselein stippen... 

Zo leuk”, zei ze, “echt iets voor jou”

We spraken een avond af, en inderdaad, het was heel leuk om te doen, verslavend zelfs. Ik geloof dat ik in één week 15 borden heb gestipt. Paul was op skivakantie die week en ik zat elke avond te stippen. Een andere vriendin leek het ook leuk om te doen en algauw hadden we een clubje. Om de paar weken gingen we gezellig met z’n drieën een avond bij elkaar zitten om te stippen. Zelf ging ik op de andere avonden thuis verder en had inmiddels ook porseleinstiften aangeschaft. 

 Op een gegeven moment ben ik gaan tekenen, ik had eigenlijk gedacht dat ik het helemaal niet zou kunnen. 

Via filmpjes op YouTube werd ik steeds enthousiaster. Later ben ik alles gaan combineren; tekenen en schilderen op bordjes en tegeltjes en vervolgens ook de oesters. Iedere avond: oortjes in, Storytel aan en tekenen en schilderen; heerlijk. In die tijd zat ik niet mega goed in mijn vel, ik was over een aantal dingen aan het dubben, met name of ik mijn werk nog wel leuk vond. Ik merkte dat ik relaxed werd van het tekenen en schilderen, maar ook dat de kast natuurlijk vol raakte met al die beschilderde borden en tegels.
Ik bedacht dat ik wat spullen op Marktplaats zou kunnen zetten. En wat denk je; mensen kochten het! Ik wist niet wat ik meemaakte en werd nog enthousiaster!

Ik hoorde van Etsy, vond het eerst nog behoorlijk eng om daar een shop te openen, maar na aandringen van vriendinnen (die van dat gezellige clubje) heb ik dat toch gedaan. De naam ‘MadeByEstas’ werd geboren. Ik weet nog dat ik de eerste keer iets verkocht. Aan iemand uit België, en even later aan iemand uit Oostenrijk. Ik heb serieus een happy dance gedaan. Onlangs heb ik een stempel gekocht:

When you buy handmade an actual person does a happy dance’. 

Dat is bij mij echt zo! Later verkocht ik aan mensen uit verschillende Europese landen en aan mensen uit de States. Hoe stoer is dat? In maart 2020 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een Instagramaccount aangemaakt. Vanaf dat moment ging het nóg sneller met mijn shop.  

Maar wat nog leuker is, ik heb zoveel leuke mensen leren kennen. Veel creatieve mensen, zoals Lizette. We hebben bijvoorbeeld allebei meegedaan met de online creamarkt. Echt een geweldige ervaring. Ook leerde ik mensen kennen, die mij ongevraagd advies gaven. Zo lief en leuk! Advies over mijn producten, mijn foto’s en Pinterest. Ik word nog elke dag blij van Instagram, van mijn volgers en van de mensen die ik zelf volg. 

In mei van 2020 heb ik mijn baan opgezegd. 

Ik werkte bijna 10 jaar met veel plezier bij een internationale onderwijsinstelling, in verschillende functies. Na een reorganisatie heb ik besloten om te stoppen en te kijken wat ik verder wil met mijn leven. Geen beslissing die ik snel maakte natuurlijk, er ging veel gepieker aan vooraf, maar wel een hele goede beslissing. Geen moment heb ik er spijt van gehad. Ik heb nu de tijd om te kijken wat ik wil en of ik mijn shop nog verder op kan en wil bouwen. Net op het moment dat ik de beslissing had genomen, brak corona uit. Het is nu lastiger om een baan te vinden, maar daardoor heb ik alle tijd om me helemaal op het tekenen en schilderen te storten. Gelukkig is Paul, ondanks corona, nog lekker aan het werk, dat neemt veel zorgen weg. Voor nu heb ik de rust om rond te kijken, wat is er allemaal, wat wil ik. Wat ik zeker weet is dat ik met mijn creativiteit verder wil, dat het mijn droom is om er van te kunnen leven. En wie weet? We gaan het zien!

Trots!
Dat ben ik. Op mezelf, omdat ik keuzes heb gemaakt en dingen heb gedaan waar ik eerst alleen maar van droomde. En trots op Paul, omdat hij (bijna 😊) overal in mee gaat. En op Marica, Mascha en Ankie, omdat zij mij altijd stimuleren om een stapje verder te gaan. 

Contact houden?
Vind je het leuk om mij en mijn producten te zien op Instagram, dan zou ik het leuk vinden als je mijn account gaat volgen. Mocht je iets te vragen of te zeggen hebben, schroom niet en laat het me weten! 

Lieve groet van Ellen
MadeByEstas
 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram

Anne: Een stukje mooier.. 

 Atelier Anne - 8 februari 2021 

Created with Sketch.

 Ik ben Anne, een Nederlandse studente Stedenbouw aan de TU Delft en woon in Rotterdam. Ik werk part-time bij Starling Structures. Een bureau voor Stedenbouw en Landschap in Den Haag. Naast werken en studeren kan je me vinden op mijn race-fiets tussen deze steden, in de stad met mijn vrienden of in de keuken om een nieuwe creatie te bouwen of een oude vertrouwde. Daarnaast schilder, teken of schrijf ik graag. 
En ohja, mijn lievelingskleur is wit...

Visie 

De stad is van iedereen. Mensen komen, mensen gaan. Net als seizoenen, de straten en de gebouwen. De stad is altijd in verandering. Stedenbouw schetst het canvas, de mensen de verf. Dat maakt van iedere stad een kunstwerkje. 

Overal gaan mensen anders met elkaar om, vermengen culturen, leeftijden en ideëen. Het is de kunst de verschillen te omarmen in een ontwerp die past bij haar omgeving. Dit is waar stedenbouw de grenzen van architectuur en sociologie aantikt. Dit is waar stedenbouw werkt op meerdere schaalniveaus en waar de kleinste ingreep de grootste invloed kan hebben.
Het gedrag van de inwoners en het gebruik van de plekken laat zien wat de uitkomst van de ontwerpen is. Dit inspireert me tot het schrijven van gedichten en anders te kijken naar het ontwerpen van de stad. Door de mensen komen steden tot leven en, in het meest positieve geval, resulteert dit in een gezonde plek waar mensen zich goed voelen, waar je gefascineerd raakt en die je een duurzame toekomst biedt.

 

Stedenbouw

Verdichting, klimaattechnologie en sociaal-maatschappelijk welzijn spreken me het meest aan binnen de stedenbouw. Vooral het combineren van deze onderdelen vind ik interessant en de zoektocht naar andere onderdelen die belangrijk zijn voor de plek. 

Daarom bevatten mijn projecten altijd experimenten, analyses van het gebied, creatieve processen en een persoonlijke touch. 

In de basis zijn de ontwerpen gebaseerd op theorie en de context van de omgeving. Dit is voor elk gebied anders en daarom kies ik altijd voor een specifieke aanpak. In mijn projecten werk ik graag met verschillende schaalniveaus en disciplines. Deze verschillende schalen en onderwerpen integreren samen tot een ontwerp. 

Creatief

Naast stedenbouw schrijf ik gedichten en maak ik abstracte tekeningen. De gedichten zijn gerelateerd aan het (on)ontworpen gebruik van de stad. Het is een vertaling van het gevoel van de plekken. De prints hebben geen relatie met momenten, situaties of plekken, maar gebruik graag nieuwe materialen of trek mezelf terug uit de drukte van de wereld.

Anne
AtelierAnne  

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram 

Ika: Waar word ik gelukkig van?

 @kaatjemaakt123 - 20 januari 2021

Created with Sketch.

Kaatje is niet mijn echt naam , het is mijn troetelnaam die ik van mijn vader heb gekregen, mijn echte naam is Ika Gommers , Kaatje heeft voor mij een emotionele waarde, mijn vader is enkele jaren geleden overleden, hij was 84 jaar. Ouderdom noemen ze dat en ondanks dat is het gemis erg groot, het even kletsen, een kopje thee drinken of samen naar de MC gaan… dat is voorbij en het gemis is groot. 
Vandaar Kaatje, op deze manier is hij altijd bij mij en …. ooo wat zou hij trots zijn op wat ik doe...

Ik volg de site van Lizette al enige tijd met heel veel plezier, ik heb een aantal keer via insta contact met haar gehad en kreeg toen de uitnodiging om een gast blog te schrijven over Kaatje. Deze heb ik natuurlijk geaccepteerd… en dan ga je beginnen, maar iets schrijven over jezelf is nog niet zo makkelijk. Toch ben ik in de pen gekropen en ben begonnen… bij het begin...

 

Ik ben ooit als klein meisje begonnen met haken en breien, geleerd van mijn moeder en op school. Altijd was is creatief bezig en overal zag ik wel iets in, om oorbellen of haardecoratie te maken.

Op de middelbare school en tijdens mijn vervolg opleiding ben ik daar mee gestopt, jammer eigenlijk. Het was voor mij een echte uitlaat klep om mijn creativiteit te laten zien en te delen.
Na mijn MAVO had ik de  keuze om iets in de zorg te doen of etaleuse te worden. Ik heb voor het eerste kozen (de opleiding ziekenverzorgsters en de opleiding kraamverzorgster) omdat daar werk is was… achteraf na bijna 28 jaar heb ik daar eigenlijk wel spijt van gehad. Niet dat het vak de “ Zorg “ zo verkeerd is, ik heb er met heel veel plezier gewerkt en mooie dingen gedaan , maar naar 28 jaar was het genoeg.
Er kwam een reorganisatie en ik heb afscheid genomen van mijn werk als activiteiten begeleidster. Er was in de loop van de jaren zoveel veranderd, dat deed mij pijn en ik kon er niet meer mijn hart inleggen. Stoppen was voor mij de enigste optie.

Het creatief bezig zijn en het haken heb ik opgepakt om mijn tijd te vullen tijdens de vele zwemlessen,  judo, dans, paardrijden van onze kinderen (zoon en dochter) … je moet dan toch iets en dat werd haken. In eerste instantie voor mij zelf en later ook in opdracht.
Zo heb ik voor een carnavals club ruim 20 mutsen gehaakt. Mijn voorwaarde was dat ik niet allemaal de zelfde ging haken maar juist  allemaal verschillende, maar wel in de clubkleuren groen en geel …en dat is gelukt. Na de carnaval kreeg ik een groepsfoto met alle mutsen, dat maakt mij trots!!   

Een andere “Guilty Pleusure” is het haken van theemutsen. 

Ik ben een echte theeleut en kan echt genieten van een heerlijk kopje thee, ondertussen haakboeken bekijken ter inspiratie. Toen kwam ook het idee om thee mutsen te haken. Ik heb voor Halloween een pompoen theemuts gemaakt en deze heeft in “aan de haak” gestaan. Daarnaast heb ik de Pieten pot gemaakt, een theemuts speciaal voor Sinterklaas. Veel hebben dit patroon gekocht, tot mijn grote verassing.  In Engeland worden hele wedstrijden georganiseerd, “wie heeft de mooiste theemuts gehaakt of gebreid” dat is nog steeds een wens om dit te organiseren.

Naast het haken vind ik het erg leuk om met facebook en insta bezig te zijn, om te laten zien wat ik maak en wat mij blij maakt. Dat kan werk van mijzelf zijn maar dat kan ook zeker werk van ander zijn. ik zie mijn pagina’s als een soort haak tijdschrift, waar je doorheen bladert, ik wil je graag inspireren en laten genieten van al het moois in de haak wereld . Fotografie is voor mij ook erg belangrijk. Ik besteed hier veel tijd aan. Ik heb een vast model waar ik regelmatig mee op pad ga op zoek naar een leuke locatie. Waar mijn gehaakte creatie goed naar voren komen. 

“Tasje vol Geluk”

Afgelopen jaar ben  ik begonnen met het maken van het  het  “Tasje vol Geluk” . in eerste instantie om al mijn haak projecten netjes bij elkaar te houden. Maar na een post op mijn insta is het balletje gaan rollen , de bestellingen bleven binnen komen. Het is zo leuk om te lezen hoe blij iedereen hier van word. Geweldig!!

Waar ik nu het meest trots op ben???…
die vraag word mij regelmatig gesteld...
Mijn gezin, dat staat vast, maar ook zeker dat ik de beslissing heb genomen en de kans heb gekregen (van mijn man) om te doen wat ik leuk vind…haken, dat maakt mij gelukkig. Om te creëren wat ik leuk vind, het te fotograferen hoe ik het wil en dat mijn haakvriendinnen( zo zie ik mijn volgers) kan aanzetten om ook te beginnen… gewoon bij het begin

Ik zou nog zo graag veel meer willen delen met jullie , mocht je nog iets willen weten, zeggen of delen, laat het mij weten.
Heel veel haak plezier,

Liefs Kaatje
Kaatjemaakt123

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram

Linda: Ontwikkeling 

@studiokuukeluus - 13 januari 2021

Created with Sketch.

Hoi! Mijn naam is Linda. Ik sta op het punt om met mijn vriend Joris en poes Yuki naar een nieuwe plek te verhuizen in Rotterdam. Daar zal ik ook een heerlijke werkruimte hebben voor mijn creatieve bedrijf: Studio Kuukeluus...

Ik ben een illustrator en grafisch ontwerper met een groot groen hart. 

Ik doe opdrachten in illustratie en branding voor goede doelen, magazines, food- en lifestyle merken. Graag werk ik samen met organisaties die net als ik waarde hechten aan de natuur en duurzaamheid. Daarnaast maak ik producten met mijn illustraties zoals kaarten, posters en washi tape. Die zijn te koop in mijn webshop en kun je ook in andere winkels vinden. 


Mijn creatieve route

Als kind tekende en knutselde ik al veel, maar na de middelbare school ging ik gewoon psychologie studeren in Leiden. De universiteit bleek een samenwerking te hebben met de kunstacademie, waardoor ik tekenlessen kon volgen als keuzevak. Dat vond ik heel erg leuk en ben ik blijven doen, ook toen ik allang genoeg studiepunten had. 

In het derde jaar ging ik een semester in Florence studeren. 

Vooraf wist ik al dat dat geen verstandige keuze was: De vakken waren in het Italiaans wat ik totaal niet sprak en ik zou daar in het diepe gegooid worden want er werd helemaal niets geregeld voor buitenlandse studenten. Toch wilde ik heel graag naar Italië en volgde ik mijn gevoel. Ondanks dat ik het ook moeilijk heb gehad, werd het zo’n geweldige tijd dat ik er het hele studiejaar gebleven ben. Hiervan leerde ik dat ik vooral mijn hart moet volgen en dat het dan verder wel goed komt.

Dat mijn hart niet bij psychologie lag wist ik wel. Veel liever ging ik de creatieve kant op. Zo kwam ik terecht bij Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning Academie. Een heel brede opleiding waarbij we van allerlei creatieve disciplines iets meekregen.  

Na 8 jaar studeren zag ik heel erg uit naar een baan waarbij je om 5 uur naar huis gaat en nergens meer aan hoeft te denken. Toch rolde ik al snel in zzp werk na mijn opleiding, wat heel goed beviel, en niet veel later begon ik ook mijn webshop.  


Geïllustreerde producten

Voor kerst maakte ik vroeger samen met mijn moeder kerstkaarten. Uit de bieb haalden we knutselboekjes en elk jaar bedachten we weer iets nieuws. Later ging ik ze schilderen en tijdens de kunstacademie maakte ik voor het eerst digitaal kaarten om uit te printen. Ik vond dit enorm leuk om te doen en droomde van een eigen winkeltje. Ruim 5 jaar geleden besloot ik ervoor te gaan en zette ik in korte tijd een kleine shop op Etsy op. Begin december ging hij open met kerstkaarten

De eerste bestelling die ik kreeg vergeet ik nooit meer. Wat was dat fantastisch!


Inmiddels is mijn Etsy shop flink gegroeid, heb ik ook een webshop op mijn eigen site en doe ik alles een stuk professioneler. Maar ik word nog steeds van elke bestelling enorm blij. Ik vind het zo bijzonder dat mensen mijn producten kopen en ze de wereld over vliegen naar plaatsen waar ik zelf nooit ben geweest. 
 

Ondernemen

Het fijnste aan ondernemer zijn vind ik dat ik er zo ontzettend veel van leer. Er komt zoveel bij kijken. Ik ben niet alleen illustrator, maar ook de fotograaf, boekhouder, marketeer, manager, klantenservice etc. Ik vind het geweldig om me in al die dingen te verdiepen en mezelf te ontwikkelen. Zo kan ik mijn creatieve ei kwijt, maar wordt ook mijn brein continu uitgedaagd. 

Nu is het allemaal ook wel overweldigend, blijf ik tijdsmanagement lastig vinden en moet ik mezelf soms dwingen om rust te nemen. The struggle is real, maar ik geniet er ook enorm van en denk nog steeds dat het allemaal goed komt zolang je doet wat je leuk vindt.

 

Keep in touch

Vind je het leuk om mijn illustraties en ontwikkeling te volgen? Op mijn Instagramaccount studiokuukeluus deel ik het allemaal.

En als je benieuwd bent naar mijn werk of als je leuke kaarten of een persoonlijk cadeautje zoekt: neem een kijkje op www.studiokuukeluus.nl.
 
Ik hoop je daar te zien! Fijne dag!
Linda 

@Studiokuukeluus

 

Je kunt op dit gastschrijven reageren via de bijpassende post op mijn ↬ Instagram