Lieky van der Velden 

Ik ben in 1953 geboren en getogen in Valkenburg (ZL). 


Informatie en eigen ervaringen doorgeven is altijd de rode-draad in mijn leven geweest; 
“Hoe NU Verder?”

Ik ben er altijd van overtuigd geweest, alles wat ik mijzelf heb aangeleerd en geïntegreerd heb in mijn dagelijkse leven, kan ik ook andere mensen leren....

Lieky 

Alle Columns Lieky ↴  

Recentste column:

Interview van Lieky met Lizette voor "Radio Luisteren naar NAH"

Volgende column verschijnt op woensdag 24 augustus 2022
 

Eerdere columns ↴ 

Created with Sketch.
 • In de war zijn
 • Gedragsverandering
 • Treinreis
 • Stille tranen
 • Spirituele ontwikkeling
 • Uit het dagboek van
 • Afscheid nemen
 • Onzichtbaar ziek zijn
 • Dit is mijn verhaal 
 • HAN - NAH Niet Aangeboren Hersenletsel 
 • Waar kun je Lieke nog meer vinden 

Interview voor Radio Luisteren naar NAH  

22 juni 2022

 

“LUISTER naar N.A.H” 

(Niet Aangeboren Hersenletsel)


In september 2012 kreeg ik (Lieky van der Velden) een herseninfarct. Enkele maanden later in januari 2013 startte ik met een besloten Facebook pagina voor mensen met hersenletsel. 

Nu 9 jaar later zijn er meer dan 8000 leden. Dat is heel veel maar dat wil ook zeggen, dat er heel veel behoefte aan informatie is. Ik kreeg drie jaar geleden het aanbod om een radioprogramma te maken voor mensen met NAH. Daar hoefde ik helemaal niet lang over na te denken en zei meteen volmondig “Ja”
Ik wist ook dat ik Marly van der Wijk, één van de leden erbij moest vragen. Marly heeft al vele jaren radio ervaring, totdat ze zelf hersenletsel kreeg. Ook Marly zei meteen Ja, ik wil heel graag meewerken en de mensen informeren. Wij hebben alle twee hersenletsel en werken belangeloos aan dit radio programma.

In december 2021 kwam het interview van Lieky met Lizette online. Lizette vond het super spannend om mijn eigen stem en antwoorden terug te horen... maar hoopt vooral dat anderen er iets aan hebben.

Wil jij weten hoe het Lizette verging na haar herseninfarct op 21 juni 2017 en hoe zij de afgelopen jaren heb gestreden naar waar zij nu staat? 

Ga dan zeker luisteren ... 

Wil je reageren op dit interview van Lieky met Lizette ?
Laat dan je reactie achter bij de post op ↬ InstagramFacebook 

27 juli 2022

In de war zijn  

22 juni 2022

 

In de “War” zijn. 

In de war zijn doordat ik niet meer kan zijn die ik wil zijn 

denken en voelen begrijp ik soms niet 

wat is er toch met mij 

hoe kan ik mijzelf zijn als ik altijd voel wat zo anders voelt 

mijn gevoelens zijn zo verward 

als de verwarring zo groot is 

en de onzekerheid in nood is 

ligt de angst op de loer 

om zonder pardon 

te belasten met kwade gedachten 

niet meer jezelf zijn 

is het iemand anders 

weg ermee zo wil ik niet zijn 

waar is mijn eigen ik gebleven 

ik ben het soms helemaal kwijt 

is dit het dan voor mij 

nu zit ik hier stilletjes met mijn gedachten 

weet niet meer wat ik kan verwachten 

ik vraag mij af 

dit kan het toch niet zijn 

ik moet veranderen 

aanpassen dat zal het zijn 

ik wil MIJN leven 

ook al zal ik niet meer de zelfde zijn. 


Lieky



Wil je reageren op deze gedicht column van Lieky ?
Laat dan je reactie achter bij de post op ↬ InstagramFacebook

22 juni 2022

Interview door Lieky met Lizette voor radio Luisterennaarnah

Created with Sketch.

Lieky van radio Luisteren naar NAH spreekt met Lizette over haar herseninfarct in 2017, haar niet aangeboren hersenletsel en haar ervaringen maar ook spreken ze over haar andere chronische aandoeningen. Wat betekent dit voor de aanpassingen in haar leven?

Zij ging opzoek om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

Veel dingen die ze op haar zoektocht tegen kwam, maar ook haar valkuilen.

12 december 2021

 Eerder Columns van Lieky ↴ 

Gedragsverandering

Bij mensen met hersenletsel kunnen verschillende verstoringen zijn; Het zelfinzicht, kunnen niet voor zichzelf kiezen, inschattingen maken of invoelen en emoties tonen, dat kan verstoord zijn. Hier kunnen vreemde reacties uit ontstaan.

25 mei 2022

Created with Sketch.

 Je bent dan veel meer op jezelf gericht, dat is geen egoïsme, maar hersenletsel. Bepaald gedrag van voor je letsel kan door hersenletsel doen versterken, bv, geen rem meer, meer emotioneel reageren, afgekapt reageren, of juist niet reageren. 
.

Oververmoeid door: Moeite met aandacht, concentratie en overprikkeling. Overprikkelingen uitten zich op verschillende manieren, sommige mensen worden bijvoorbeeld letterlijk ziek van te veel prikkels, sommigen hebben moeite met communicatie of zelfs afasie. 

Hersenletsel heeft grote emotionele gevolgen. De persoon in kwestie onderschat of overschat zichzelf en wordt vaak ook onderschat of overschat door anderen. 


Onbegrip komt vaak door te weinig informatie.

.
Dat levert weer frustratie op, sommigen hebben zelf een depressieve stemmingen en/of angstaanvallen, zijn onzeker en hebben last van een kort lontje of kunnen geen emoties laten zien nog voelen bv niet meer kunnen huilen, geen tranen meer laten of juist meer verdriet voelen en vaak moeten huilen ook als er niet echt iets aan de hand is.

Anderen bv kunnen overmatig vrolijk zijn, lachen spontaan en veel ook als er niets te lachen valt, soms tot ergernis van anderen in de directe of indirecte omgeving van de getroffenen.

 Sommige hebben zelf niet eens in de gaten dat zij afglijden naar
geen control meer en geen rem. 

Het is fijn dat er steeds meer informatie bekend is over hersenletsel zodat er begrip is en we elkaar kunnen helpen.


Belangrijk is samen afspraken maken met je partner en anderen in je directe omgeving zodat zij op je kunnen letten en waarschuwen van “let op” je gaat over jouw grens! zodat er ingegrepen kan worden nog voor je in een negatief patroon terecht komen.
.
Neem die waarschuwing dan ook aan van je partner of andere dierbaren, laat je helpen alert te zijn op de tekens van je gedrag. Met elkaar samen werken om hier beter mee om te gaan, dat komt iedereen ten goede.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. 

Succes.

Lieky 



Wil je reageren op deze column van Lieky ?
Laat dan je reactie achter bij de post op ↬ InstagramFacebook

25 mei 2022 

Treinreis

Op een gegeven moment besef je het leven gaat voor jou te snel.
Heb jij dat ook wel eens, het voelt alsof je in een trein zit omdat alles  om je heen te snel aan je voorbij raast. Dat je het soms niet meer weet waar gaat dat heen.

Jij zit in die trein en die gaat erg hard.  Je houd het niet meer bij met kijken, luisteren, te reageren, begrijpen doe je het allang niet meer. Te snel om de keuze te maken, misschien uit te stappen en bij welk station. Of toch maar blijven zitten en niet meer denken om te moeten beslissen....

28 april 2022


Created with Sketch.

 
Op een gegeven moment besef jij dat je niet alleen in die trein zit. Je ziet iedereen gaat zijn eigen weg. Op naar het volgende station. Kijken niet naar je om en zijn niet in je geïnteresseerd. Sommige komen en gaan of blijven zitten en kiezen voor een ander avontuur.
Jij blijft zitten en laat jij je stuurloos meenemen, niet weten waarom of waarheen.

Soms duurt het je te lang en heb je geen geduld meer. Je wil weten, waarheen deze rit gaat en wat je te wachten staat. Maar niemand die het je zegt.
  

Er is nergens een reis-folder te bekennen.



Jij bent gewoon vergeten om bij zelf stil te staan. Maar eens komt ook bij jou het besef, jij bent die genen die zelf een keuze moet maken. Wat ga jij met je leven maken. Niemand die dit voor jou doet. Wachten op een beter aanbod is vergeefs.

Bewust-zijn van je denken, doen en laten maakt een keuze makkelijker te maken. Het helpt je om te beseffen dat jij niet in die trein hoeft te zijn. Bewust leven leert je in het hier en nu te zijn en niet te leven in deze trein.


Ik wens je goeie reis.
Lieky van der Velden.


Wil je reageren op deze column? Laat dan je reactie achter bij de post op ↬ InstagramFacebook 

28 april 2022

 'Stille Tranen'  

Mijn eerste boek heb ik in 2001 in eigenbeheer uitgeven “Stille Tranen” 

Dit boek gaat over Angsten en fobieën die mij jarenlang in zijn greep hadden.
In mijn boek beschreef ik wat er zoal met mij gebeurde, wat er allemaal in mijn hoofd spookte en waarom mijn lichaam overal op reageerde. Ik moest eerst begrijpen wat er met mij gebeurde en waarom, anders kon ik het niet veranderen.


23 maart 2022

Created with Sketch.

 

Alle gedachten en gevoelens kwamen tegelijk in mijn gedachten binnen. Niets werd gefilterd zoals dat normaal gebeurt. Mijn hersenen konden dat niet verwerken en mijn lichaam werd hierdoor beïnvloed. Daardoor voelde ik mij erg misselijk. Angstzweet en paniekgevoelens die mij overheersten en mijn energie raakte ik steeds kwijt.  

 

Ik was geregeld helemaal gestrests.

 

Slecht slapen en nachtmerries en kwellende gedachten die mij het leven zuur maakte. Mijn grootste angst was mijzelf te verliezen in die angst en paniek. Angst om krankzinnig te worden.

 

Is dit ook herkenbaar voor jou?

Ik was te bang om te leven en te bang om te sterven. Angsten en fobieën beheerste jaren mijn leven. Daar wilde ik vanaf, maar wist niet hoe. Door het schrijven leerde ik steeds meer over mijzelf, van mijn ziekte en mijn strijd en wat ik voor mijzelf kon doen om eindelijk van de angst af te komen en mijn leven te verbeteren.
 
Ik beschrijf in mijn boek stapje voor stapje, hoe ik leerde mijn gedachten te controleren en alert te zijn op mijn gedrag. Gefocust te zijn. Dat stilte zo veel goed doet voor mijn hersenen en mijn lichaam. Stilte brengt rust om je heen. En hoe ik het aanpakte, wat voor mij wel werkte en wat niet. Ik geef je tips en oefeningen, oefeningen die ik mijzelf oplegde om te doen wat goed voor me is.
 
Gaandeweg leerde ik in het Hier en Nu te zijn, te voelen en te leven. Ik besefte dat ik nare herinneringen uit mijn verleden niet meer met mij mee hoef te dragen. Ik beschrijf de oefeningen en ik laat je meelezen op mijn weg naar bevrijding, naar rust en een tevreden leven zonder angsten zonder dwang gewoon een normaal leven.

 

Nu weet ik wie ik ben, wat ik wil en op welke wijze ik mijn leven moet invullen. Ik voelde eindelijk de vrijheid waar ik zo naar verlangde.




Achteraf kan ik zeggen het heeft mij sterker gemaakt.
Je kan veel voor jezelf doen, ook als je vol zit met angsten, onzekerheid en twijfels die je het leven onmogelijk maken. Jij bent ook de enige die je uit deze gevarenzone kan helpen.
Ik beschrijf hoe ik stap voor stap mijn weg ben gegaan.
Ik ben er van overtuigd, dat ik door mijn eigen ervaringen en eigen oefentechnieken anderen goed kan uitleggen, hoe je dit moet oefenen en ook integreren in je dagelijks leven. Zo kan ik je helpen jezelf op weg te helpen naar een beter en bewuster leven.
 
Jij moet zelf deze stappen ondernemen.
Ik wens daarbij heel veel succes en doorzettingsvermogen.

Lieky

Wil je reageren op deze column? Laat dan je reactie achter bij de post op ↬ InstagramFacebook 

23 maart 2022

 
 
Mocht je interesse hebben in het boek ‘Stille Tranen), het is bij mij te koop.
Inclusief verzendkosten €15,00 : mail 
liekyvandervelden@live.nl

Mocht je interesse hebben in het boek ‘Stille Tranen), het is bij mij te koop.

Inclusief verzendkosten €15,00 : mail 
liekyvandervelden@live.nl

Spirituele ontwikkeling

Spiritualiteit in je leven.

Spiritualiteit is een verbinding tussen, Mens, Ziel, Geest en Lichaam.
De verbinding met je innerlijk leven. 


23 februari 2022

Created with Sketch.

 

Spirituele ontwikkeling is bewustwording van je eigen leven.


* MENS 
* ZIEL
* GEEST
* LICHAAM



Spiritualiteit in je leven.
Spiritualiteit is een verbinding tussen, Mens, Ziel, Geest en Lichaam.
De verbinding met je innerlijk leven.


.

Investeren in jezelf.

Vooral nieuwsgierig zijn naar je ontwikkeling. Zoeken naar verbeteringen naar oefeningen en de moed hebben om door te zetten. Belangrijk is luister naar de mens die je is voorgegaan. Zij hebben de ervaringen. Sta daar voor open om van te leren, hoe hebben zij het gedaan. Wijsheid toe te staan en te integreren in het echte leven. Je innerlijke leiding is ten doel je te helpen groeien, bewustzijn te ontwikkelen.


 
Kijk eens op een andere manier naar jezelf.
Wat is de werkelijke zin van, als mens op aarde zijn?
Ik zeg het niet vaak genoeg, positief denken is niet genoeg.

Concrete actie is nodig NU!

*Investeren in jezelf HOE HEB IK DAT GEDAAN?

Je innerleven leren kennen door; 
De stilte heel bewust te voelen en te ervaren en in je eigen lichaam toe te laten. 
Bedenk wat dit uiteindelijk voor je zal opleveren.
De tijd nemen om te mediteren. 
Even stil te staan in de drukte van het leven.

.

Alles bewust doen. Zo kreeg ik het beste contact met mijzelf. Eerst had ik moeite met mijn gedachten en mijn lichaam te vertrouwen. Deze waren beiden erg gevoelig en verstoord. Geen balans, geen controle en geen inzicht. Door te willen veranderen zocht ik naar mogelijkheden en oplossingen. Spirituele boeken gaven mij inzicht hoe ik in elkaar zat. Waarom ik zo reageerde waarom had ik het zo moeilijk. Door inzicht kreeg ik begrip. Begrip had ik nodig. Ik wilde begrijpen waarom!!

.

Maar let op, je hebt helemaal niets aan wijze boeken lezen, als je niet toepast wat je gelezen hebt.



Door het inzicht leer je begrijpen om je overgevoeligheid te leren kennen en te beheersen.

Onderscheid te maken van wat jij voelt. Wat van jezelf is en wat van die ander. Want ik voelde de andere persoon en de sfeer in mijn omgeving feilloos aan. Ik voelde niet alleen mijn leven maar ook dat van de ander. Alles onbewust wel te verstaan. 

En dat is niet de bedoeling, de bedoeling is je bewust te zijn van wat je voelt, denkt en waarneemt. Bewust te zijn van je eigen leven en onderscheid te maken, wat zijn de indrukken en gevoelens van buitenaf. Niet meer met gevoelens, pijn en angst, onzekerheid en verdriet van andere mensen willen aanvoelen. Richt je alleen op je eigen geest en lichaam. Geef je geest en lichaam rust door voor meer stilte om je heen te zorgen. Stilte geeft je meer rust in je hoofd en je lichaam om  jezelf weer in evenwicht te brengen. In balans te houden.

.

Jezelf te beschermen tegen alle negatieve invloeden van buitenaf. Je kan je niet beschermen als jij niet weet wat jouw gevoelens en jouw gedachten zijn.

Heel bewust in je lichaam in je eigen energie te blijven. Je moet opletten dat jij niet de emoties van de ander persoon gaat toelaten door in te voelen wat de ander voelt. Zo gauw jij dit voelt, stop daar heel bewust mee.

.

Jezelf leren vertrouwen in alles wat je doet en voelt. Vanuit je innerlijk leven ontstaat een innerlijke groei en ontwikkeling. Deze weg van innerlijke groei, ben ik gegaan. Ik spreek uit eigen ervaring. Het heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik ben nog steeds erg gevoelig maar kan het controleren en beheersen. Ik pas iedere dag de lessen die ik mijzelf heb geleerd toe in mijn dagelijkse leven. En dat leeft een stuk makkelijker.

 

Dat wens ik jullie ook.

Meer lezen, dat kan op. 

Over- Gevoelig -Zijn

https://www.facebook.com/groups/320670725259264/

 

Lieve groetjes van Lieky Van der Velden

 

Leuk als je een reactie achter laat bij de post op:  

Instagram 

Facebook  

23 februari 2022

 

Uit het dagboek van Lieky

In december 2016 kreeg ik in het ziekenhuis te horen, “mevrouw u heeft borstkanker, die borst moet eraf, u krijgt 18 chemo en 16 bestralingen en dan zijn we 1 jaar verder”
 
Zo, en daar mag je mee naar huis. 
Hoe nu verder? 
Hoe ga ik daarmee om?


26 januari 2022

Created with Sketch.


Misschien breng ik je met deze column op een idee voor jezelf.


Borstbeeld bewerken en het verwerken van voor en na amputatie van mijn borst.
Afscheid te moeten nemen van mijn borsten was voor mij een gruwelijke gedachten.
Maar, helaas moest ik accepteren dat er geen uitweg was. Hier moest ik mee leren omgaan.
Ik dacht laat ik een kunstwerk maken van mijn borsten zoals ze nu zijn, als afscheid-cadeau voor mijzelf.   

Ik heb voor mijn operatie een gipsafdruk gemaakt van mijn twee borsten. De bedoeling was om er een keramiek kunstwerk van te maken. Dan ben ik ze niet helemaal kwijt, waren mijn dappere gedachten. 



Gipsafdruk maken, laag voor laag kreeg ik natte reepjes stof over mijn borsten heen gelegd.
Verwachtingen zijn er niet, het was voor mij de eerste keer, had daarom geen idee hoe dit proces zou gaan verlopen. Wachten tot de mal droog en hard genoeg was om het voorzichtig van mij af te halen. Daar lagen ze dan op tafel, ze zagen er prima uit, zo herkende ik mijn borsten gelijk terug. Ik was stilletjes verzonken in mijn eigen gedachten, het idee dat ik straks niet meer compleet zou zijn duwde ik op de achtergrond. 
Ik was heel bewust bezig met afscheid nemen van mijn borst en mijn complete lichaam. Ik was er toch al jaren zo aan gewent en aan gehecht.

 

Borsten zijn voor mij het symbool van vrouwelijkheid.



Enkele dagen later was de borstoperatie een fijt…………………niets meer aan te doen………hier moet ik het voor de rest van mijn leven mee doen…………… Na de borstamputatie was er geen kanker meer te vinden in mijn verwijderde borst. Maar ik moest wel nog door de molen van Chemo en bestralingen. 


Ik had mij voorgenomen geen verdriet meer te hebben over de amputatie omdat ik het toch niet kan terugdraaien. Ik zie het litteken nu als, het symbool van verder leven, nog kunnen genieten van alles en iedereen om mij heen. Dat gaf mij een goed gevoel.


Na mijn borstoperatie ging ik verder aan het beeld. 

Enkele dagen later was het beeld droog genoeg om het te schuren. Alle grove kantjes er af halen alle oneffenheden verwijderen. Dan bakken in de speciale oven en daarna inkleuren met keramiek verf.  Weer in de oven en klaar is het borstbeeld.
 
Ik beschrijf mijn eigen ervaringen, hoe ben ik hiermee omgegaan. Dit proces heeft mij goed gedaan om afscheid te kunnen nemen van mijn eigen borst. 

Misschien is het ook voor jou een idee.

Van die ene mal kan je ook meerdere afdrukken maken. Voor het geval dat er 1 kapotgaat heb je toch nog één over. Toch?

Hierboven in de slide zie je mijn borstbeeld.

 

Ik heb een Facebook-pagina aangemaakt voor mensen die met  kanker bezig zijn/genezen. Ik plaats er mijn ervaringen op hoe ik ermee om ben gegaan en hoe mijn leven verder is verlopen.

 

Heb je interesse meld je aan op mijn besloten pagina.

https://www.facebook.com/groups/544932262554140

 

Lieve groetjes van 
Lieky Van der Velden.


Als je op dit schrijven wilt reageren kan dat via: reageren kan vanaf plaatsing van de aankondiging op de socials

Instagram

Facebook

Kanker, hoe nu verder (besloten Facebookgroep)


Lieky: Afscheid nemen


Wij kennen het denk ik wel allemaal. Afscheid nemen van een geliefd persoon.

Afscheid hoeft niet met alles wat is achtergebleven. Bij het afscheid nemen is het verwerkingsproces wel al begonnen.

29 december 2021

Created with Sketch.

En terwijl jij nog steeds in je rouwproces zit. Komt op een dag het onherroepelijke dat het huis leeg gemaakt moet worden.

Zo was het ook voor mij. 
De dood van mijn Pa, hij was 98 jaar oud geworden. 
Zijn laatste 3 jaar was hij dement.

.

Alles moet opgeruimd worden.

De klerenkast van pa was ook aan de beurt. Ik weet het nog heel goed. Wat een nare taak. Ik keek er enorm tegenop. Sommige kleding stukken hebben herinneringen. Herinneringen die mij een glimlach op mijn gezicht bezorgden. Maar ook tranen in je ogen. Het eerste dat mij in zijn kast opviel was zijn ochtendjas. Het een na het ander kleding stuk haalde ik van de planken en van de haakjes af. Bij sommige rook ik even aan het kledingdeel.

De geur herinnerde mij aan vroeger.


Ik had eventjes het gevoel heel kort bij hem te zijn. Ik dacht nog dit kledingstuk deze geur en de herinneringen wil je toch zeker niet kwijt. Zomaar in een vuilniszak stoppen en weg ermee. Nee, dat kon ik en wilde ik ook niet. Kon ik hem nog maar één keer vasthouden en zeggen   

 ‘‘Pa, ik hou van je en ik mis je” 

Maar het is te laat. Het kwaad is geschiet, wat overblijft is verdriet.


Alle kleren liggen nu op bed. Een hele rij met mooie hemden en kostuums. Dit had hij altijd graag aan. Hij wilde zo graag een Heertje zijn. Ik rol mij in de kleding als een warme deken om mij heen. Ik dacht kon ik hier maar iets meer bedoel, bewaren een soort aandenken van te maken. 

Een troost van deze kleding maken.


Ik begon aan de ochtendjas. Ik heb er een poef van gemaakt. Je weet wel zo’n krukje om je voeten hoog te houden. Van zijn hemden een kussen. En van andere kleding een leuk wandkleed. Het zijn troost-objecten die gemaakt worden. Het is een heilzame werking het geeft troost bij het verwerkingsproces. Ik ben er blij mee.


Zo kan je veel meer doen met de kledingstukken van de persoon die je lief hebt. Zo blijft een stukje wat van je geliefde persoon achtergebleven is toch bij jou. Zo ook je mooie herinneringen.


Hopelijk heb ik jullie zo op ideeën gebracht.

Wees creatief, maak er iets leuks van.



Groetjes,
Lieky van der Velden



Fijn als je over dit onderwerp in gesprek wilt gaan via: 

Zettje Facebook

Zettje Instagram

Besloten Facebook groep voor Hersenletsel NAH, Restverschijnselen door Lieky van der Velden  


Foto Vader en Gedicht

Dit gedicht heb ik over mijn vader geschreven.

Created with Sketch.

Mijn vader was 98 jaren. Hij wilde zo graag de 100 wel halen.

Het is niet leuk, zegt hij tegen mij. Ik ben zo alleen. Wat is er toch met mij?

Dan kijkt hij om zich heen verward, eenzaam en alleen.

Hij denkt niet meer na over zijn verleden leven.

 

Hoe hij heeft geleefd bestaat voor hem niet meer,

De toekomst ook al niet meer.

Hij begrijpt zichzelf en zijn eigen leven niet.

Morgens staat hij op, maar weet niet meer waarom.

Soms zit hij stilletjes op de bank, uren lang naar buiten te staren of zomaar in het niets te dromen.

Hij vergeet ook steeds weer dat ik voor hem ben gekomen.

 

 

In de enkele uren dat ik bij hem ben, verteld hij mij hetzelfde verhaal, wel vijf keer.

Dan doe ik alsof ik het hoor voor de eerste keer.

 

Soms klopt niets meer van zijn verhaal,

ook dat weet hij dan niet meer.

Als hij beseft dat hij dingen vergeet en niet begrijpt waarom hij dit moet beleven, zie ik de twijfels, angst en verdriet in zijn ogen en zijn oude smalle handen beven.

 

Voor hem is iedere dag een gevecht.

Een strijd om erbij te zijn en te blijven.

Vooral de vrijheid wil hij behouden.

Dat hoorde toch bij hem, hij heeft er zoveel van gehouden.

 

Hij wil niet dat dit gebeurt, zijn leven is nog maar een sleur.

De deur van het leven is voor hem op een kier gegaan.

Bang om te leven en bang om dood te gaan.

 Ik leg een arm om hem heen, dan voelt hij zich even niet zo alleen.

 

Het is stil om hem heen.

Hij weet niet meer waarvoor en waarheen.

Ik zie wel hij is bij mij, maar hij is ook ver heen.

 

Hij kent MIJ niet meer en Hij is mijn vader niet meer.

Maar iemand die verwart is en ook alleen.

 Hij vergeet telkens weer, dat wij zijn kinderen voor hem zorgen.

Ik moet nu weer gaan Pa.

Tot morgen, er is altijd iemand die u komt verzorgen.

 

Blijft over, 98 jaren, eenzaam en alleen in zijn laatste dagen op naar de 100 jaren.

Voor hem is zijn oordeel al geveld.

Meneer van der Velden u bent DEMENT !!

Pa, is niet meer. Hij is 98 jaar geworden.

 

Geschreven door zijn jongste dochter,
Lieky Van der Velden

Herinnering Uil

Created with Sketch.

Zo kan je veel meer doen met de kledingstukken van de persoon die je lief hebt. Zo blijft een stukje wat van je geliefde persoon achtergebleven is toch bij jou. Zo ook je mooie herinneringen.

Wandkleed troost object

Created with Sketch.

En van andere kleding een leuk wandkleed. Het zijn troost-objecten die gemaakt worden. Het is een heilzame werking het geeft troost bij het verwerkingsproces. Ik ben er blij mee.

Lieky: Onzichtbaar ziek zijn

Wanneer je onzichtbaar ziek bent of onzichtbare pijn hebt kan je wel eens te maken krijgen met onbegrip vanuit je omgeving. Er is immers niets aan je te zien en wat je de ene dag kunt, lukt de andere dag weer niet. 

29 december 2021

Created with Sketch.

 Je omgeving ziet je wel eens op een verjaardag, wel eens in een winkel of als je op pad gaat met vriendinnen. 

Maar zij zien niet dat je daarna geregeld een terugslag krijgt en dat de bovengenoemde ontspanning je dus ook de nodige inspanning kost.


Door onbegrip word je misschien gedwongen over je grenzen heen te gaan. Maar vaak komt dit ook doordat je zelf doet alsof er niets aan de hand is. Wellicht heb je het nog niet zo (h)erkend dat het restverschijnselen en overprikkelingen zijn die je belasten en om goed te functioneren moet je dat zelf kunnen begrijpen en accepteren? En doe je dat niet dan maakt het voor je omgeving soms ook moeilijk. Hoe dan ook, meestal word over je grenzen heen gaan flink afgestraft. En dan vraag jij je af waardoor komt dit? Het doet je zowel fysiek als mentaal geen goed. Is dit herkenbaar voor jullie? Hoe is het voor jou?

Lieve groetjes van Lieky


Fijn als je over dit onderwerp in gesprek wilt gaan via:
Zettje Facebook
Zettje Instagram
Besloten Facebook groep
Hersenletsel NAH, Restverschijnselen


15 december 2021

Dit is mijn verhaal 

In september 2012 heb ik een herseninfarct gehad. Midden in de nacht werd ik wakker omdat ik mij ziek voelde (griepgevoelens). Toen ik uit mijn bed stapte viel ik. Ik kroop naar de badkamer want ik voelde mij ziek worden en daarna kroop ik weer in mijn bed. Ik kon niet goed nadenken.

1 december 2021

Created with Sketch.

 

  Ik voelde wel “er klopt iets niet, waarom functioneert mijn arm, hand en been niet?” 

Maar ik was te veel in de war om te kunnen begrijpen wat er met mij gebeurde. Geen idee wat mij was overkomen. In het ziekenhuis kwamen ze erachter dat ik een herseninfarct had gehad. Zo verward als ik was begreep ik wel dat ik mijn hersenen weer in verbinding moest brengen met mijn voeten. Daarom ging ik de hele tijd uit mijn bed. Ik kon toch niet slapen en ging heel bewust lopen; ik hield mijn denken heel alert met waar ik mee bezig was. Heel bewust mijn hak, zool en tenen op de grond voelen, dat deed ik de hele tijd, de verlammingsverschijnselen trokken heel langzaam weg.

Omdat ik volgens de regeltjes vooruitgang boekte werd ik na twee dagen uit het ziekenhuis ontslagen. Met vier verschillende tabletten en een handdruk mocht ik naar huis met de boodschap,...

 “U hoeft niet meer terug te komen.” 

Nou, daar zat ik dan.
Verward en vroeg mij af, en NU?
Niemand heeft tegen mij gezegd: U heeft revalidatie nodig. 

 

Ik ben zelf op onderzoek gegaan op internet naar informatie, wat is mij eigenlijk overkomen? Door mijn hersenletsel is scrollen vergif voor mijn hersenen. Maar wat moest ik dan? Ik wilde begrijpen wat ik moest doen om mijzelf te helpen. Zo gingen enkele dagen, weken en maanden voorbij dat ik thuis zat verward opzoek naar informatie. 
 

In januari, bijna vier maanden later bedacht ik, ik maak een Facebookpagina aan, met een oproepje: 

“Wie heeft ook hersenletsel?” 

Al snel kwamen reacties binnen, daar was ik blij mee. Ik schrijf nu met lotgenoten om ervaringen te delen en feedback te geven omdat ik weet hoe belangrijk het is om contact te hebben met mensen die hetzelfde ervaren en meemaken als jij. 

Ik ben er van overtuigd dat informatie inzicht geeft en inzicht geeft begrip en dat willen wij allemaal. 


Leuk als je op dit schrijven reageert via:

Zettje Instagram

Zettje Facebook

Facebookgroep NAH, restverschijnselen (besloten) 

HAN - NAH

Niet Aangeboren Hersenletsel 

Inderdaad, het is niet altijd wat het lijkt. 

Aan mij is niets te zien.
Niet te zien dat ik een herseninfarct heb gehad.
Maar dat wil niet zeggen dat ik nergens last van heb.

Deze ziekte zet je leven wel OpZijnKop!! 

Created with Sketch.

 

Je ziet niet de restverschijnselen. 

Je ziet geen overprikkelingen. 
Je ziet/hoort de ruis in mijn hoofd niet. 

Je ziet niet hoe ik mij voel. 
Hoe ik twijfel over mijn gevoelens. 
Je ziet geen verwarring. 
Je ziet/hoort niet de geluiden die bij mij binnen komen. 

Je ziet mijn angst en frustratie niet.
De misverstanden die er soms zijn.
Je ziet niet als ik alleen thuis ben.
Jij ziet niet dat mijn leven op z’n kop staat. 

Met een illustratie schets/tekening, van “Han” probeer ik inzicht te geven in hoe het voor iemand met hersenletsel is. 

Han ziet het wel en met Han samen probeer ik je wegwijs te maken in de wereld van NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel).

In 2020 heb ik mijn  boek ‘‘NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel, Het is niet altijd wat het lijkt’’ in eigenbeheer uitgebracht met korte berichten over hoe ben ik omgegaan met NAH.


Wil je ook in het bezit komen van dit mooie boek?

Stuur een mail naar:  liekyvandervelden@live.nl 

 • Het wordt per post verstuurd en het past door de brievenbus.
 • De prijs is € 10,00 per boek. Verzendkosten plus € 5,00. 

Waar kun je Lieky en alle informatie die zij wil delen nog meer vinden? 

Lotgenotencentrum NAH

Created with Sketch.

Al 5 jaar achter elkaar organiseer ik in mijn woonplaats Kerkrade Info Open dagen. Ik nodigde 40 standhouders uit met verschillende informatie. Op die dag bezochten plm. 150 personen de info dag.

In 2020 mocht  door de Corona Pandemie  de info dag niet meer door gaan. Toen bedacht ik, maak er een Digitaal Info Loket van. Ik nodige meer dan 40 DEELNEMERS (standhouders) uit met verschillende hulpverleners en verschillende informatie, cursussen en Coachen.  


NAH Lotgenoten

Besloten Facebookgroep 

Created with Sketch.

In september 2012 kreeg ik een herseninfarct en in Januari 2013 startte ik met een besloten Facebook pagina Hersenletsel/Nah/restverschijnselen en hoe nu verder.


Info


In de besloten Facebook groep voor lotgenoten met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en mensen die op zoek zijn naar meer informatie over hersenletsel en de mogelijke gevolgen.
Met lotgenoot wordt overigens niet alleen de getroffene zelf, maar ook diens naaste netwerk bedoeld. Omdat hersenletsel je immers nooit alleen treft. 

Lieky werd ik in september 2012 getroffen door een herseninfarct. Na zo'n ingrijpende gebeurtenis ben je verward, bang en het vertrouwen in je lichaam helemaal kwijt. Ook ik had dit. Ik miste informatie. En ik stuitte tegen veel onbegrip en een gebrek aan inzicht. 

Met de Facebookpagina wil ik dat inzicht en begrip voor NAH vergroten. Ik wil dat men  informatie vindt, maar vooral een manier om verder te gaan. 
Ik hoop dat mensen elkaar op die weg inspireren door het delen van eigen ervaringen. Het geven van tips en feedback geven en vragen zal stellen.  

Deelnemers worden lid omdat ze vragen hebben, antwoorden willen, samen delen in kennis, ervaring, emotie, beperkingen en mogelijkheden. 
Een plek van (h)erkenning.

NAH Lotgenoten 

Openbare Facebookgroep 

Created with Sketch.

In april 2016 maakte ik deze openbare Facebook pagina aan. Een openbare pagina omdat niet iedereen zomaar overal lid wilt worden. Dat hoeft hier niet! Ik plaats berichten op deze en op de besloten pagina, maar op de besloten pagina zijn meer reacties te lezen van lotgenoten.

Elk hersenletsel is anders, maar mensen met NAH hebben allemaal gemeenschappelijk dat er een tijd van vóór en een tijd van na het hersenletsel is. Hersenletsel verandert mensen, bijna niemand wordt weer zoals hij of zij was. Leven met, in dit geval vaak onzichtbare, beperkingen is niet eenvoudig. Niet meer kunnen, zoals je voorheen gewend was, ook niet. Het gebrek aan begrip door de omgeving maakt acceptatie van beperkingen etc. vaak ontzettend moeilijk. 

Wie weet komt door dit lotgenoten contact acceptatie van voor velen een stapje dichterbij.

 

Radio Luisteren naar NAH

Facebook of website

Created with Sketch.

In 2019 kreeg ik een Radioprogramma aangeboden om een programma te maken voor mensen met NAH Niet Aangeboren Hersenletsel en Chronische zieken.

Samen met Marly die ook hersenletsel heeft presenteren wij iedere zondag een nieuwe uitzending. Met interviews, ervaringsberichten en lotgenoten komen aan het woord.

Al onze eerdere uitzendingen zijn via de linkknop terug te vinden. of ga direct naar www.luisterennaarnah.nl

Kind-NAH-Ouder

Besloten Facebook pagina

Created with Sketch.

 Ook ouders die een kind hebben met NAH heb ik een Pagina aangemaakt met berichten en voorbeelden.

Overgevoeligheid

Besloten Facebook pagina

Created with Sketch.

Voor mijn ziekte werkte ik ook met  mensen die zichzelf een beetje verloren zijn door hun overgevoeligheid. 

Kanker en hoe nu verder

Besloten Faceboekpagina 

Created with Sketch.

Het noodlot sloeg toe in 2017 ik kreeg in het ziekenhuis te horen, “Mevrouw u heeft borstkanker.’

“U krijgt Chemo, bestralingen en die borst gaat eraf…………..”

Dat jaar ben ik alleen maar bezig geweest om zo goed mogelijk te overleven.

Natuurlijk heb ik ook een Besloten Facebookpagina aangemaakt voor mensen die te kampen hebben met kanker. Ik kan er nu zeggen, dat ik kanker-vrij ben verklaard. Het gaat nu goed met mij.