Zondagskind

Mijn verhaal, deze titel lag al jaren op de plank. Een lang gekoesterde wens: op een zondag geboren, een meisje na twee jongens, de jongste van drie.

Eindelijk ga ik het schrijven. Al vele keren op papier begonnen maar het bleef bij kladjes. Nu met de voordelen van digitaal schrijven kun je altijd na een te grote stap in de tijd er weer een herinnering tussen plaatsen .. Of wellicht wordt het toch van de hak op de tak. 

Wanneer ik geboren ben weet ik, dus dat is een mooi begin: 8 januari 1967 in de vroege ochtend.

Ouders

Neeltje Versteeg 
geboren 26 mei 1933
Dochter van Dirk Versteeg 
en Margaretha Knoppen


Jan Klein
 geboren 17 januari 1931
 Zoon van Jan Klein en Elisabeth Neeltje Vermeer


Huwelijk
27 juli 1957


Ontmoeting


Mijn vader komt uit Weesperkarspel een heel klein dorpje onder de rook van Weesp, later Driemond genoemd. Mijn moeder uit Muiderberg naast Muiden.

Zij ontmoeten elkaar tijdens een feest. Mijn moeder was met een jongen en die moest opeens ergens heen en vroeg aan mijn vader om op zijn meisje te passen en blijkbaar nam hij die taak erg serieus want ze zijn lang bij elkaar gebleven.
Mijn vader studeerde eerst aan de ambachtsschool en later voor architect. Mijn moeder werkte als coupeuse bij het modehuis Collignon  in Amsterdam.
Het was een mooi stel om te zien en hadden samen zo hun ambities. Mijn moeder woonde enige tijd in bij mijn vader in zijn ouderlijk huis, dat was een moeizame tijd, mede doordat mijn oma niet erg blij was met mijn moeder, al denk ik dat dat niet perse aan mijn moeder lag maar meer aan het feit dat mijn oma moeite had haar zoon los te laten.

Mijn ouders trouwde op 27 juli 1957 te Muiden en lieten het huwelijk inzegenen voor de Nederlands Hervormde Kerk ook te Muiden.

Mijn vader kon na zijn opleiding een goede baan krijgen als gemeente architect in Sassenheim en zo vertrokken zij naar Sassenheim het onbekende tegemoet.
In Sassenheim betrokken zij een kleine bovenwoning aan de Slotlaan en zoals het in die tijd ging stopte mijn moeder met werken. Na enige tijd kregen zij hun eerste kind, een jongen, mijn oudste broer..
-
Jan Klein geboren op 19 september 1960
-
Omdat het een erg kleine woning was en mijn vader een goede baan had verhuisden mijn ouders naar een mooi oud pandje aan de Molenstraat waar zij twee jaar later nog een zoon kregen, mijn jongste broer.
-
Mart Klein geboren op 18 december 1962
-
Het was een koude winter, in de boeken een van de koudste winters De hel van 1962/1963.
Het jonge gezin had het goed voor elkaar en bruiste nog van de nieuwe ideeën voor de nabije toekomst 


Geboorte  

Doopnamen: Elisabeth Neeltje
Roepnaam: Lizette
 


Geboren op een zondag op 8 januari 1967 om 05.20 uur aan de Essenlaan in Sassenheim in een gezin met twee grote broers een vader en een moeder.
 
Grappig is dat de namen van mijn grote broers die op mijn geboortekaartje staan echt alleen daar staan en zij in hun verdere leven nooit meer zo worden aangesproken dan alleen om ze te pesten. Mijn broers zijn voor mij altijd Jan en Mart maar ook mijn naam werd verbasterd tot Zette of Zettje.
Regelmatig word ik wel gewoon Lizette genoemd maar mijn broers dus nooit Janneman of Martie. Een enkeling spreekt mij wel eens aan met Lies of Liesbeth en eigenlijk heb ik daar, tot op de dag van vandaag, een gruwelijke hekel aan omdat ik dat echt andere namen vind en ik deze namen ook niet bij mij vind passen. Ik ken wel mensen die zo heten en die zijn echt leuk dus daar ligt het niet aan.  

Er is echter nog meer grappigs aan mijn geboorte kaartje: De bedoeling was dat ik Elizabeth met een Z zou heten maar dat was niet helemaal goed gegaan bij de aangifte van geboorte. Het is dus Elisabeth met een S geworden maar Lizette met een Z. Die Z vraagt regelmatig om verbetering als mensen mijn naam schrijven al moet ik zeggen dat ik dat inmiddels wel een beetje heb opgegeven. Wel vind ik het bijzonder stom als ik iets verstuur en onderteken met Lizette en mensen daar op reageren met.. Beste Lisette.... ik vind dat toch wel getuigen van een vorm van desinteresse en maakt dat ik daar zelf extra op let bij anderen.. en eerlijk ik ga ook wel eens de fout in.

 
Op het geboorte kaartje staat ook nog nadrukkelijk dochtertje en zusje en omdat ik de jongste ben zal dat altijd zo blijven zelfs nu ik de 50 gepasseerd ben. Mijn ouders leven niet meer en daarmee is dochtertje ook vervallen maar mijn broers hebben het nog altijd over hun kleine zusje.